Íme a XXI. század 10 legkiválóbb magyar regénye

Kritikusok, szakértők, irodalmárok és tudósok szavazták meg a listát.

Nagy dologra vállalkozott az Index kulturális rovata: a XXI. század tíz legkiválóbb regényét keresték. Miként írják: „Vállalkozásunk elsődleges célja a magyar kortárs irodalom népszerűsítése, szeretnénk felmutatni olvasóinknak a mai magyar kultúra legbecsesebb alkotásait.” Ehhez több mint negyven szakértőt hívtak segítségül, közülük tizennyolcan fogadták el a felkérést: Adan Kovacic, Bazsányi Sándor, Bedecs László, Benedek Szabolcs, Havasréti József, Hegedűs Claudia, Hegyi Pál, Horváth Eve, Jánossy Lajos, Kerber Balázs, Kolozsi Orsolya, Margócsy István, Milbacher Róbert, Radnai Dániel, Radnóti Sándor, Smid Róbert, Vass Norbert és Visy Beatrix.

Lássuk is a század tíz legjobb magyar regényét!

 

1. Esterházy Péter: Harmonia Caelestis

2000-ben jelent meg Esterházy Péter Harmonia Caelestis című regénye, amelyért a szerző átvehette az első alkalommal odaítélt Magyar Irodalmi Díjat Göncz Árpádtól. A regény Esterházy Péter ötvenedik születésnapjára jelent meg, és eddig mintegy 37 ezer példányban kelt el. Sokan a Kossuth-díjas író fő műveként tartják számon.

 

 

 

 

 

 

 

2. Nádas Péter: Párhuzamos történetek

Nádas Péter magnus opusa 2005-ben jelent meg. A Kossuth-díjas író közel húsz éven át dolgozott a háromkötetes regényen, amelynek megjelenése várva várt esemény volt a magyar kortárs irodalomban. A több mint 1500 oldalas regény a kritikusok és irodalomtudósok szerint a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása. A mű három könyvből (A néma tartomány, Az éjszaka legmélyén, A szabadság lélegzete), összesen 39 önálló címmel ellátott fejezetből áll. A Párhuzamos történetek számtalan szereplőt felvonultat, rendkívül szövevényes cselekménye több szálon fut, a történések nagyrészt a XX. században, az I. világháborútól a rendszerváltásig zajlanak. A történések fő helyszíne Budapest, de Mohács és Tahitótfalu is megelevenedik a regényben. A magyarországi helyszínek mellett jelentős szerephez jut Berlin, Düsseldorf, a cseh határ melletti Annaberg, és egy kitalált, észak-németországi helyszín, Pfeilen.

 

3. Spiró György: Fogság

Spiró György Fogság című regénye 2005-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. A műnek egy év alatt hét kiadása jelent meg, és a regény recepciójához ezúttal nemzetközi szakmai elismerés is társult. A Fogság angol nyelvű fordítását 2015-ben az Egyesült Államokban is dicsérték a kritikusok.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér

Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regénye 2016-ban jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. A történet főhőse báró Wenckheim Béla, aki Argentínából tér haza ősei földjére, a Viharsarokba. Haza: hozzánk, napjaink Magyarországára és ősei reményvesztett vidékére, ahol úgy várják, mint a Messiást. Kérdés, hogy szerencsejáték-függő nagybeteg vagy zseniális megváltó, aki új távlatokat nyitni érkezik? A regény 2017-ben bekerült a Libri Irodalmi Díj 10 döntőse közé, valamint elnyerte az Aegon Művészeti Díjat.

 

 

 

 

 

 

5. Borbély Szilárd: Nincstelenek

A 2014-ben elhuny író regénye 2013-ban jelent meg először, és azonnal a kortárs magyar irodalom alapművévé vált. „Borbély könyve nem arról szól, hogy milyen a falu, hanem arról: milyen (lehet) a gyermekkor; nem arról, hogyan él a falu, hanem arról: hogyan hat a (ez a) falu egy gyermekre; nem arról, hogy a falu és a szegénység kibírhatatlan, hanem arról: a falu és szegénység körében a gyermekkor kibírhatatlan” – mondta a Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent kötetről a jeles irodalomtudós, kritikus Margócsy István.

 

 

 

 

 

 

 

6. Bodor Ádám: Verhovina madarai

Bodor Ádám regénye 2011-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. A Verhovina madaraiban az olvasó pedig egyből Bodor regényvilágának kellős közepébe – a mindenkori periféria, a civilizációs végvidék centrumába – érkezhet. A 256 oldalas, kisebb történetelemekből, elbeszélésmozaikokból panorámaszerűen felépülő regényben az emberi érintkezések megdermednek és felolvadnak, a kultúra természetté bomlik, a csend pedig beszédes lesz.

 

 

 

 

 

 

 

7. Visky András: Kitelepítés

2022-ben Visky András Kitelepítés című regénye volt az egyik legnagyobb szenzáció a magyar irodalomban. A kötet az író családjának történetét dolgozza fel. Visky András édesapját, a köztiszteletben álló református lelkészt 1958-ban koholt vádakkal 22 év börtönre ítélték, feleségét pedig hét gyerekkel együtt kitelepítették a Duna-delta vidékére, a román gulágra. A mű 2023-ban elnyerte a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, 2024-ben pedig a megújult Libri Irodalmi Díj szavazásán Az év határon túli legnépszerűbb könyve lett. 

 

 

 

 

 

 

8. Nádas Péter: Rémtörténetek

2022-ben mindenkit váratlanul ért a hír, hogy Nádas Péter új regénnyel jelentkezik. A Rémtörténetek meghökkentő történetszövésével, sűrűn váltakozó regiszterekben áradó nyelvén egy Duna-parti település hétköznapi világát tárja elénk. Mesél az emberi kiszolgáltatottságról, függőségekről, erőszakról, a műveltség és a barátság megtartó erejéről, valamint a kísérteni visszajáró holtakról. Nádas Péter a Rémtörténetekhez még a hetvenes években készített jegyzeteket, amelyeket a regény megírásához vissza kellett kérnie a Berlini Művészeti Akadémia archívumából, de csak másolatokat kapott.

 

 

 

 

 

9. Nádas Péter: Világló részletek

A kétkötetes, közel 1300 oldalas mű 2017-ben jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában. Az alkotás Nádas Péter memoárja, rendhagyó eszközökkel meséli el saját és családja életét. Az író bevésődött emlékképeiből – a „világló részletekből” – kiindulva először az álomfejtés módszerével felidézi az eredeti élmény összetevőit, a hangokat, látványokat, szagokat, érzeteket és emóciókat, majd ezek alapján rekonstruálja, hogy mi történt, hol és mikor.  A Világló részletek 2018-ban elnyerte az Aegon Művészeti Díjat.

 

 

 

 

 

10. Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka

A költőnek ez az első regénye, amelyben egy öregasszony meséli el gyermek- és leánykorát, majd felnőtt életét. Nagy bűne miatt tizenhat éven át titokban kell tartania kilétét, hogy ne kerüljön hóhérkézre. A lány és patikus apja a külvilág előtt házaspárként mutatkozik, titkos, otthoni életükben szeretet, gyűlölet, féltékenység és szenvedély egymást váltva uralkodik. Rakovszky Zsuzsa a Magyar Irodalmi Díjat is megkapta a kötetéért.

 

 

 

 

 

 

(via Index)