Kemény Lili kapta az idei Margó-díjat

Nem című regényével Kemény Lili nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitóján adtak át.

Tizedik alkalommal adták át a Margó-díjat a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megrendezett Őszi Margó Irodalmi Fesztiválon. A 2015-ben indított, a Bookline kiemelt támogatásával megvalósuló kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az első prózakötetes szerzőkre, és ezen keresztül is népszerűsítse a hazai kortárs irodalmat. Az elmúlt kilenc évben Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, Vonnák Diána, tavaly pedig Visky András kapta meg az elismerést.

Kemény Lili; Forrás: Őszi Margó Irodalmi Fesztivál

 

A legjobbnak 2024-ban Kemény Lilit választotta az Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetségének volt elnöke) Czinki Ferenc (Szépírók Társasága elnöke), Ott Anna (Hadik Kávéház, Margó Irodalmi Fesztivál) és Valuska László (Margó Irodalmi Fesztivál, Könyves Magazin) alkotta szakmai zsűri.

A szerző első kötetében az azonos nevű elbeszélő életét kísérhetjük figyelemmel a gyermekkortól, az SZFE filmrendező szakán eltöltött éveken át, egészen a 2020-as egyetemfoglalásig. A regény igazi önfeltárás, amely az autonómia, a szabad alkotás és gondolkodás kérdéseit feszegeti.

“A Nem mindenféle értelemben határsértő regény: az énelbeszélés, az egyén és a politika, a családi mitológia, a testiség, a valóság és a fikció és az elbeszélhetőség határait kutatja. Határsértő az olvasói elvárásokkal szemben is. Kemény Lili az én-feltárás és a szembenézés során olyan nyelven szólal meg, ami Freudról, az alkotásról és az elbukásról, a finoman szólva is összetett párkapcsolatairól, a drogozásról és a szexről hasonlóan képes beszélni”

– mondta el laudációjában Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója.

 

A döntőbe Biró Zsombor Aurél Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek című autofikciós fejlődésregénye, valamint Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című mágikus családregénye kerültek.

Kovács Dominik és Kovács Viktor; Forrás: Őszi Margó Irodalmi Fesztivál

 

A nyertes a díjjal 1 000 000 forintot, valamint kiemelkedő mértékű kereskedelmi- és médiatámogatást is kap, hiszen a Bookline, a Margó-díj kiemelt támogatója 15 000 000 forint értékben járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A Margó-díjas szerző a következő évben egy önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, továbbá próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazinon (www.konyvesmagazin.hu) egy éves tárcasorozat formájában.

Idén második alkalommal adták át az Erste támogatásának köszönhetően a Margó x Erste #higgymagadban különdíjat. A legjobb tízből az Erste választotta ki azt a szerzőt, akinek története leginkább megtestesíti a #higgymagadban faktort.

A különdíjat Kovács Dominik és Kovács Viktor nyerték, Lesz majd minden című közösen írt regényükkel.

 

“Az Ersténél azt valljuk, hogy hinnünk kell magunkban ahhoz, hogy elérjük a céljainkat. Ezt a szemléletet képviseljük ügyfeleink, kollégáink és partnereink felé is. Ilyen #higgymagadban sztori a Margó-díj is. Hiszen az, aki belevág az első könyve megírásába, igazán hisz a céljában. Az ilyen nagy álmok pedig könnyebben teljesülnek, ha vannak mellettünk olyanok, akikre támaszkodhatunk. És bár az írást sokan magányos műfajnak tartják, az idei rövidlistára felkerült egy olyan könyv is, amit ketten írtak. A 2024-es Margó x Erste #higgymagadban különdíjat Kovács Dominiknek és Kovács Viktornak adjuk Lesz majd minden című regényükért. Történetükben több generáción keresztül láthatjuk, hogyan birkóznak meg a szereplők a hétköznapok viszontagságaival és a történelem viharaival” – mondta a díjátadón Murányi Linda, az Erste PR és belső kommunikációs vezetője.

 

A 2024-es Margó-díjra összesen 52 érvényes pályázat érkezett, ők kerültek döntőbe:

 

● Biró Zsombor Aurél: Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek

● Görcsi Péter: Várni a 29-esre

● Gubis Éva: Más halak

● Gyuricza Gergely: Szabadesés

● Ivánovics Beatrix: Suttognak a nornák, felörlődik a föld

● Kemény Lili: Nem

● Kovács Dominik és Kovács Viktor: Lesz majd minden

● Marton Krisztián: Bőgőmasina

● Tankó Andrea: A ránc gyermekei

● Weber Kristóf: Keringő

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár egészen október 13. vasárnap estig magyar és külföldi könyvbemutatókkal, dedikálási lehetőséggel, és különleges zenei-irodalmi produkciókkal várja az érdeklődőket a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban.

A tavalyi győztes, Visky András önálló estjét október 14-én rendezik meg a Müpában, a Liszt Ünnep keretében.