Van művészi vénád?

A Ludwig Múzeum a tavalyi évhez hasonlóan idén is meghirdeti nemzetközi kortárs művészeti pályázatát középiskolásoknak. A szakmai zsűri által kiválasztott legjobb magyar projekteket ezúttal is a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában állítják ki, míg az első helyezett a nemzetközi találkozón is bemutathatja művét.

IDEI TÉMA: BÁLVÁNYOK ÉS PÉLDAKÉPEK

Az idők kezdete óta velünk együtt élnek és hűen tükrözik az egyes ember, egy csoport vagy éppen az egész emberiség világról alkotott képét. Bálványai, példaképei mindenkinek vannak. Ahogy változunk, változnak velünk példaképeink is, de az biztos, hogy végigkísérik az életünket. Ideje most kicsit kritikusabban megvizsgálni őket!

Milyen szerepe van a bálványoknak folyamatosan változó világunkban? Hogyan viszonyulunk ma a történelmi idolokhoz, szobraik által kiváltott érzéseinkhez és a valódi jelentésük körüli vitához? Milyen pozitív vagy negatív hatást gyakorolnak személyiségünkre?

Téged milyen példaképek kísérnek, és mit jelentenek a számodra? Nézzük csak meg, milyen szerepet játszottak ezek a tiszteletnek örvendő személyek a történelem során akár mint karizmatikus vezetők, tehetséges manipulátorok, diktátorok, a modern idők mindenható istenei és istennői! Milyen jelentőséggel bírtak a társadalom és a kultúra területén, és hogyan befolyásolták az emberek gondolkodásmódját és értékrendjét?

Forrás: Ludwig Múzeum

 

KINEK?

A pályázatra min. 2 és max. 6 fős, 15 és 19 év közötti diákcsoportok jelentkezését várják. Előzetes művészeti tapasztalatok vagy tanulmányok nem szükségesek.

MIÉRT?

A pályázat célja, hogy a középiskolások a képzőművészet segítségével minél intenzívebb diskurzusra lépjenek azzal a világgal, amelyben élnek. S nem mellékesen új ismeretekkel, új készségekkel, új tapasztalatokkal gazdagodjanak.

MIKOR?

Jelentkezési határidő: 2020. október 9., éjfél.

Felkészítő alkalmak: 2020. október 20. és 22., 14.00 és 15.30 között, online felületen. Az eseményen elhangzottakat a szervezők rögzítik, így a későbbiekben vissza is nézhető, de a közös gondolkodást biztosító foglalkozáson szerintük érdemes élőben részt venni.

A projektek fényképes, szöveges dokumentációjának feltöltési határideje: 2021. január 2., éjfél.

Zsűrizés: 2021. január 10-ig. A csapatok értesítése január 11-én történik, e-mailben.

A kiválasztott projektek prezentációja a tervek szerint a Ludwig Múzeumban, a díjátadó és a kiállítás-megnyitó a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában lesz, 2021. február 12-én.

KAPCSOLAT

Somogyi-Rohonczy Zsófia
somogyi.zsofia@ludwigmuseum.hu


(via Ludwig Múzeum)