Folytatásos INDA

A járvány sajnos leporolta, friss jelentéssel töltötte meg az idők során formalitássá halványult fordulatot: Reméljük, cikkünk jó egészségben talál! Folytatjuk az INDA galéria művészeiről szóló sorozatot. Ma Csáky Marianne, Czene Márta és Grace Ndiritu hírei következnek.

Csáky Marianne
A Belgiumban élő művész kiállítási programja márciusban kezdődött, a szentendrei MűvészetMalomban megrendezett Publikus magánügyek című kiállítással.
Ezt követte májusban a brüsszeli LaVallée művészeti központban a something beautifulcímű nemzetközi fesztivál, ahová több munkáját meghívták.

Szintén májusban, az INDA standján szerepelt a Photo Londonon, ahol a mind a négy nálunk kiállított művész (Philip Pocock, Gigi Scaria, George Legrady és Csáky) komoly szakmai elismeréseket kapott. Csáky munkáiról többek között Michael Dietmar londoni kurátor és kritikus írt elismerően az i Photo Centralon.



Novemberben az INDA a Paris Photo Prismes szekciójában mutatta be Csáky korábbi és új lightboxait, valamint két új rétegzett fotóját. A vásáron Csáky a J.P.Morgan kurátorai által a Curators’ Highlights programra kiválasztott tizenkét művész közé került. A francia közszolgálati televízió Paris Photóról szóló híradásában Christophe Wieser, a vásár művészeti igazgatója beszélt a művész munkáiról (a híradásban Csákyról 2 perc 59-től).

Csáky anderlechti lakásának egy kis, erre a célra kialakított terében tavaly indította el artist-run non-profit bemutató programját Streetview néven, ahová több országból hív meg munkákat tematikus kiállításokra. Az első februárban nyílt, Hotel Fremon címmel. A magyar scénából Szász Lilla és Szabó Eszter munkái szerepeltek. A második kiállítás szeptemberben nyílt, a Paper címet kapta, itt Chilf Mária és Magyarósi Éva voltak a magyar résztvevők. A harmadik tárlat, a Reality Cuts pedig idén februárban nyílt, a magyar meghívottak itt Komoróczky Tamás és Szauder Dávid Ariel.


Czene Márta
Az INDA fiatal művészének naptárába is jó néhány tavalyi bejegyzés került. 2019 január végéig tartott az MKE Barcsay Termében az Erdély Miklós emlékére megrendezett kiállítás, Optimista címmel. A rangos tárlatra Czene Mára is meghívást kapott.

Az év elején készült el a Révész László László képzőművészeti egyetemi festő osztályának két hallgatójával, Somhegyi Enikővel és Horváth Marcell Márkkal közösen jegyzett, 24 perces zenei videó (tHe pUnch: Crystal Mountain). A munkához áprilisban a művészek premier eseményt és kiállítást is szerveztek a Brody Studiosban, a tHe pUnch zenekar koncertjével egybekötve.



A fiatal művész a Mezőszemerei Nyílt tér művészteleppel március végétől májusig a Miskolci Galériában, áprilisban pedig, szintén a Nyílt térrel az egri Arktban állította ki munkáit.

Júliusban a művész a 17. Art Stays fesztiválon vett rész Ptujban, majd novemberben az Artus Kapcsolótér galériájában a Fáziseltolódás / Phase Shift kiállításon az Artus és az MKE DI közös pályázati projektjének keretében. Czene tavalyi éve szakmai szempontból az FKSE-t támogató Patron vásárral zárult, 2020 pedig a március eleji, budapesti Antique And Art vásárral indult.

Grace Ndiritu
Bár kronológiailag nem ez a brit-kenyai művész első tavalyi kiállítása, az INDA szempontjából mindenképpen az élre kívánkozik Ndiritu tavaly szeptemberben Sweatshop címmel nyílt tárlata galériánkban.

Ezt megelőzően, jelenlegi lakóhelyén, Ghentben állította ki Ndiritu munkáit márciusban a Tatjana Pieters galéria, és később, a Kunsthal Ghentben szervezte meg Ndiritu kurátorként a Pay What You Can: The New Art Economy című konferenciát.



Július elejétől október közepéig adott helyet a liverpooli Bluecoat Gallery a Grace Ndiritu The Ark: Center for Interdisciplinary Experimentation című, 2017-es franciaországi projektjének anyagára épülő kiállításnak, és szeptemberben tartotta a művész Healing Justice című workshopját, a University of British Columbia meghívására Vancouverben.

Októberben és novemberben Ndiritu Lubumbashi Tapestries című munkái szerepeltek a Lubumbashi biennálén, Kongóban.

Az év folyamán mindezeken kívül a Healing the Museum projektje részeként Ndiritu happeninget tartott a legendás ghenti S.M.A.K. múzeumban és a brüsszeli Africa Museumban, COVERSLUT© című projektje pedig Brüsszelben a Wielsben és a Poppositions vásáron, Ghentben pedig a Minus One-ban, illetve a De Koerben szerepelt.

Könyv
Végezetül, mivel a mostani hírlevél két művészt is érint, a tavalyi év kapcsán mindenképpen itt érdemes megemlíteni Tatai Erzsébetnek A lehetetlen megkísértése, Alkotó nők – válogatott esszék tanulmányok a kortárs magyar művészetről címmel 2019 májusában megjelent tanulmánykötetét, amelyben a szerző az INDA Galériával dolgozó művészek közül Csáky Marianne, Czene Márta, Lovas Ilona és Szász Lilla munkáit is tárgyalja.