Hogyan készítsünk térbeli üdvözlőlapot karácsonyra?

A bátrabbak akár egy egész könyvnek is nekiláthatnak.

A pop-up, azaz a térbeli könyvek régen nálunk is nagyon népszerűek voltak. Ma már kevés jelenik meg, ami sajnos érthető, hiszen ezeket a könyveket elég körülményes előállítani, drágák, és mivel általában mesekönyvekről van szó, félő, hogy a gyerek elég hamar tönkreteszi.

Ha körbenézünk a neten, fantasztikus pop-up könyveket találhaunk, mindenféle témákban, a klasszikus meséktől kezdve a Star Warson át a Trónok harcáig van minden, egyik látványosabb, mint a másik. Már nem elég, ha a lapok közül felemelkedik egy figura és ha ide-oda tologatunk egy kis papírfület, akkor integet - a mai térbeli könyvek kinyitva elképesztő kompozíciókká állnak össze, valóságos papírmérnöki csodák. A Paperpropson sok-sok ilyen könyvről, sőt, társasjátékról is olvashatunk.

Harry Potter pop-up könyv
Harry Potter pop-up könyv - Forrás: Paperprops.com

 

Ha "akció közben" szeretnénk látni a könyveket, akkor a Best Pop-Up Books YouTube-csatornát érdemes felkeresni. Ezen a videón például egy könyvből hajtogatják ki Westeros térképét:

Megcsodálhatjuk az egyik leghíresebb pop-up könyv készítő, Robert Sabuda fantasztikus mesekönyveit is, többek közt az Ózt vagy az Aliz Csodaországbant.

Nyilván ez a könyvtípus sem kerülhette el, hogy ne fészkeljenek be közéjük a szuperhősök. Ez jóval egyszerűbb, mint a többi, de hát itt nem is a szépség a lényeg, Vasemberrel amúgy is bármit el lehet adni.

De elkészítették a pop-up változatát a Walking deadnek, a Transformersnek, Poe Hollójának, sőt, még egy elég mozgékony szexkönyvet is megkukkolhatunk.

 

Na de hogyan készíthetem el a sajátomat?

Számos képes útmutató  kapható - egyszer vettem is egyet, de már az első lépéseknél rájöttem, hogy ez nekem nem megy. Eléggé elszontyolodtam.

Persze nem kell rögtön megalomán tervekkel nekiállni - én betlehemet szerettem volna csinálni, kész őrület -, és akkor némi kitartással simán menni fog. Egy pop-up karácsonyi üdvözlőlap akár ajándéknak is tökéletes.

Hogyan fogjunk hozzá? Nyilván szükséges lesz beszerezni  többféle papírt, kell olló, ragasztó, esetleg körző, vonalzó és talán egy szike sem fog ártani. Ha minden megvan, tökjó - valami nyilván mindig kimarad -, neki is állhatunk.

Hála a YouTube-nak, számtalan videót találhatunk a pop-up könyvek és üdvözlőlapok készítéséről, sőt, a The Pop-up Channel az alapoktól kezdve részletesen bemutatja az egész folyamatot.

Ha nem tudunk vagy nem akarunk rajzolni, esetleg gondot okoz a tervezés, ne essünk kétségbe: rengeteg sablont találhatunk, ha rákeresünk mondjuk a “pop-up template” kifejezésre. Sabuda weboldalán is több tucatnyi minta közül választhatunk, kifejezetten karácsonyi témájúakat is.