Hantai Simon remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

A Sárga tabula című monumentális alkotást a művész özvegye, Hantai Zsuzsa adományozta a múzeumnak. A remekművet október 5-től 15-ig a múzeum Márvány Csarnokában láthatja a nagyközönség.

A Tabulák-sorozat kitüntetett szerepet játszik a magyar származású, de Franciaországban világhírűvé vált művész életművében. 1982-ben Hantai ezekkel az alkotásokkal képviselte Franciaországot a Velencei Biennále francia pavilonjában, és a remekmű szerepelt 2022-ben a Fondation Louis Vuitton centenáriumi kiállításán is.

Forrás: Szépművészeti Múzeum

Múlt évben a Szépművészeti Múzeum is kiállítással tisztelgett a száz évvel ezelőtt született festőművész emléke előtt. A mintegy hatvan alkotást bemutató tárlaton a festő eddig ismeretlen kéttucatnyi remekműve mellett szerepelt az a nyolc festmény is, amelyet Hantai Simon akaratának megfelelően még 2016-ban ajándékozott a múzeumnak a művész családja. A Hantai, Klee és más absztrakciók című tárlat Hantai Simon közvetlenül 1948 után festett műveit mutatta be, a művésznek azt az időszakát, amikor Párizsban a modernizmus legfontosabb irányzatait tanulmányozta. A kiállításon Hantai művei mellett láthatók voltak Paul Klee alkotásai, valamint többek között Miró, Picasso, Sam Francis, Jackson Pollock művei is. Klee és más modern alkotók szellemi öröksége, sajátos formavilága Hantai érett műveiben, így Tabulák című sorozatának vásznain is csöndesen megbújik tápláló, tiszta forrásként, megteremtve egy új, cezanne-i léptékű saját természetet (nature) a festészetében.

Forrás: Szépművészeti Múzeum

A Tabulák ciklus az életmű fontos darabja, a művészi cselekvés, a megvalósított kompozíció tábláinak változatossága és kombinációja kiválóan tükrözik mind a kleei hatást, mind az 1980 körüli európai és atlanti világ változásainak szellemét. A Sárga tabula című alkotás kiemelkedő helyet foglal el a Szépművészeti Múzeum modern gyűjteményében, az alkotás az Új Nemzeti Galéria formálódó állandó kiállításnak jeles darabja lesz majd.

A most ajándékba kapott festmény jelentőségét és értékét tekintve is kiemelkedő helyet foglal el a Szépművészeti Múzeum szerzeményeinek sorában. Az elmúlt években olyan fontos remekművek kerültek a múzeum gyűjteményébe, mint Anthonis van Dyck flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló remekműve, vagy a Renoir Fekvő női akt című alkotása. Az elmúlt évben a MOL-Új Európa Alapítvány vásárlásának köszönhetően El Greco remekművével, a Gonzaga Szent Alajos képmása című festményével gyarapodott a múzeum.