30 utalás és easter egg a Deadpool & Rozsomákból

Mennyit tudtál kiszúrni belőlük? SPOILER!!!

Világszerte letarolta a mozikat a harmadik Deadpool-film, az első hétvégén nálunk is rengetegen – szám szerint 157 749-en – ültek be rá. Ryan Reynolds és Hugh Jackman szuperprodukciója a második, sőt a harmadik megtekintésre is tartogathat érdekességeket, annyi rejtett és nem annyira rejtett utalás van ugyanis benne, hogy elsőre garantáltan nem lehet kiszúrni az összeset. Mi azért megpróbáltuk. Itt a korántsem teljes referencialista, természetesen gigantikus SPOILEREKKEL!

 

A mint Alioth

Az óriási füstszörnyeteg, amely a Veremben él, és elfogyasztja az összes variánst, amelyet a TVA (Téridő Variancia Alapítvány) ügynökei száműznek oda, ismerős lehet mindenkinek, aki látta a Loki 1. évadát.

A mint Azazel

Az ördögi Azazel (Jason Flemyng) először az X-Men: Az elsőkben tűnt fel, aztán a holtteste cameózott az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban. Hasonlóan az X-Men-tag Árnyékhoz, ő is képes rövid távolságokra teleportálni. Ő Cassandra Nova egyik gonosz minyonja a Veremben.

B mint Buldózer

A megállíthatatlan Buldózert először Vinnie Jones keltette életre az X-Men: Az ellenállás végében, majd a Deadpool 2-ben is láthattuk CGI-formában és Ryan Reynolds hangjával. Akár fogadni is lehetett volna előzetesen arra, hogy a Deadpool & Rozsomákban is szerepelni fog, hiszen maga Deadpool nyilatkozott úgy a Deadpool második részében, hogy Buldózer az egyik kedvenc képregényes karaktere. A figura szupererős, pszichikailag áthatolhatatlan sisakja fontos szerepet játszik a Cassandra Nova elleni harcban, a karaktert viszont nem Vinnie Jones alakítja.

C mint Callisto

Callisto a Magneto-féle Mutánsok Testvériségének volt a tagja az X-Men: Az ellenállás végében (Dania Ramirez alakításában), ahol a Viharral folytatott harc közben vesztette életét. Itt Cassandra Nova egyik csatlósaként tűnik fel a Veremben.

C mint Henry Cavill

 

 

A cameók, vendégszereplések többségét előre meg lehetett tippelni, de arra aligha számíthattunk, hogy a DC leköszönt Supermanje, Henry Cavill Rozsomák egyik variánsát alakítja majd pár másodpercig, méghozzá olyan meggyőzően, hogy akár hosszútávon is szívesen elnéznénk ebben a szerepben. Deadpool egy kiszólással ("mi sokkal jobban fogunk bánni veled, mint azok a seggfejek"), utal arra is, hogy Cavill 2022-ben bejelentette, hogy visszatér Supermanként, majd kiderült, hogy a DC új fejesei, James Gunn és Peter Safran mégsem vele képzelik el a jövőt.

D mint Dogpool

A filmben nemcsak Rozsomák multiverzumos variánsai közül ismerhetünk meg jó párat, de kapunk alternatív Deadpoolokat is. Köztük Dogpoolt, akit Anglia és a világ talán legrondább kutyája, Peggy alakít. A karakter a képregényekben is szerepel, a Deadpool-alakulat #3 prológusában mutatkozott be. A magyar verzióban a Blöki Lively nevet adja neki Deadpool – utalásként Ryan Reynolds feleségére, Blake Livelyra –, az eredetiben pedig Mary Puppinsnak hívják.

E mint Elektra

Forrás: Movieweb

 

Jennifer Garner először a 2003-as Daredevilben, majd a 2005-ös Elektrában alakította a bérgyilkos karaktert. A Deadpool & Rozsomákban nemcsak, hogy visszatér, de átüti ő is a negyedik falat egy pimasz poénnal. Amikor Deadpool megtudja, hogy Daredevil, azaz a Fenegyerek is életét vesztette a Veremben, részvétet nyilvánít Elektrának, aki csak megvonja a vállát. Hogy ez miért vicces? Mert Daredevilt a 2003-as filmben a volt férje, Ben Affleck alakította.

