A Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállításán jártunk

170 éve született a magyar festészettörténet egyik legérdekesebb és legeredetibb figurája, Csontváry Kosztka Tivadar. Az évforduló alkalmából a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum közös kiállítást nyitott.

Ennek köszönhetően Csontváry műveit most három hónapig láthatja a nagyközönség a Szépművészeti Múzeumban, ezután ismét útra kelnek a festmények, és a kíváncsi érdeklődők Pécsett láthatják majd újra a tárlatot.

Forrás: Szépművészeti Múzeum, Fotó: Palkó György

Már akkor magával ragadott minket A taorminai görög színház romjai, amikor még csak a Nemzeti Galéria lépcsőfordulójában láttuk, de amikor a Szépművészeti oszlopokkal tagolt csarnokába léptünk, és egyszer csak ott volt előttünk ez az óriási festmény, alig akartunk hinni a szemünknek. A naplemente izzó színei, az élénk narancs és a mély sötétkék, a még éppen megcsillanó tenger olyan volt, mintha mi magunk is ott lennénk Taorminában, de minimum egy fényképet néznénk. Ebben a csarnoktérben, a sötét tónusú falakkal és a megvilágítással életre kelnek Csontváry festményei, és úgy láthatjuk őket, ahogy még sosem. (forrás: We Love Budapest)