Hoz-e a nyuszi kiselefántot húsvétra?

Az elkövetkező hetekben várják a Budapesti Állatkert legújabb kiselefántjának világra jövetelét, ezért már most teljes a készültség – amit egy videóban is megörökítettek.

A Fővárosi Állat- és Növénykert múlt ősszel jelentette be, hogy Angele, a tizenkilenc éves nőstény ázsiai elefánt

hamarosan újabb kiselefántnak ad majd életet.

Mivel az elefántoknál a vemhességi idő nagyjából 22 hónap szokott lenni, az állatkerti szakemberek úgy számolnak, a bébi most tavasszal jön világra.

A hamarosan bővülő család: Angele, Assam és Arun. Forrás: Bagosi Zoltán / Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya

 

A várható ellés miatt március közepe óta teljes a készültség az elefántok, mindenekelőtt a kismama, a szépen gömbölyödő Angele körül. Az állatorvosok és a gondozók rendszeresen figyelemmel kísérik az állatok viselkedését és minden mást, ami a közelgő ellésre utalhat. Angele-nek már most is van teje, de ebből még nem lehet túl sok mindenre következtetni, hiszen előző borja, a hároméves Arun is szokott még időnként anyatejet inni. Az ellést megelőző órákban viszont az anyaállat jellegzetes viselkedéséből tudni lehet, hogy a kicsi hamarosan világra jön.

Mivel az ellés általában éjszaka történik, a „szülőszobaként” is használt Elefántcsarnokban már korábban egy távirányítással mozgatható, éjjellátó kamerákból álló kamerarendszert építettek ki. E rendszer segítségével egyrészt az istálló közelében lévő ügyeleti szobából is nyomon lehet követni az eseményeket,

de a munkatársak okostelefonjuk segítségével is rá tudnak nézni, hogy mi történik a „szülőszobában”. Két hete minden éjjel ügyeletet is tartanak, és természetesen felkészültek minden eshetőségre.

A legjobb persze az lenne, ha egyáltalán nem kellene beavatkozni, amire jó esély is van, hiszen Angele tapasztalt anyukának számít: ez a mostani már a harmadik ellése lesz.



Az elléssel kapcsolatos előkészületekről a Budapesti Állatkert egy kisfilmet is közzétett. Ez a videó is része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvéseinek, hogy addig, amíg a koronavírus miatt átmenetileg zárva tartanak, az interneten keresztül igyekeznek eljuttatni az állatkerti élményeket a nagyközönséghez. A kisfilmből egyébként az is kiderül, hogy az Állatkerti Alapítvány jelenleg egy speciális „babamérlegre” gyűjt, amivel a kiselefántot, sőt, a kifejlett ormányosokat is le lehet mérni.


(via Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya)