Mit mesél a Nemzeti Múzeum épülete és a Múzeumkert?

Egy esztendeje, hogy a pandémia ránk zárta a világot. Egyre többen, egyre nehezebben éljük meg életünk terének beszűkülését. A modern ember számára szokatlan ez a röghöz kötöttség, ugyanakkor ösztönözheti is másféle világok bejárására: eltűnt és eltörölt, képzeletbeli és a közös emlékezetben lévő terek, ismertnek vélt helyek rejtelmeinek megismerésére.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

 

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai ebben a hónapban ezért különleges utazásra hívják a – még mindig – távoli látogatókat a múzeum blogján, Facebook- és Instagram oldalán. A tér használatának ókori és jelenkori módozatai, helyek emlékének, nevének megőrzése vagy éppen átírásának, kiradírozásának szándéka, egykori terek újraalkotása a digitális technika segítségével számos izgalmat tartogat; ünnepi és mindennapi helyek, emlékezetre méltó és csak emlékekben őrzött terek elevenednek meg a régész, történész, művészettörténész és restaurátor szakemberek írásaiban.

Március lévén, különleges hangsúlyt kap a Nemzeti Múzeum épülete és a Múzeumkert: forradalmi események és az emlékezés helyszíne, a zajos városban felüdülést kínáló kert és padjai, a jól ismert, ikonikus épület, műemlék, amely szakmai közösségünk számára egyben munkahely, az általunk gondozott műtárgyak lakóhelye. A „hely”-ről való gondolkodás ugyanakkor másfajta intellektuális kalandozásra is rábírta muzeológusainkat: körbejárjuk a lakóhely, a lelőhely, a vesztőhely, az emlékhely, az átnevezett hely, az ősi/történelmi hotspot, a kirakat és a műhely, a kint és bent, a fent és a mélyben fogalmát.

A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményei rendkívül színesek és összetettek, a változatos tárgyi anyag megőrzéséhez, kutatásához, bemutatásához többszáz különböző képzettségű szakember munkája szükséges: az archaeozoológustól kezdve a numizmatikuson át a különböző korszakok, tárgytípusok speciális szakértőjéig. Hogy ennek a számtalan irányba mutató multidiszciplináris közösségnek a tudását összefűzhessük, minden hónapban más fogalmat jelölünk ki. A Testtörténetek, a Lélektörténetek, az Ünnepi asztal és a Kezdetek a Szerepcsere fogalma után keljenek útra velünk ebben a hónapban is a HELY szellemében!

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum


A Hely sorozat első blogbejegyzése
itt található.