Upcycling - kreatív tervezés szemétből

Műalkotások háztartási szemétből? A Da Vinci TV Ne dobd ki! című új sorozata „továbbhasznosítási” tippeket kínál minden pénteken. Semmi sem szemét, és minden lehetséges!

A környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás és a továbbhasznosítás kiemelten fontos témák, hiszen a háztartási szemét nagymértékben szennyezi a környezetünket. Éppen ezért nagy felelősségünk van abban, hogyan gondolkodunk erről, és milyen példát mutatunk a gyerekeknek.

Az anyagok szelektív gyűjtése mellett számtalan kreatív újrahasznosítási lehetőség is létezik, amelyek segítségével a gyerekekhez is közelebb hozhatjuk a témát és felkelthetjük érdeklődésüket. Csupán egy kis kreativitásra van szükség, vagy a Da Vinci TV legújabb sorozatára!

A Ne dobd ki! klasszikus továbbhasznosítási tippeket és praktikákat kínál a családnak. A „továbbhasznosítás” (upcycling) azt jelenti, hogy egy tárgynak - amire nincs szükség, vagy nem használnak már - új funkciót, kinézetet, életet adunk, amitől újra hasznossá válik, vagy kreatív formában része lesz, marad a környezetünknek. Az újrahasznosítástól abban tér el, hogy ott az anyagot átalakítás után más formában és funkcióban használják újra. A továbbhasznosítás során az adott anyag és tárgy továbbhasznosításakor minimális energiafelhasználás történik. A legtöbb energia a kreatív tervezésben van – ehhez nyújt segítséget a minden héten jelentkező Ne dobd ki!.

Biciklibelső, kilyukadt úszógumi, elhasználódott póló, vagy épp csipszes zacskó? Bizony, ezek is mind újra- és továbbhasznosíthatóak. A hulladék feldolgozásának érdekes formáját ismerhetjük meg a műsorból: kacatok és hulladékanyagok újra használati tárgyként vagy éppen művészeti alkotásként öntenek új formát. Ebben a folyamatban semmi sem szemét, és szinte minden lehetséges. Haszontalannak tűnő alapanyagok, tartozékok „összeeszkábálásával” újat alkotunk, ami aztán örök emlékként szolgálhat. A műsorban minden epizódban bemutatnak egy-egy híres képzőművészt, akitől inspirációt nyerhetnek az alkotók.

A műsor segít, hogy kibontakozzon a gyermek nézők fantáziája, asszociációs készségeik, s fejlődjenek finommotorikus készségeik és a kreativitásuk.