Budapesten nyílt meg a világ első fényművészeti múzeuma

Moholy - Nagy László és Victor Vasarely alkotásaival is találkozhatnak a látogatók az egykori Hold utcai piac helyén. A Light Art Museum Budapest az első olyan kiállítóhely a világon, amelyik múzeumként kötelezi el magát a fénnyel kapcsolatos művészeti alkotások gyűjtése, kutatása és bemutatása mellett.

 

Forrás: Light Art Museum Budapest


Napjaink egyik legizgalmasabb művészeti kezdeményezése kelt életre az egykori Hold utcai vásárcsarnok öntöttvas pillérei között. Az ipari forradalom időszakát megidéző, egyedülálló térben mostantól egy formabontó művészeti irányzat, a fényművészet alkotásaival találkozhatnak a látogatók. Mindezt ráadásul a világon elsőként: a Light Art Museum Budapest ugyanis a világ első olyan tematikus gyűjteménye, amelyik kizárólag ennek a művészeti ágnak szenteli működését.

A művészet, a tudomány és a technológia interakciójára épülő, hazai és nemzetközi művészek alkotásainak együttesét első ízben a múzeum megnyitóján láthatták a meghívottak. Az esemény háziasszonya Winkler Nóra volt, a kiállítást Orosz Márton, a Vasarely Múzeum igazgatója és L. Laki László, a Light Art Museum Budapest társalapítója nyitotta meg. A rendkívül gazdag kiállítási anyag Orosz Márton kurátor és Vida Szabolcs művészeti vezető tárlatvezetése mellett mutatkozott be.

Forrás: Light Art Museum Budapest


- Rendkívül nagy kihívás volt a múzeumtér kialakítása, mert arra törekedtünk, hogy megmaradjon az épület eredeti látványa, összhatása, mégis képessé váljon fényművészeti alkotások befogadására. A Hold utcai Piac épülete az indusztrializmus hajnalán épült, amikor az elektromosság is elterjedt. Azzal, hogy itt egy múzeumot hoztunk létre, úgy gondoljuk, képesek vagyunk megőrizni az épület eredeti, közösségi tér funkcióját, ráadásul a bemutatott tárgyak pont a mesterséges fényre épülnek, ami szintén az indusztrializmusból sarjad. A nálunk kiállító művészeknek, akik a fénymédiumával foglalkoznak, a Light Art Museum Budapest létrejötte nagyszerű lehetőség arra, hogy prezentálják munkájukat a nagyközönségnek - mondta Vida Szabolcs művészeti vezető

A Light Art Museumban látható művek a képzelet és a valóság közti határterületekre kalauzolják el a látogatót, feltárva előttük a fényhasználat esztétikai utópiáit és a médium művészeti lehetőségeinek leginnovatívabb formáit. A kiállítás alapvető üzenetét az az elgondolás adja, hogy álmaink csak azáltal válhatnak valósággá, ha átengedjük magunkat a kreatív képzelet megtermékenyítő erejének.

Forrás: Light Art Museum Budapest


- Ez a város akkor lesz világváros, hogyha sok, szép olyan dolog készül, ami nincs máshol. Hogyha egyedi dolgokat teszünk le a városba, ha olyat építünk, olyan kulturális eseményeket, múzeumokat, olyan elemeket mutatunk a városban, vagy hozunk létre, ami máshol nem létezik és a helyi sajátosságokból építkezik. Ettől lesz nekünk városidentitásunk - mondta L. Laki László, a Light Art Museum Budapest társalapítója.

Az irányzat kiemelkedő alkotója, a festő, fotográfus és designer Moholy-Nagy László, az „új látásnak” nevezett médiaesztétika megalkotója szerint a fénykinetika az ismert világot egy új perspektívából mutatja meg, a fény kreatív használatát pedig a modern élet komplexitásában való eligazodás segítségeként nevezte meg.

Forrás: Light Art Museum Budapest


A kiállításon szereplő kortárs fényművészek jól láthatóvá teszik a fényművészet útját Moholytól napjainkig. Moholy - Nagy László művei mellett Victor Vasarely, Kepes György, Bolygó Bálint, Ben Fodor, Battha Gáspár, Borsos Lőrinc, Bortnyik Éva, Tubák Csaba, Csáji Attila, Csörgő Attila, Gyenes Zsolt, Healium, Horváth Erzsébeth, Kiégő Izzók, Szauder Dávid Ariel, Szirmay Jeannette, Kitzinger Gábor, Nicolas Schöffer, Mengyán András, Mátrai Erik, Nagy András, Zalán Adorján, Terkál Róbert, Zemba Ákos, Szigeti G. Csongor, Szakács Zalán, Szilágyi Csilla, Herczeg Tamás, Köves Éva, Sztojanovits Andrea és Matthis-Teutsch Waldemar alkotási láthatóak.

Forrás: Light Art Museum Budapest


A Light Art Museum Budapest egyes kiállítási darabjai erős hatással mutatják be, hogy a fényből születő, különböző művészeti formákba kódolt érzések, hogyan képesek kitágítani vizuális érzékelőképességeink határait.

A csarnok közepén lebegő hatalmas kiállítótérben az immerzív kiállítási darabok pedig egyenesen arra tesznek kísérletet, hogy a látási érzékek megnyitásával felszámolják a néző, a befogadó és a tér közötti határokat, megszüntetve a keretbe foglalt kép évszázados hagyományát.

Forrás: Light Art Museum Budapest


A kollekció páratlan gazdagsága különleges, mindenki számára lenyűgöző utazást és kalandokkal teli felfedezést kínál.