Így ismerkedik új otthonával Banu, a nőstény leopárd

Banu nemrégiben érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, és mivel az a koronavírus miatt jelenleg zárva tart, kisfilmen mutatják be az új lakót a közönségnek.

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyik legújabb lakója Banu, a nőstény perzsa leopárd, aki december elején érkezett Budapestre a Jászberényi Állatkertből. Az állat jelenleg új otthonával, elsősorban a kifutóval ismerkedik. Az állatkerti szakemberek azt tervezik, hogy amikor Banu már kellőképpen hozzászokott új otthonához, megkezdik összeszoktatását a jövendőbelijének kiszemelt Akhum nevű hímmel, aki 2018 óta él Budapesten.

A párduc néven is emlegetett leopárd (Panthera pardus) elterjedési területe igen nagy: csaknem egész Afrikát, illetve Ázsia jelentős részét magában foglalja; habár az emberi tevékenység miatt a faj szinte mindenütt visszaszorulóban van. Mivel az állatoknak az elterjedési terület más-más, egymástól akár több ezer kilométerre eső részein eltérő környezeti feltételekhez kellett alkalmazkodniuk, a fajon belül helyi formák, úgynevezett alfajok alakultak ki.


Ezek egyike a perzsa leopárd (Panther pardus saxicolor1), amely eredetileg a Kaukázustól, Törökország égei-tengeri partvidékétől, illetve Szíriától és Libanontól kelet felé egészen a Pakisztánig terjedő térségben őshonos – de ezen a területen belül mára több kisebb élőhelyfoltra szorult vissza. Mivel a perzsa leopárdok a Kaukázusban, illetve az Alborz és a Zagrosz hegyei között is előfordulnak, a hideget, a havat is jól tűrik. A leopárdok különböző alfajai közül épp azért nőnek a perzsa leopárdok a legnagyobbra, mert a nagyobb test könnyebben védekezik a hideg ellen.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya

 

A Budapesti Állatkertben 2003 óta foglalkoznak perzsa leopárdokkal, így a hazai közönség először a fővárosban láthatott ilyen állatokat. Az akkor érkezett tenyészpár, a csehországi születésű Čezi és a francia születésű Nadir nászából négy alomban összesen hét kölyök született: Asszír 2005 júniusában (ő volt az első, Magyarországon született perzsa leopárd), Bella, Bara és Bahar 2007 júniusában, Csiú és Csenge 2008 szeptemberében, Dante pedig 2013 júniusában. A kölykök azóta már felcseperedtek, és más-más állatkertbe kerültek, az idős szülők pedig később elpusztultak.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya

 

Az Állatkert azonban tovább akarta folytatni a veszélyeztetett perzsa leopárdok tartását, illetve szaporítását, ezért 2018-ban egy új hím érkezett Budapestre Akhum személyében. Az ő párjának szánják Banut, a most érkezett nőstényt. Banu 2017. augusztus 8-án született Jászberényben. Anyja az a Csiú nevű nőstény, aki 2007-ben Budapesten látta meg a napvilágot, így Banu valójában az első budapesti tenyészpár unokája. A Banu (más latin betűs átírással Banou, illetve Banoo) egyébként perzsa női név, és eredetileg hölgyet jelent.


(via Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya)

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu