Újraéled az aréna

A tavalyi hatalmas sikert követően, 2023-ban újra megelevenedik az aquincumi katonavárosi amfiteátrum Óbudán, a Pacsirtamező utcában, és a körszínházat ismét gladiátorok, római katonák és barbár harcosok népesítik be.

A szeptember második hétvégéjén megrendezésre kerülő AmfiFeszt a Fő térről induló időutazó, történelmi felvonulással veszi kezdetét szeptember 8-án, péntek este, és az egykor az ókori Aquincumban élőket szórakoztató amfiteátrum felébred álmából, hogy immár a modern város lakosainak és az ide látogatóknak nyújtson felejthetetlen élményt.

 

Forrás: Aquincumi Múzeum

 

A Fő térről pénteken fél hétkor induló történelmi felvonulás során, az amfiteátrumba vezető úton együtt menetelnek majd Óbuda történeti korszakait megidéző csapatok a római gladiátoroktól, a középkori lovagokon át, a reformkori polgárokig, a korszakokhoz illő zenei aláfestéssel. Az aquincumi katonavárosi amfiteátrumba érkező menet résztvevőit és a nagyközönséget, az ünnepélyes megnyitó és római áldozatbemutatás után látványos buzogány- és tűzzsonglőrbemutatók szórakoztatják, és a péntek estét középkori hangulatú koncert és táncház zárja.

Szombaton és vasárnap, az amfiteátrum arénájában, mely méretében még a világhírű római Colosseum küzdőterét is megelőzi, a főszerep ismét a gladiátoroké. A látogatók megtekinthetik, hogyan edzettek és csaptak össze az arénák szupersztárjai (sőt, fogadhatnak is rájuk!), de a bátor harcosok történetein keresztül azt is megtudhatják, hogyan lett valaki e különleges mesterség űzője.

Az amfiteátrumba látogatók a gladiátorok párharcai mellett seregek összecsapását is követhetik. Szem- és fültanúi lehetnek az erejüket összemérő barbárok és római legionáriusok közötti ütközeteknek, továbbá figyelemmel kísérhetik, hogyan harcoltak az Európa jelentős részét egykor benépesítő kelták, illetve hogyan kötöttek szövetséget Pannonia veszedelmes szomszédjai, a kvádok és a szarmaták, de azt is megtudhatják, mi az a kimber vérjóslás.

Az érdeklődők ezenkívül ritka történeteket hallhatnak a görög-római mitológiából és a kaukázusi nart legendák világából, megtekinthetik az ókor legújabb trendjeit a kifutón a római divatbemutató keretén belül, megtudhatják, hogyan zajlott egy római rabszolgavásár, és tárlatvezetések, valamint régészeti előadások révén megismerhetik Aquincum ókori múltját és római örökségét.

 

Forrás: Aquincumi Múzeum

 

A hétvége mindkét napján, reggel tíztől este hatig, számos állandó programmal is készülnek a szervezők: ősi hagyományokat ápoló mesterek tartanak bemutatót, a gyermekeket kézműves-foglalkozások sora és egy miniatűr ásatás várja, és ókori tanítómester segíti a római kalligráfia elsajátítására vágyókat. Továbbá a látogatók a rómaiak és az ókori Pannonia területén, illetve a tartomány határain túl élő népek életmódjával és szokásaival ismerkedhetnek meg a hagyományőrzők táboraiban, megjelennek az ókori olimpiai sportok modern örökösei, és vár minden érdeklődőt a római szépségszalon és a jósda, a bátorságpróba és a családi játék, illetve a vásári forgatag is.

A belépés a rendezvény mindhárom napján ingyenes!

További infókért klikkeljetek ide!