Mennyek és Pokol – Színpadi mesék, történetek gyerekeknek és felnőtteknek

Egy valódi irodalmi különlegesség jelent meg májusban a Móra Kiadónál. A kortárs ifjúsági lengyel drámairodalom legjavát magában foglaló kötet egy 2003-ban kezdődött lengyel–magyar együttműködés mérföldköve.

A projekt során eddig öt lengyel drámaválogatás jelent meg magyarul és három magyar válogatás lengyelül. Ez az új válogatás azonban az első, ami kimondottan ifjúsági darabokat tartalmaz, melyek nemcsak drámafoglalkozásokhoz jelentenek izgalmas, gyerekeket megszólítani képes, kortárs szöveganyagot, de olvasmányélménynek is kiválóak.


„Hazájukban jegyzett, díjazott előadások szövegeiről van szó. A közös közép-kelet-európai sors, ugyanakkor az örök emberi/gyermeki problematika tükröződik a művekben (deviancia, drog, öregedés, halál, kirekesztés/migráns sors, emberi identitás, lázadás és konformizmus, focimánia és „kütyümánia”, hagyomány és modernitás).


Mindez műfajilag is változatos: nem egyszerűen kőszínházi kukucskadrámák, hanem bábjátékok, hangjátékok, misztériumjátékok, némiképp (a hazai törekvéseknél visszafogottabban) drámapedagógiai, színházi nevelési projektek is megszülethetnek e művek szövegeire – értő dramaturg, rendező, animátor és animációs szakember, színházi nevelési szakember keze alatt.


S nyelvileg is kellőképpen változatos:

a balladisztikus előadásmódtól a már-már naturalista ábrázolásig találunk példát – a mai lengyel gyermekszínház hű tükreként”

– írja Dr. Trencsényi László, a kötet szaklektora a Mennyek és Pokolról. A könyvbe ide kattintva tudunk beleolvasni.

Forrás: Móra Kiadó



(via Móra Kiadó)