15 dolog, amit mindig tudni akartál Nicki Minaj-ról

Hétfőn este először lép fel Budapesten korunk Instagramon érlelt rapkirálynője, akinek most nagyon bele kell húznia, ha meg akarja őrizni a trónját.

1. Hosszú idő után Nicki Minaj volt az első női rapper, aki igazán befutott és letarolta a slágerlistákat, miután  Lil Wayne felkarolta. Amikor 2010-ben megjelent az első önálló száma, a Massive Attack, addigra a kilencvenes évek nagy női repperei már túlértek a csúcson, és Missy Elliot is rég állt elő valami nagyobb durranással.

 

View this post on Instagram

A post shared by Barbie® (@nickiminaj) on

 

2. Nicki Minaj mára legalább annyira híres a feltűnő megjelenéséről, mint a zenéjéről. A harsány színeknél jóval jellegzetesebb az a telt forma, ami a homokóra alak egy szélsőségesen telt verziója. Az egyik legismertebb száma a kétértelmű Anaconda, ami sokat merít abból a legendás rapszámból, amiben Sir Mix-a-Lot a dús idomú lányokat élteti egy érdekes formájú, kétpúpú dombocskán ülve. 

 

 

 

3. Az Anaconda azért is ikonikus elem Nicki Minaj repertoárjában, mert részben neki köszönhető, hogy ma már nem ciki husinak lenni. Persze az általa képviselt darázsdarék - óriáskuffer alak legalább olyan irreális és nehezen elérhető, mint a Barbie-szerű szépségideál.

 

4. Miközben Minaj néha a női egyenjogúság szószólójaként nyilvánul meg, sokszor ugyanúgy a női test tárgyiasításával kelti fel az érdeklődést, mint a férfirepperek. A legutóbbi, 2014-es albumán egyszerre szerepelt az Anaconda című szám és a Beyoncéval közös Feeling Myself, amiben azt éneklik, hogy nem számít, hogy valaki fiú vagy lány, ha meg akarja állítani a világot.  

 

 

5. A trinidadi származású Nicki Minaj a New York-i Queens-ben nőtt fel, és egy olyan menő művészeti középiskolába járt, ahol Al Pacinótól Jennifer Anistonig sok híresség tanult. Kezdetben ő is színésznek készült, és azóta is szeret különféle alteregók bőrébe bújni.

 

6. Az egyik első nagy pillanata az volt, amikor még viszonylag ismeretlen repperként a Monster című számban leiskolázta Kanye Westet és Jay Z-t. Kanye később azt nyilatkozta, hogy ki akarta venni a számból Nicki részét, mert tudta, hogy mindenki csak arra fog emlékezni, de aztán legyőzte a saját egóját, és engedte érvényesülni Minaj-tt. Minaj szövege akkora hullámokat keltett, hogy még az egész más műfajban mozgó Adele is elreppelte.

 

 

7. 2010-ben jelent meg Minaj első albuma, ami azonnal megasztárt csinált belőle. A Super Bass című szám pedig azután vált óriási slágerré, hogy Taylor Swift posztolta, ahogy Selena Gomezzel arra reppelnek.

 

 

8. Nicki Minaj profi botrányhősnő, igazi tehetsége van ahhoz, hogy valami balhéval bekerüljön a hírekbe. Miközben az Amerikai Szülők Tévés Tanácsa tüntetett ellene egy reggeli műsorban elkövetett cicivillantásért, Donatella Versace meghívására Prince-szel lépett fel a Versace új kollekciójának bemutatóján, amit a H&M számára terveztek. Később a katolikusoknak egy ördögűzős Grammy-fellépéssel gázolt a lelkébe, a Holokauszt-túlélőket meg az Only című videójával borította ki, mert Chris Brownt náci katonának öltöztették benne, de még Malcolm X lányát is magára haragította. Nickinek erről az a véleménye, hogy “kőkeménynek kell lenned, különben nem tisztelnek”.

 

9. A sikerek csúcsán bejelentkezett Madonna is, vele és az M.I.A. nevű brit repperrel adták elő a közös számukat a Superbowl döntőjében, Amerika egyik legnézettebb tévés eseményén.

 

 

10. 2016-ban még sok sikert elkönyvelhetett, a Time magazin éves százas listáján a világ legbefolyásosabb emberei között szerepelt, és négy száma jutott el a slágerlisták első öt helyére. Addigra ő lett az a női előadó, akinek a legtöbb száma szerepelt a slágerlista első száz helyén.

 

11. Az utóbbi években viszont egyre több kihívója akad a saját műfajában, a legkomolyabb trónkövetelője a Cardi B nevű női repper, akivel olyan intenzíven támadták egymást a közösségi médiában, hogy végül a 2018-as New York-i Fashion Weeken Cardi hozzávágta a cipőjét Nickihez.

 

12. Nicki Minajt ráadásul mostanáig tízszer jelölték Grammyre, de egyszer se kapta meg, Cardi B-t viszont tavaly az első albuma után megdobták egy díjjal, egyébként megérdemelten. Ráadásul Minaj legújabb, Queen című albumát egyáltalán nem jelölték tavaly.

 

13. A Queen című albuma tavaly jelent meg, ezzel indult most európai turnéra, aminek Budapest lesz a harmadik állomása. Minaj viszont nem fürödhetett akkora sikerben, mint amit megszokott. A Queen a slágerlisták második helyén indított, de aztán hamar megelőzte Travis Scott Astroworld című albuma, ami miatt Nicki neki is ment a reppernek. Az új album legnagyobb slágere a Chun-Li, amivel négy év szünet után sikerült bekerülnie a tíz legtöbbet játszott szám közé.

 

 

14. Amikor nem sokkal az album megjelenése után közös számot adott ki a 6ix9ine nevű fiatal repperrel, rengetegen kritizálták amiatt, hogy a korábbi harcos kiállások ellenére összeáll egy gyerekbántalmazással vádolt figurával. Sokan úgy értelmezték ezt a lépést, hogy ezzel próbálja menteni a menthetőt, miután az új albuma kisebbet szólt a vártnál. Többek között Azealia Banks, egy másik New York-i női repper vádolta azzal, hogy mindezt azért vállalta be, hogy a toplistákon újra jól teljesítsen. Az mindenesetre általános konszenzus, hogy az utóbbi időben Nicki Minaj feltűnően teper azért, nehogy rácáfoljon az új albuma címére, és kiderüljön, hogy mégsem ő a rap aktuális királynője.

 

15. Ennek ellenére még mindig ő a legkövetettebb rapper az Instagramon, és mindent összevetve neki van a 15. legtöbb követője. Popzenei vonalról csak olyanok előzik meg, mint Beyoncé, Taylor Swift, Selena Gomez, Ariana Grande és Justin Bieber.

A mai Nicki Minaj koncert várhatóan másfél órás csúszással fog megkezdődni. Ennek oka, hogy a koncertturnénál használt díszletet, hang- és fénytechnikát szállító kamionok a rossz útviszonyok miatt csak késve érkeznek meg Budapestre az előző koncerthelyszínről. A vendégeket arra kérik, hogy a meghirdetett időpont helyett tervezetten a 20.00 órás kapunyitásra érkezzenek a Papp László Budapest Sportarénába.