13 ok, amiért bírjuk George Clooney-t

Ma lett 57 éves a világ leghíresebb agglegénye, aki azért néhány évvel a hatvanadik születésnapja előtt mégis családot alapított, és megtanult profin pelenkázni. Nem mindenki tartja zseniális színésznek, de azt mindenképp el kell ismerni, hogy az elmúlt bő három évtizedben letett néhány jó dolgot az asztalra.

1. Nála ügyesebben senki nem váltott tévéről mozifilmre abban az időben, amikor a tévé még egyáltalán nem számított ilyen menőnek. Az egyik első munkája rögtön az Alkonyattól pirkadatig Robert Rodriguezzel és Quentin Tarantinóval, és aztán még pár éven belül olyan arcokkal dolgozott együtt, mint Steven Soderbergh, Terrence Malick és a Coen fivérek.

2. Azt is sértetlenül túlélte, hogy a kilencvenes években ő volt a ciki mellbimbós Batman a sokat kritizált Batman és Robinban.



3. A Coen testvérekkel, Hollywood legizgalmasabb rendezőpárosával nagyon egymásra találtak, összesen négy filmjükben szerepelt, az Ó testvér, merre visz az utad? című vicces akciófilmben, a Kegyetlen bánásmód című romantikus vígjátékban, az Égető bizonyíték című CIA-ügynökös szatírában és a filmipar aranykorát kifigurázó Ave, Cézár!-ban.

 

4. Az öltönyös bábróka szinkronhangjaként is tökéletes alakítást nyújtott Wes Anderson A fantasztikus róka úr című filmjében.

 

5. Nem állt meg a filmsztárságnál. Miközben Steven Soderbergh-gel csúcsra járatták a pénzcsinálást az Ocean’s sorozattal, saját produkciós céget alapítottak, aminek az első filmjét Clooney rendezte. Ez volt az Egy veszedelmes elme vallomásai, ezt követte néhány évvel a Jó estét, jó szerencsét, amiért már rendezőként és forgatókönyvíróként is jelölték Oscarra. Végül még ebben az évben megkapta a díjat, de színészként, és egy másik filmért, a Szirianaért. Ezt nem ő rendezte, viszont a Soderbergh-gel közös cégük gyártotta.

 

6. 18 éven át élt együtt a Max nevű csüngőhasú malackával, akinél kevés színész tartott viccesebb háziállatot. Állítólag még együtt is aludtak, és néha az interjúkra is magával vitte.

 

7. Nála jobban senki sem hozta az örök agglegényt, akiért asszonyok százezrei epedeztek. Ezt a karaktert egy jó adag cinizmussal megtoldva csodálatosan adta az Egek ura című filmben is, hogy aztán a végére persze előbújjon belőle a szeretetre vágyó férfi. Ezt a testhezálló szerepet majdnem tíz évvel azután kapta meg, hogy megnyerte a fogadást Michelle Pfeifferrel és Nicole Kidmannel szemben. A színésznőkkel tízezer dollárban (2,6 millió forintban) fogadott abban, hogy 40 éves korára nem lesznek még gyerekei. Clooney visszaadta a fogadáson nyert pénzt, és duplájára emelte a tétet azzal, hogy 50 éves koráig sem lesznek gyerekei. Végül ezt is sikerült abszolválnia, tavaly júniusban viszont megtört a jég, és a gyerekáldást sem aprózta el, mert rögtön ikrei születtek.

8. Mire kellőképp kicsajozta magát, egy olyan nő mellett állapodott meg, aki nemcsak szép, de elég penge is. Amal Clooney-ra a világ egyik legnagyobb sztárjaként is felnézhet.

 

 

9. Nemcsak a filmjeiben boncolgat politikai témákat, a vagyonát és a befolyását igyekszik arra felhasználni, hogy segítsen a bajba jutottakon és a kiszolgáltatottakon. Nem sokkal azután, hogy megkapta az első Oscar-díját, az újságíró édesapjával Darfurba repültek, hogy első kézből számolhassanak be az ottani népirtásról, és rengeteg pénzt gyűjtött, hogy segítse a konfliktus feloldását. Nemrég a feleségével közösen hoztak létre egy alapítványt, amivel többek között olyan menekültek oktatását támogatják, akik az Egyesült Államokban élnek. Emellett a saját, Kentucky-i otthonukba fogadtak be egy jazidi menekültet, aki Irakból érkezett Amerikába, és nekik köszönhetően már egyetemre jár.



10. A világ egyik legcsodásabb helyére, a Comói tóhoz jár lazítani, ahol persze saját vízparti villája van, amit egyre durvábban ostromolnak a paparazzik. Ezért a szomszédos villát is megvette, egy nap mégis arra lettek figyelmesek, hogy a kert egyik fájáról fotózza őket egy elszánt lesifotós, míg ők az ikrekkel pihentek volna.

 

11. Azt állítja magáról, hogy mesterien pelenkázza a gyerekeit, bár maga sem gondolta volna, hogy egyszer még ebben is jeleskedni fog. Mindenesetre a barátait, akik az agglegény Clooney-t szokták meg, rettentően szórakoztatja ez az új fordulat.


12. Imádja a South Parkot, ezért egyszer megkereste Trey Parkert, és megpróbálta rávenni, hogy adjanak neki szerepet a sorozatban. Meg is kapta, ő játszhatta el Sparky-t, a meleg kiskutyát, aki az ugatáson és lihegésen túl nem sok szöveget kapott. Ezt egyáltalán nem vette rossz néven, és az egészestés South Park filmben már sebészt alakíthatott.

 

13. Bármekkora sármőr, azért már nem annyira vonzó, mint fénykorában, de legalább ezt is nyíltan vállalja. “Már nem nekem valók a főszerepek, senki se akarja látni, ahogy megcsókolom a főszereplőnőt” - mondta egy tavalyi nagyinterjúban. Bár az újságíró nagyon pedzegette, hogy nem vált-e a színészetről a politikára, és indul akár az elnöki posztért, Clooney tagadta, hogy érdekelné ez a pálya. Viszont elismerte, hogy eljöhet az idő, amikor a rendezést is abbahagyja, és akkor sem akar ülni a babérjain. Szerinte “az életben a legnagyobb hiba, amit az ember elkövethet, ha megelégszik azzal, amit elért.”