Nézd meg kisfilmen a Budapesti Állatkertben nevelkedő vombatgyereket!

Néhány éven belül már az ötödik vombatgyerek cseperedik a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amely eredményt eddig egyetlen más európai állatkertben sem sikerült túlszárnyalni. Az idei kölyök nevére kedd éjfélig szavazni is lehet.

A vombat tenyészpár, Molly és Wally idei kicsinye még tavasszal született, de kezdetben nem lehetett túl sokat látni belőle, hiszen – ahogy az az erszényeseknél szokás – az első hónapokban az anya erszényében fejlődött, ahonnan nyár derekán nézett ki először. Szeptemberben egy kis szerencsével már a látogatók is megcsodálhatták a kifutóban, nemrégiben pedig az Állatkert egy kisfilmet is közzétett róla.

Mostanra annak is eljött az ideje, hogy szavazást hirdessenek a vombatgyerek nevére, hiszen a gondozók megfigyelései alapján majdnem biztosak lehetünk benne, hogy a jövevény kislány. Az előzsűrizett nevekre erre a linkre kattintva lehet voksolni, de előbb mindenképpen nézzük meg alant az említett kisfilmet!

A három előzsűrizett név egyébként a Mandy, a Mia és a Wendy.

A szavazatokat december 1., kedd éjfélig várják, eredményt pedig másnap hirdetnek. A közönségszavazás hagyománynak tekinthető az Állatkertben: legutóbb ehhez hasonló voksolás útján nyerte el a nevét Buda és Móric, a két, idén született orangutánbébi és Guba, a hangyászkölyök is.


A vombatok az erszényesek változatos csoportján belül a koalákkal állnak viszonylag közeli rokonságban, ám velük ellentétben nem a fákon, hanem a talajszinten élnek, illetve föld alatti üregeket ásnak maguknak. Három különböző fajuk ismeretes, de állatkertekben csak a legritkább esetben mutatják be őket. A Fővárosi Állat- és Növénykertben viszont komoly hagyománya van a vombatok tartásának.

Az első budapesti vombat, amelyről sajnos nem lehet tudni, pontosan melyik fajhoz tartozott, még 1897-ben érkezett. Aztán 1911-ben egy csupaszorrú vombat került az intézménybe Tasmania szigetéről. 1956 és 1973 között egy déli szőrösorrú, illetve akkoriban használatos nevén „széleshomlokú" vombatot láthatott a közönség, 2011-ben pedig ismét a csupaszorrú vombatok tartásába fogtak bele. Az akkor érkezett tenyészpár azóta is rendszeresen megörvendezteti a Budapesti Állatkertet újabb és újabb kölykökkel. A vombatok szaporítása igen nehéz:

Európa állatkertjeiben 1914, azaz az első európai születésű vombatkölyök világra jövetele óta, tehát 106 év alatt mindössze 21 kis vombat született.


(via ZooBudapest.com)