Két különleges ifjúsági regénnyel bővült az Abszolút Könyvek sorozata

Képes regény egy ógörög szuperhősről Tasnádi Istvántól és egy lírai könyv az emlékekről, Kolozsi László tollából.

Tasnádi István: Helló, Héraklész!

Tasnádi István az egyik legsikeresebb, legtöbb díjat kapott magyar drámaíró, aki Héraklészról írt remek humorú, letehetetlen regényt Felvidéki Miklós nagyszerű, képregényes illusztrációival, mely szórakoztatva vezet be a mitológia mélyebb rétegeibe. A 9–12 éveseknek szóló Abszolút Könyvek sorozatban megjelent kötet nem más, mint az ókori szuperhős története újratöltve – könyvben és hamarosan a Budapest Bábszínház színpadán is.

A Helló, Héraklész! a legendákat, a mitológiát kedvelő kisebb gyerekekhez szól könnyedén, természetesen, szórakoztatva. Tasnádi István könyve európai kultúránk egyik alapvető forrásának, a görög mitológiának egy szövevényes és emblematikus történetét dolgozza fel: minden szuperhős ősét, Héraklészt, aki ebben a regényben beképzelt menő srácból igazi hőssé válik.

A szerző vagány, mai nyelvezettel, pörgős és humoros párbeszédekkel és egy szokatlan csavarral teszi elérhetővé a mai gyerekek számára a jól ismert történetet, mely azonban sokkal több mint humoros századik feldolgozása Herkules megpróbáltatásainak. A Helló, Héraklész! című lebilincselő regényben adott ugyan a mitologikus háttér és a félisten híres kalandjai, ám a kötet szereplői akár a buszon is szembejöhetnének az olvasó gyerekekkel.

A címszereplő Héraklész ugyanis nem más, mint a suli menő gyereke, aki a történet kezdetén még messze nem a legszimpatikusabb hős. Iphiklész, Héraklész féltestvére, a könyv narrátora a kevésbé népszerű testvér: ő a mezei embergyerek, aki elmeséli az isteni sarj, a szuperhős Héraklész történetét – iskolás éveiktől kezdve (ahol sajnos Héraklésznek indulatkezelési problémái akadnak) a száműzetésen keresztül (birkapásztor lesz – még szerencse, hogy a gyönyörű Megara meglátogatja) a nevezetes tizenkét próbáig.

A kalandok közben az olvasók mintegy mellékesen megismerik az előzményeket és a szereplők háttértörténeteit. Ezek a kitérők a görög mitológia mélyebb megértésében is segítenek. Héraklész kalandjaiból és hőstetteiből, ahogy az egész görög mitológiából, nem hiányzik az izgalom és a dráma. Egy mai gyereknek viszont új élményt jelenthetnek a folyamatosan egymással intrikáló istenek, a rejtélyes és értelmezésre váró jóslatok.


9–12 éveseknek ajánlott!
Beleolvasó itt.


Kolozsi László: A Hold emlékei

A science fiction és a futurisztikus történetek a gyerekirodalomban is ugyanúgy hódítanak, mint a felnőtt könyvekben. Ebbe a műfajba tartozik Kolozsi László legújabb regénye, A Hold emlékei. Az Abszolút Könyvek sorozatában megjelent regény gyönyörű lírai történetet mesél el, melynek fő kérdése: kik vagyunk az emlékeink nélkül? Abszolút izgalmas, abszolút elgondolkodtató, abszolút megható, igazi abszolút könyv.

Pedro űrhajós volt, így azon az emlékezetes napon is, amikor eltűntek az emberek fejéből az emlékek, kint volt a világűrben. Látta, hogy odalenn a Földet egy rejtélyes és erőteljes rádióhullám veszi körül – aztán visszatérve az űrből megtapasztalta, hogy senki nem emlékszik semmire, egyik pillanatról a másikra az összes ember elvesztette az emlékeit. Illetve majdnem az összes. Pedrón kívül emlékszik még Matilda, egy kilencéves kislány, aki épp egy fém szekreterben bújócskázott, mikor a hullám végigsöpört a bolygón, s Adorjáni Béla Zoltán agysebész is, akinek fiatal korában fémlapot kellett a koponyájába műteni.

Rajtuk kívül azonban mindenki céltalanul bolyong, a fejükből mintha egy pillanat alatt minden emlék kitörlődött volna, és ez láthatóan mély szomorúságba döntötte őket. Pedro szavaival azért,

„mert az emlékeink nélkül üresek vagyunk, hiszen az emlékeink miatt érezzük, hogy jó élni, hogy jó érzés szeretni”.

A három hős tehát összefog, hogy megpróbálják kideríteni, mi történhetett, és visszaadni az embereknek a legfontosabbat: az emlékeiket. Rajtuk múlik, visszatér-e az ismert élet a Föld nevű bolygóra. A Hold emlékei gyönyörű, lírai történet, egyenesen filozofikusnak is lehetne mondani. Kik és mik vagyunk az emlékeink nélkül? Tudunk-e kapcsolódni, ha nem emlékszünk senkire, akihez valaha kötődtünk?

9–12 éveseknek ajánlott!
Beleolvasó itt.


(via Pagony)