Ez a világ legjobb háborús sorozata

2001. szeptember 9-én mutatta be az HBO Steven Spielberg és Tom Hanks "szerelemgyerekét", Az elit alakulat, korának legdrágább tévésorozata, amely a mai napig oly sokak kedvence, és ami megannyi későbbi sztár első komoly munkája volt.

Kezdetben volt Ryan

Az nyilvánvaló, hogy a Ryan közlegény megmentése (1998) nélkül aligha született volna meg minden idők feltehetőleg legjobb háborús sorozata, Az elit alakulat (2001). A Ryan… anyagi és kritika sikere, beleértve a 11 jelölésből megnyert 5 Oscar-díjat, önmagában is elég volt ahhoz, hogy megelőlegezze a „folytatást”, ráadásul itt talált egymásra a két történelemrajongó kockafej, Tom Hanks és Steven Spielberg, akik aztán a széria executive producerei lettek, sőt, Hanks egy részt maga rendezett és még statisztáskodott is egy kicsit. A film készítése során tanulták ki mindketten, milyen gigászi feladat egy nagyszabású háborús produkciót készíteni, mennyi energia és pénz már a hiteles egyenruhák, fegyverek és más kellékek megszerzése is, milyen fontos a színészek minél életszerűbb harctéri „kiképzése”, és mennyire fontos, hogy megtalálják a megfelelő arcokat.

A kapcsolat

A film és a sorozat között több a kapcsolat, mint hinnénk. Merthogy James Francis Ryant valós személyről mintázták, egy bizonyos Frederick William "Fritz" Niland őrmesterről, aki, akárcsak filmbeli megfelelője, a 101-es légi szállítású hadosztályban szolgált, és akit valóban kivontak a frontvonalból, amikor kiderült, hogy elesett három fiútestvére (bár az egyik valójában japán fogságba esett és túlélte a háborút). Az elit alakulat is a 101-esekről szól, bár ő egy másik ezredben, az 501-ben szolgált, hőseink pedig az 506-osban, Niland és a sorozat két fontos szereplője, Warren Muck és Donald Malarkey jó barátságban voltak.

Az ejtőernyősök

A II. világháború mozgó hadviselésének fontos elemévé váltak az ejtőernyős egységek, akik elvben a villámháború másik fontos fegyvernemével, a páncélosokkal közösen voltak hivatva döntő áttörést kiharcolni. Az alapján az ellenséges vonalak mögött ledobott ejtőernyősök elfoglalnak stratégiai pontokat, hidakat, útkereszteződéseket vagy magaslatokat, és addig tartják őket, amíg meg nem érkeznek a tankok. Ha nem érkeznek meg – mint a Market Garden hadművelet esetében -, akkor a kiválóan kiképzett, de könnyű fegyverzetű ejtőernyősöknek annyi. Érdekes módon a fegyvernem kialakításában az ejtőernyősöket katasztrofális módon felhasználó Szovjetunió játszott úttörő szerepet, de hamarosan minden jövőbeli hadviselő fél kialakította a maga légi szállítású egységeit. Magyarország a maga korlátozott lehetőségeivel egy zászlóaljig jutott, míg az Egyesült Államok összesen 5 ejtőernyős hadosztályt állított fel, ezek közül kettő, a 82. és a 101. harcolta szinte végig a háborút a D-naptól kezdve Európában.

Csak pontosan és szépen

Spielberg sok kritikát kapott, amiért jelentős művészi szabadságot engedett meg magának a Ryan közlegény készítése során, és talán erre volt válasz az, hogy a sorozat esetében az utolsó betűig ragaszkodtak a valóban megtörtént eseményekhez. Ebben óriási segítséget nyújtott Stephen E. Ambrose azonos című könyve: a történész-író éveken át gyűjtötte könyvéhez az anyagokat, meginterjúvolva valamennyi túlélő katonát, és ez lett az alapja a forgatókönyvnek, amelyet aztán újra véleményeztek a veteránok. Ha valami nem úgy volt, ahogy ők emlékeztek, azt akár menet közben is átírták. Ennek köszönhetően minden, amit a 101. légi szállítású hadosztály 2. zászlóalja 506. számú ezredének E százada tett, az pontosan és hitelesen jelenik itt meg, sőt, még a szereplőválogatás alapja is elsősorban az volt, hogy az adott színész a lehető legjobban hasonlítson az általa megszemélyesített katonára.

Megaprodukció

Az elit alakulat gigászi vállalkozás volt, méreteit tekintve nagyjából háromszor akkora projekt lett belőle, mint a Ryan közlegény volt. 2000 egyenruhát varrattak meg, 700 eredeti fegyvert használtak fel, 10.000 statiszta dolgozott -  közülük 50 végtaghiányos volt, hogy súlyos sebesülteket játszhassanak el -, és napi 14.000 lőszert használtak el a 10 részes sorozathoz, amiben összesen 500 ún. beszélő szerep volt. Mire a harmadik részig jutottak, már több pirotechnikát használtak fel, mint a Ryan közlegény forgatásán összesen, pedig az első rész csak a kiképzésről szólt. Nem csoda, hogy mindez hihetetlenül sokba került, és Az elit alakulat elkészítésekor minden idők legdrágább sorozata volt a maga 125 millió dolláros költségvetésével, ami epizódonként 12.5 millió dollár, és amit főleg az HBO állt. Igaz, ez az összeg majdnem egészében visszajött később már a DVD eladásokból is, és akkor még a produkciós partnerekről, közvetítési jogokról és a hirdetőkről nem is beszéltünk – a Chrysler például jókora összeget tolt a sorozatba a Jeep reklámozásáért.

Az arcok

Hiába a gigaköltségvetés és a történelmi hűség, ha nincsenek hiteles arcok, és a sorozat sikerét pont a karakterek adták. A legfontosabb szereplő persze a történet elején még csak hadnagy, majd történetünk végén már őrnagy Richard D. Winters, akit zseniálisan alakít az angol Damian Lewis – a szereplőgárda zöme amúgy is angol, részben azért, mert Nagy-Britanniában forgattak. És ott van a tiszttársát, Nixon századost alakító Ron Livingston, Neal McDonough  'Buck' Comptonként, Donnie Wahlberg mint Carwood Lipton őrmester, Matthew Settle a rettenthetetlen, de ellentmondásos megítélésű Ronald Speirs százados szerepében, és így tovább. Kifejezetten kerülték a nagy neveket, az egyetlen igazi sztár, David Schwimmer pedig negatív karakter lett, aki Sobel századost, a század inkompetens kiképzőtisztjét játszotta. A sorozatban olyan későbbi világsztárok játszhatták el első komoly szerepüket, mint Tom Hardy, Michael Fassbender, James McAvoy, Simon Pegg vagy Dominic Cooper.

Egy kis baki

Elképesztően kevés hibát vétettek a filmesek, különösen, ha azt vesszük, milyen volumenű produkcióról van szó, akad azonban egy komolyabb tévedés. A harmadik, Carentan című epizód központi figurája Albert Blithe közlegény (Marc Warren), a gyáva katona, aki ráadásként olyan sokkot kap, hogy abba pár órára bele is vakul. Blithe aztán Winters kezei alatt magára talál, és összeszedi magát, majd egy őrjáraton nyakon lövi egy mesterlövész, és evakuálják. Az epilógusból megtudjuk, hogy sosem épült fel, és 1948-ban belehalt a sebébe. Csakhogy Blithe felépült, később Koreában is harcolt, és még aktív katonai szolgálata alatt, 1967-ben halt meg Németországban. A tévedés nem a filmesek hibája, az információ Ambrose könyvéből való, az igazságra pedig csak akkor derült fény, amikor a sorozatot látva jelentkezett Blithe családja.

A „folytatások”

Természetesen nem igazi folytatásról van szó, de a The Pacific - A hős alakulat (2010) szorosan kapcsolódik Az elit alakulathoz, az utóbbi sorozat egykori írója, Bruce C. McKenna lett a showrunnere, Hanks és Spielberg pedig itt is producer volt. Ezúttal a Csendes-óceáni hadszíntéren járunk, tengerészgyalogosok között, de szintén valós karakterek és események alapján készült. Régóta terveznek egy újabb sorozatot is, amely az Európában harcoló amerikai bombázókötelékről szól, és amelynek a munkacíme The Mighty Eighth. Nem a II. világháború alatt játszódik, de nyilvánvalóan a sorozat inspirálta az Irak elleni háború legelején játszódó, szintén remek Gyilkos megszállást (2008) is.

A sorozat megnézhető az HBO GO-n.