Rövid tél várható a Budapesti Állatkert mackójának jóslata szerint

Idén is megtartották a hagyományos medveárnyék-észlelést a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A borult, hűvös időben a barlangjából a kifutóra előmászó barna medve, Balu nem látta meg az árnyékát.

A népi időjóslás hagyományai szerint ha február 2-án a medve meglátja az árnyékát, hosszú tél várható, ha viszont nem, hamarosan beköszönt a tavasz. Mivel a borús időben Balunak nem volt jól kirajzolódó árnyéka, az évszázados tapasztalat alapján rövid télre lehet számítani, és hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás.

Forrás: Bagosi Zoltán / Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya

 

A medveárnyék-észlelés a Budapesti Állatkertben máskor valóságos közösségi esemény szokott lenni, sőt, ilyenkor több napon át tartó rendezvényt, Mackófesztivált is tartanak. Mivel az Állatkert a koronavírus-járvány miatt átmenetileg zárva tart, az intézmény hivatalos Facebook-oldalán közvetítették élőben az eseményeket, illetve a Mackófarsangot is online rendezik meg.

A Fővárosi Állat- és Növénykert tapasztalata az, hogy a közönségnek nagyon hiányoznak az állatkerti élmények. Ezért is törekednek arra, hogy az internet segítségével a szokásosnál is több hírt, képes beszámolót és kisfilmet osszanak meg. A lentebb látható élő bejelentkezést is nagyon sokan követték és látták el kommentekkel, sőt: a közvetítés után többen telefonon is felhívták az intézményt, hogy kifejezzék, mennyire örültek ennek az ötletnek.


A múlt szombaton kezdődött online Mackófarsang részeként az Állatkert már közzétett egy letölthető és kinyomtatható, medvékkel kapcsolatos családi foglalkoztatófüzetet, de felidézték a Fővárosi Állat- és Növénykert-beli medvetartás 155 éves múltjának néhány érdekes epizódját is, hétfőn pedig az ősszel érkezett jegesmedvéről osztottak meg egy kisfilmet.


(via Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya)