10 kilátó Magyarországon, amit meg kell mászni

Pannonhalmán egy magasban tekergő fapallóról nézhetünk alá, a Velencei-tónál pedig egy teljesen új, óriási űrbéli csigaházra mászhatunk fel. Összeszedtünk tíz izgalmas kilátót, közülük többet frissen újítottak fel, vagy építettek.

Bence-hegyi kilátó, Velence

 

Idén márciusban adták át ezt az új kilátót a Velencei-tó mellett, harminc évvel azután, hogy a régit elbontották. A régi, már a maga idejében legendássá vált acélkilátó egy leselejtezett olajfúrótorny volt, az új semmiben sem hasonlít rá, de a formáját tekintve nem kevésbé különleges.

 

Erzsébet-kilátó, Budapest

 

A főváros legismertebb kilátóját már önmagában is érdekes megcsodálni, és esténként a távolból is jól látható, ahogy méltóságteljesen emelkedik a budai hegyek fölé Schulek Frigyes kivilágított építménye. Libegővel és gyermekvasúttal könnyen megközelíthető, de a Normafáról is elérhető egy gyors sétával.

 

A post shared by @photography.noci on

 

Kisfaludy-kilátó, Badacsony

 

A post shared by DanielVitary (@danielvitary) on

 

A Badacsony hegy legmagasabb pontján álló kilátóról fantasztikus látvány a Balaton, és a tó legszebb hegyeire is páratlan kilátás nyílik. A régi, tíz méter magas kilátót nemrég cserélték le erre a 18 méter magas új, izgalmas formájú faszerkezetre.

 

Galya-kilátó, Mátra

 

A post shared by Ádám Stéger (@stegeradam82) on

 

Tiszta időben a Tátráig látni a híresen jól felújított galyatetői kilátóról, ami két évvel ezelőtt két komoly nemzetközi díjat is kapott. A régi építményt megmagasították, és bivakszállásokat alakítottak ki benne, így fenn lehet aludni a magasban.



Balatonboglári Gömbkilátó

 

 

Izgalmas látvány maga a kilátó is, ami éjszakai kivilágításban néz ki különösen futurisztikusan. A gömböt 1950-es évek elején építtette a székesfehérvári Fémmunkás Vállalat a brüsszeli világkiállításra.



Lombkoronasétány Pannonhalmán

 

A post shared by Georgina Nagy (@giniiix_) on

Tulajdonképpen nem kilátó, de a panoráma pazar, és babakocsival, kerekesszékkel is járható az idén átadott, 80 méter hosszú lomkoronasétány a Pannonhalmi Apátság közelében. Ha valaki hagyományos kilátóra vágyik, akkor a szomszédjában megtalálja a három éve épített Boldog Mór kilátót.



Julianus Barát torony, Nagymaros

 

A post shared by Zoltán Ráski (@zoltanraski) on

https://www.instagram.com/p/BHZp1i0DXgX/?taken-at=270749565

A Dunakanyar szépségéről nem kell győzködni senkit, ezt a nagymarosi kilátót 1914-ben építették, és az azóta eltelt száz évben töretlenül élvezhető a panoráma a romantikus, boltíves ablakokon kitekintve.



Csóványosi kilátó, Börzsöny

 

A post shared by @tallinngirl on

 

A Börzsöny legmagasabb pontján négy éve áll kilátó, amikor az ott található geodéziai mérőtornyot felöltöztették, és ezáltal kilátót faragtak belőle.




Pécsi tévétorony

 

A post shared by Novák Csaba (@novicsabi) on

Egy időben óriási partikat tartottak a toronyban, ami Magyarország legmagasabb épülete, még a kékestetői tévétoronynál is magasabb. A torony nemrég új díszkivilágítást kapott, és jövő év elejére teljesen megújul, a mostani étterem mellett nyáron golfpálya, télen korcsolyapálya lesz a tetején, és a környezetét is rendbeteszik. Eközben a kilátó folyamatosan látogatható.

 

 

Jakab-hegyi kilátó, Mecsek

 

A Mecsek egyik kedvelt kirándulóhelyén, egy vaskori földvár sáncain át közelíthejük meg az István-kilátót, ami tulajdonképpen egy vörös homokkő szikla és egy vaskorlát, de ide nem is kell több ennél.



Csergezán Pál-kilátó, Nagykovácsi

 

A post shared by Zoltán Benő (@zoltan.beno) on

A tériszonyosok álma, mivel a felfelé vezető úton végig sűrű lécborítás fedi kívülről, de közöttük bármikor ki lehet kukucskálni a Budai-hegység dombjaira. Szép időben az esztergomi bazilika és a Mátra is látszik a dagadó vitorla formájú építmény tetejéről.

 

Nagykanizsai kilátó

 

 

Korábban szintén olajfúrótoronyként működött a nagykanizsai kilátó, amit nem bontottak el, csak lezárták, mikor tíz évvel ezelőtt életveszélyessé vált. Idén tavasszal adták át újra egy 125 milliós felújítás után, így 28 és 43 méter magas teraszokról lehet csodálni a panorámát.