Újabb ifjú légi akrobaták a Debreceni Állatkertben

Nem sokkal a zöldszárnyú arafiókák bemutatása után a Debreceni Állatkert a sárga-kék arák háza tájáról is örömhírrel szolgálhat, miután a napokban két egészséges utód bújt elő a biztonságot nyújtó odúból, ahol szüleik nevelték őket az elmúlt mintegy három és fél hónapban.

A papagájsoron már megtekinthető fiókákkal együtt

immár 15 egyedet számlál az intézmény jelenlegi, valaha volt legnépesebb arapapagáj-állománya.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


A Dél- és Közép-Amerika esőerdőiben és szavannáin őshonos sárga-kék ara (Ara ararauna) rokonaihoz mérten is impozáns küllemű, köszönhetően nagy termetének és összetéveszthetetlen színezetének. Igen értelmes és jól tanítható, ugyanakkor rendkívül érzékeny, sok gondoskodást és játékot igénylő faj – erről a Debreceni Állatkert látogatói testközelből is meggyőződhetnek az arák napközbeni rendszeres tréningje vagy a pénteki Esti séták során.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Újdonság, hogy e karizmatikus madarak szerelmesei immár az intézmény új, tematikus fotófala előtt is megörökíthetik az itt szerzett élményeiket. Sőt, az Állatok akcióban program keretében 600 forintos fotójegy megváltásával akár közös képet is készíthetnek velük minden nap 11:00 és 11:20, illetve 14:00 és 14:20 között.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A fajt természetes élőhelyének pusztulása és a nagymértékű illegális kereskedelem egyaránt veszélyezteti,

így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján és a washingtoni egyezmény (CITES) II. mellékletében is.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)