Kölyök született a sokáig kihaltnak hitt Parma-kenguruknál és a szurikátáknál is

Tovább folytatódik a baby boom a Budapesti Állatkertben. A legújabb látnivaló a Parma-kengurukölyök, aki egyre gyakrabban merészkedik elő az erszényből. És már látható a legifjabb szurikátagyerek is.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az elmúlt hónapokban olyan sok kisállat született, hogy a kert szinte minden sarkában cseperedő kölyköket és fiókákat láthat a közönség. Meg lehet csodálni például a tevecsikót, a sörényeshangyász-kölyköt, a tapírkislányt vagy a nagy maráknál született kölyköket, de az ifjú koronás darvakat és a skarlátíbisz-fiókát is. A legnépszerűbb jövevények talán az orangutánbébik, az augusztusban született Móric és két hete világra jött féltestvére, akinek még most keresnek nevet.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya

 

Mostanában mutatkozik be a nagyközönségnek a Parma-kengurukölyök is. A hetvennél is több ismert kengurufaj közül a Parma-kenguruk (akiket fehértorkú kengurunak is hívnak) a kisebb termetűek közé tartoznak, és egyik különlegességük, hogy a természettudósok évtizedeken keresztül kihaltnak hitték őket. A Budapesti Állatkertben – ahol már több mint másfél évszázada foglalkoznak kengurukkal – ennek a fajnak a tartásába csak az idei évben fogtak bele. Az első kölyökre nem is kellett sokáig várni, hiszen a „zsebibaba” már szeptemberben ki-kikandikált az erszényből. Az elmúlt héten pedig a gondozók azt tapasztalták, hogy a kicsi már egyre több időt tölt az anyaállat erszényén kívül. Most épp az ugrálás mesterségének elsajátításával van elfoglalva.

Cuki állatok még cukibb kölyke Láttátok már a szurikáta bébit? Az apróság most múlt kéthónapos, ami azt jelenti, hogy...

Közzétette: Fővárosi Állat- és Növénykert – 2020. október 27., kedd

Gyermekáldás volt ezenkívül a látogatók körében igen nagy népszerűségnek örvendő szurikátáknál is. A kicsi már kéthónapos is elmúlt, de eddig szinte állandóan el volt bújva (hiszen a bébi szurikátáknak a szemük is csak kéthetes korukban nyílik ki). Mostanra a tejről szinte teljesen átszokott a szilárd táplálékra, és ezzel párhuzamosan sokkal bátrabb is lett. Így már a közönség is könnyebben megfigyelheti. Az idei évben egyébként már volt szurikátaszületés a Budapesti Állatkertben, ám akkor a gondozóknak be kellett avatkozniuk, és a kölyköt mesterségesen, cumisüveg segítségével nevelték fel. A mostani gyereknél erre nem volt szükség, így az apróság a szurikátacsapat többi tagjának lakóhelyén, velük együtt látható.


(via Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya)