Elefánttortával és elefántlabdával köszöntötték a kiselefántot

Születésnapja alkalmából felköszöntötték Arunt, a Fővárosi Állat- és Növénykert hároméves elefántját. További örömhír, hogy Angele, az elefántanyuka ismét vemhes, így tavasszal újabb kiselefánt születése várható.

Arun, a Budapesti Állatkert legifjabb elefántja november 8-án töltötte be harmadik életévét, de már múlt hét csütörtökön felköszöntötték a gondozók, és ahogy dukál, az ünnepelt születésnapi tortát, illetve szülinapi ajándékot is kapott.

Forrás: Bagosi Zoltán / Fővárosi Állat- és Növénykert

 

Az „elefánttorta” nem klasszikus cukrászsütemény, hanem az elefántok szája íze szerint készített speciális finomság. Tésztája zabból, korpából és lisztből készített tortalap, a lapok közötti krém rétiszénaszeletekből állt, magára a tortára pedig banán és alma került ehető díszítés gyanánt. A tortán elhelyezett 3-as szám kenyértésztából készült.

Forrás: Bagosi Zoltán / Fővárosi Állat- és Növénykert

 

Az Állatkerti Alapítvány jóvoltából Arun egy vadonatúj labdát is kapott. Persze ez sem szokványos játékszer, hanem kifejezetten elefántok számára készült labda, ami kibírja, ha a mostanra már egy tonnánál is nehezebb kiselefánt önfeledten játszik vele. Az elefántanyuka, Angele egyébként a köszöntés napján, múlt csütörtökön lett 19 éves.

Forrás: Bagosi Zoltán / Fővárosi Állat- és Növénykert

 

A csütörtöki eseményen az Állatkert azt is bejelentette, hogy Angele újra vemhes: az újabb kiselefánt világra jövetelére jövő tavasszal számítanak a szakemberek. Azt még nem lehet tudni, hogy a magzat milyen nemű, ez a gyakorlatban csak a kicsi születésekor szokott kiderülni. A humán területen használt ultrahangos vizsgálatokhoz hasonló ugyanis az elefántoknál – a nagy testméret miatt – csak altatásban lenne lehetséges, olyan módon, ami felesleges kockázatot jelentene az anya és a magzat számára.

Forrás: Bagosi Zoltán / Fővárosi Állat- és Növénykert

 

A Budapesti Állatkert állatorvos-csapata azonban most egy olyan új eljárást alkalmaz, ami

az anyai véráramba került magzati DNS kimutatásával jelzi előre az utód nemét.

Az Állatkert izgalommal várja a teszt eredményét, és természetesen a nagyközönséggel is tudatják majd.


(via Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya)