Gyönyörű borítókkal jelenik meg újra Philip Pullman zseniális regénytrilógiája

Az Úr sötét anyagai-trilógia régóta beszerezhetetlen, de napokon belül ismét megjelenik, méghozzá csodaszép borítókkal. És ha ez nem lenne elég: jön a régóta várt folytatása is!

Philip Pullman young adult regénytrilógiája egyszerűen zseniális. És ez nem túlzás: steampunk fantasy köntösben rendkívül komoly témákat boncolgat, többek közt a lélekről, a halálról, Istenről - emiatt botrány is kerekedett a megjelenésekor, mert ateistának tartották, és az első kötet 2007-es filmváltozatát a keresztény egyházak bojkottálták. (Persze, aki figyelemmel olvassa a könyveket, hamar rájöhet, hogy marhaság ez az egész lármázás.)

A film egy rendkívül leegyszerűsített változata a regénynek, aki csak azt ismeri, feltétlenül szerezze be a regényeket. A néhol zavarba ejtő, különös hangulat ugyan visszaköszön, de Pullman olyan bátran járja körül a fentebb említett témákat, ahogy azt az ifjúsági szerzők közül nagyon kevesen merik, a végeredmény pedig lenyűgöző.

Október elején egyszerre jelenik meg klasszikus trilógia a Ciceró Kiadó gondozásában, méghozzá  Cserny Timi és Csigás Gábor gyönyörű borítóival. Végre méltó köntöst kapott a három regény, mert a korábbi, mára beszerezhetetlen kiadás nem tolta túl a dolgot: a mozifilm plakátját nyomták a borítókra, csak más-más színben.

 

És ha ez nem lenne elég: várhatóan október 19-én jelenik meg a vadiúj kötet, A Por könyve, amely egy új trilógia első kötete.

Íme a fülszöveg:

A tizenegy éves Malcolm Polstead és daimónja, Asta a szüleivel él az Oxford környéki Pisztráng Fogadóban. A Temze folyó túloldalán – amelyen Malcolm gyakran hajózik imádott kenuján, a La Belle Sauvage-on – áll a Goodstow Apátság, az apácák otthona. Malcolm megtudja, hogy az apátságban féltve őriznek egy leány csecsemőt, Lyra Belaquát, akit többen is el akarnak rabolni… Közben a sűrű esőzések miatt az emberek soha nem tapasztalt árvíz közeledtéről beszélnek…

„Mindig szerettem volna elmesélni, hogy Lyra hogyan került a Jordan Kollégiumba. Miközben ezen gondolkoztam, megjelent előttem egy hosszú történet, amely Lyra csecsemőkorában kezdődik és felnőttkorában végződik. Ebben a kötetben Lyra még kisbaba, a következőben pedig húsz éves.
A harmadik és egyben utolsó résszel kapcsolatban lakat van a számon…”
Philip Pullman