Üveg-Tér-Kép

A MANK Galéria legújabb kiállítása az üvegművészek fiatal generációjának innovatív technikai sokszínűségét, friss látásmódját mutatja be. A tárlat koncepciója egy érdekes párhuzamra is rávilágít, mégpedig arra a jelenségre, amit a fények és rétegek megjelenítésének módja jelent a különféle képzőművészeti ágakban. Ez a kapcsolat leginkább az üveg- és festékrétegek technikai alkalmazásában, illetve a fény tárgyformáló jelenségében érhető tetten.

A tárlat napjaink üvegművészetének aktualitásait, innovatív, technikai sokszínűségét és az alkotók friss látásmódját mutatja be. A tárlat koncepciója azonban nem elégszik meg egy hagyományos körkép megalkotásával, hanem ezúttal is párbeszédre, a párhuzamos látásmódok kirajzolására törekszik. Mindehhez olyan kortárs festmények párosulnak, melyek rávilágítanak a festészet és az üvegművészet metszéspontjaira. A kiállítás során a látogató lehetőséget kap arra, hogy megfigyelje a különféle rétegződések által milyen fényjelenségek tűnnek fel az egyes alkotásokon. A festék- illetve az üvegrétegeken keresztül megjelenített fények ugyanis minden bemutatott tárgyban kiemelt fontossággal bírnak, a tünékeny jelenségek – melyek észrevételéhez sokat ad a kiállítótérbe természetes módon beáramló fény is – különleges látványt eredményeznek.

Az üvegművészek közül a 40 év alatti alkotókat hívtuk meg erre a bemutatóra, a tárlat festőművészeit pedig műveik fénnyel való kapcsolata alapján kértük fel erre a rendhagyó vizuális párbeszédre, hogy minél szemléletesebben be tudjuk mutatni az üvegművészet jövőbe mutató térképét.

Kiállítók

Üvegművészek: Ábel Tamás, Bánó Rita, Biliczki Anett, Bősze Eszter, Budai Zsolt János, Dimény Luca, Farkas Diána, Kohut-Görömbei Luca, Németh Hajnal Aurora, Tomay Katalin, Varga Gyöngyvér, Varga Dóra, Virág Hajnalka

Képzőművészek: Benczúr Emese, Domokos Berta, Kontra Ágnes, Martin Henrik, Mátrai Erik

Kurátor: Sipos Tünde művészettörténész