Vombat született az Állatkertben

Eddig még csak éjjellátó kamerával sikerült megfigyelni, de most már biztos, hogy kölyök cseperedik a nőstény vombat, Molly erszényében.

Az apróság még tavaly ősszel született, ám mivel az ellést a legritkább esetben lehet látni, a gondozók az elmúlt hetekben az erszény egyre növekvő domborodása alapján tudták nyomon követni a kicsi gyarapodását. A napokban a vombatoknál elhelyezett éjjellátó, infravörös kamerák segítségével meg is figyelték az erszényből kikukucskáló kölyköt, akinek feje természetesen az anyaállat hátsó lábai között szokott feltűnni, minthogy a vombatok erszénye hátrafelé nyílik.

Forrás: wikipédia
Forrás: wikipédia

 

A vombatkölyökből most még természetesen nem sokat lehet látni, maguk a gondozók is csak a kamerák által készített felvételen tudták őt megfigyelni. A városligeti intézmény munkatársainak becslése szerint nagyjából márciusra jön el az ideje annak, amikor már a látogatók is jó eséllyel láthatják a jövevényt. Az Állatkert azt ígéri, honlapján és a közösségi médiában rendszeresen hírt adnak majd a vombatkölyök gyarapodásáról, és arról, mikortól lehet majd jobban látni a kifutóban vagy a Vombatház belső terében. Addig azonban a nagyközönség türelmét kérik.

Azt természetesen még nem tudni, hogy a kölyök milyen nemű, így egyelőre nevet sem kapott még. Az állatkerti vombat tenyészpár, Molly és Wally frigyéből egyébként már korábban is születtek kölykök, a mostani kicsi a negyedik utódjuk.

Bár a kis jövevény egyelőre nem látogatható, ezen az éjjellátó kamerás felvételen ha egy pillanatra is, de megnézhetitek.