Biztos segítség a tudatos internethasználathoz - Megjelent az Ölelj meg!-sorozat legújabb része

Shona Innes és Agócs Írisz képeskönyve segít, hogy a gyerekek tudatosan, felelősen használják az internetet. A hiánypótló kötet a gyerekek nyelvén, közérthetően meséli el, mire jó a világháló, és mire kell a használata során odafigyelniük.

Shona Innes népszerű Ölelj meg!-sorozatának kötetei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőttek számára is nehezen emészthető kérdésekkel. Az ausztrál pszichológus sokféle komoly témáról írt már mesekönyvet, melyekben bőven akadnak hasznos tanácsok a szülőknek és érdekes gondolatok a gyerekeknek. A családról, az elmúlásról, a rosszkedvről, a gondolatok erejéről, a haragról, a barátságról, a válásról és az önelfogadásról szóló kötetek hiánypótló alkotások, mert egyszerűen, érthetően magyaráznak meg lényeges kérdéseket, komolyan veszik a gyerekek problémáit. Az Ölelj meg!-sorozat köteteinek könnyed, érthető nyelvezete Agócs Írisz jellegzetes illusztrációival párosul.


Shona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolya
Agócs Írisz illusztrációival
Rét Viktória fordítása

A sorozat legújabb része, Az internet olyan, mint egy pocsolya c. kötet természetes módon mutatja meg, hogyan lehet a kicsik számára veszélytelen a digitális térben kalandozás, hiszen: “Az internet egy kicsit olyan, mint egy pocsolya. Van, hogy vicces. Sokszor hasznos. De… az internet sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Lehet, hogy az internet olyan, mintha csak egy telefon, egy tévé vagy egy számítógép volna, de a képernyő mögött bonyolult dolgok történnek, mindenféle olyasmi, ami a felszínen nem látszik.”

Forrás: Pagony

A mai szülők egyik legnagyobb aggodalma, hogy mire, hogyan és mikor használhatja a gyerek a mobiltelefont. Az ovisoknak szóló könyvben minden korosztály megtalálja a választ, hiszen a kisebbeknek azt mutatja meg, hogy mire lehet használni az internetet: a közösen fel lehet hívni a távol levő rokonokat, barátokat, rengeteg érdekes információt meg lehet tudni a világról, és még játszani is lehet rajta. Mindezek mellett felhívja a figyelmet a veszélyekre is, azaz mit tegyen a már nagyobb gyerek, ha számára ismeretlen, ijesztő helyekre téved, vagy ha valaki ismeretlenül megszólítja a világhálón keresztül. A kötet arra felhívja a figyelmet arra is, hogy a túl sok internethasználat elveheti az időt a valódi emberi kapcsolatoktól.

A szülői félelmeket és aggodalmakat is megfogalmazó és tudatos szülői jelenlétet feltételező kötet erős alapot nyújt a biztonságos internethasználatához, így minden kisgyerekes család alapolvasmánya lehet.

Az érzékeny mesét Agócs Írisz gyönyörű, érthető rajzai teszik feledhetetlenné és a gyerekek számára még érthetőbbé.

Szél Dávid pszichológus, író a könyvhöz írt utószava:
“A kütyü- és internettudatosság nem magától alakul ki, abban a gyerekeket támogatni, segíteni, terelni kell. Iránymutatásra van szükségük, méghozzá első körben és elsősorban a szüleiktől. Minél hamarabb megkapják a tudatos eszközhasználathoz szükséges tudnivalókat, minél hamarabb hallanak a felelős internetezésről, annál jobb.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a kütyühasználatot is minél korábban el kell kezdeni. Kétéves kor alatt nem javasolt a képernyőfogyasztás – de persze egy fontos, máshogy nem elérhető rokonnal egy videotelefonálás belefér. Később is érdemes a kevésre törekedni, és azt is csak akkor, ha feltétlenül szükséges és/vagy célzottan történik.

Mindez tehát azt jelenti, hogy ha egyszer egy gyerek már elkezd internetezni, akkor tegye azt tudatosan, felelősen. Ismerje a határait, tudja, mi való neki és mi nem, mire és mikor mondjon nemet, kitől kérjen segítséget. Szóval értse és tudja, hogy az internet jó, hasznos és szórakoztató dolog, ha értőn használják. Viszont veszélyes, félelmetes és káros, ha rosszul.

Shona Innes erre tanítja az óvodásokat a tőle megszokott pontossággal, egyenességgel és egy mindenki számára teljesen érthető hasonlattal – amire Agócs Írisz hibátlan rajzai csak ráerősítenek. És erre tanítja a sorok között az óvodások szüleit is.”
2 éven felülieknek