22 Jump Street - A túlkoros osztag

A 22 Jump Street az a fajta film aminek már az első 5 percében a térdünket csapkodjuk a nevetéstől…

2012-ben találkozhattunk először a két lökött zsaruval a Jump Street-ről. Akkor egy véletlen úgy hozta, hogy agyatlan módszereikkel valahogy sikerült lebuktatniuk a középiskolai kábítószer-bandát. Most egy főiskola felé veszik az irányt, ahol egyből belecsapnak a lecsóba. :)

A 22 Jump Street alapszituácója nem kínál túl sok újdonságot az előző részhez képest, de ez egy percig sem fog zavarni minket, mivel őrülten jól fogunk szórakozni, a film végére szinte elmegy a hangunk a hangos röhögéstől. A középiskola után most egy szinttel "feljebb" lépnek és egy egyetemen kezdenek el "nyomozni". A film a tipikus egyetemi életet mutatja be, lesz itt buli, szex, rögbi, buli, buli és buli. Ja, és buli is lesz. :D

Mindezek mellett ebben a filmben egy sokkal "mélyebb" karakterábrázolást is kapunk főhőseinkről. Jenko (Channing Tatum) a butuska, de jó indulatú zsaru, aki nem ismer lehetetlent (szinte már Chuck Norris): Amerika kapitányt megszégyenítve ugrik le egyik emeletről a másikra, helikopterre ugrik, 1 mp alatt fut le 1 km-ert, félkézzel felhúzza magát az erkélyre. Tatum mindent belead a szerepbe szinte két órán keresztül képes faarccal bamba fejjel nézni és beszélni, és mi tényleg elhisszük neki, hogy tényleg ennyire egyszerű. Sokkal jobban áll neki ez a szerep, mint az akcióhős-image,  ez tényleg hihető és minden együgyüsége ellenére nagyon szerethető.

Jonah Hill nagyon jól hozza a pufi, komolykodó, kapcsolat-függő figurát. Jenko teljes ellentéte: ragaszkodik a szabályokhoz, szereti játszani a zsarut, kicsit konzervatív és sértődékeny, de egy jó kis numerával bármikor eldicsekszik a főnőknek. A filmben nagyon jól kifigurázzák a kettejük közti testi különbséget, ami remek humorforrás és rengeteget lehet rajta nevetni. Egy szó, mint száz Hill és Tatum nagyon ütős páros, a Diszkópatkányok óta nem láttam ennyire agyatlan figurákat (sokkal agyatlanabbak, mint az első részben).

Dickson kapitány (Ice Cube) most nagyobb szerepet kap, ami kifejezetten jót tesz a filmnek, az egyik legjobb jelenetet neki köszönhetjük, valamint frappáns egysorosait még sokáig fogjuk idézni. Ami nagyon jó a karakterében, hogy a legváratlanabb pillanatban a legeszementebb dolgokat mondja és teszi. Azt gondolom Ice Cube ezzel a szereppel elérte pályája csúcsát :)

A film nagyszerűen felhasználja és kifigurázza a zsaru- és akciófilmek kliséit (24, Halálos fegyver, Die Hard, Elnök végveszélyben, Magnum stb.). Ami még külön jó pont, hogy nem veszi magát komolyan, már az első jelenetben kiderül, hogy ez egy eszement, minden logikát nélkülöző film lesz, ami semmi mást nem akar csak szórakoztatni.

Phill Lord és Chris Miller a 22 Jump Street-tel bebizonyította, hogy ott a helyük Hollywodd-ban, a film elején van is egy felütés a folytatásra vonatkozóan: "23 Jump Street? Lehet, hogy még tovább költözünk?" Valamint ahogy lepereg az utolsó jelenet egy fergeteges önirónikus kis összeállítást láthattok, amin garantáltan sírni fogtok a röhögéstől!

Azt hiszem eleget dicsértem már a filmet, a saját szemetekkel kell, hogy lássátok! :) Számomra ez az utóbbi évek legjobb vígjátéka, nem is emlékszem mikor nevettem utóljára ennyit moziban. Ha 2 órán keresztül önfeledten szeretnél szórakozni, a 22 Jump Street a legjobb választás, de azon se lepődj meg, ha pár nappal később is még vigyorra áll a szád, ha eszedbe jut egy-két ütős poén :)

Szerintem: 90%