F mint Fáklya

Deadpool, aki a képregényekben (is) nagy Amerika Kapitány-rajongó, erős izgalmi állapotba kerül, amikor összefut Chris Evansszel, és várja, hogy elhangozzon a Kapitány Bosszúállókból ismerős csatakiáltása. Evans ehelyett azt kiáltja, hogy „Lángot fel”, és elkezd lángolni, mert mint kiderül, azt a Fáklyát alakítja, akit a 2005-ös Fantasztikus Négyesben és a 2007-es folytatásban játszott. Evans még 2022-ben az nyilatkozta, hogy nem fog visszatérni az MCU-ba, de a jelek szerint ezt úgy értette, hogy Steve Rogersként nem. (Érdemes megvárni a stáblista végét, ott újra feltűnik Evans.)

G mint Gambit

 

 

Channing Tatum valójában úgy cameózik Gambitként, hogy korábban még sosem játszotta a karaktert – de nagyon szerette volna. Az X-Men: Az ellenállás végében ő alakította volna, de a a végső forgatókönyvből kimaradt a karakter, az X-Men kezdetek: Farkasban pedig nem ő, hanem Taylor Kitsch bújhatott bele a mutáns bőrébe.

Tatum ezután sem adta fel, a producertársával, Reid Carolinnal négy évig dolgozott egy önálló Gambit-filmen a 20th Century Fox számára, a projekt azonban füstbe ment a Disney és a Fox 2019-es fúziója miatt. Az álom, ha nem is az eredeti formában, de valóra vált, ráadásul bemutathatta azt is, hogy ellentétben Kitsch-csel, ő tudja hozni a karakter vaskos cajun akcentusát is, ami az egyik fő poénforrás.

H mint Halálcsapás

Az X-Men 2-ben Kelly Hu játszotta Lady Deathstrike-ot, azaz Halálcsapást, akinek Rozsomákhoz hasonlóan hosszú adamantium karmai vannak. A bérgyilkosnő Cassandra Nova bandájának tagjaként tűnik fel újra.

H mint Hunter B-15

A Loki 1. évadában mutatkozott be a Wunmi Mosaku által alakított Hunter B-15, a TVA (Téridő Variancia Alapítvány) ügynöke, aki végül segít megmenteni az idővonalakat. Mivel a Deadpool & Rozsomák ezer szállal kapcsolódik a Lokihoz, logikus a feltűnése. Ő veszi őrizetbe Mr. Paradoxot, a TVA renegát alkalmazottját.

K mint Kardfog

 

 

Kardfog Rozsomák főellensége, a 2000-es X-Men – A kívülállókban ő volt az első, akivel összeverekedett. Az egykori pankrátor, a 206 centi magas Tyler Mane alakította, és most újra eljátssza a karaktert – igaz, csak pár másodpercig, mert ellentétben az X-Men-béli összecsapásukkal, most gyorsan végeznek Rozsomák egy sima ütéssel lefejezi őt.

Mane feltűnése amúgy nem volt borítékolható, hiszen akár Liev Schreiber is cameózhatott volna helyette a 2009-es X-Men kezdetek: Farkasban ő alakította Kardfogat.

L mint Blake Lively

Reynolds felesége, Blake Lively nemcsak a magyar szinkronnak köszönhetően került be a filmbe, ő alakítja a copfos Lady Deadpoolt – más kérdés, hogy mivel az arca nem látszódik, ez a szinkronos verzióból nem derül ki. (Metapoént azért így is kapunk, Lady Deadpool magyar hangja ugyanis a Deadpoolt szinkronizáló Nagy Ervin felesége, Borbély Alexandra.)

Wanda Wilson a képregényben a Deadpool: Zsémbes zsoldos 7. számában tűnt fel, a Föld-3010-es verziójában ő Lady Deadpool. Korábban még azt is pletykálták a rajongók, hogy Taylor Swift lapulhat a vörös bőrszerkóban. Lively a film New York-i premierjén, egy hasonlóan vörös, feszes macskaöltözetet viselt, ezzel némileg el is spoilerezve a meglepetést.

 

 

A házaspár gyerekei is bekerültek a filmbe, James a stáblista szerint a "sikoltozó mutánst" alakítja, Inez Wade Wilson gyerekváltozatát, Kidpoolt játssza, az alig egyéves Olin pedig Babypoolt. A négyéves Betty nevével a stáblistán lehet találkozni, úgy van feltüntetve, mint a Hugh Jackman mellé kirendelt „wrangler”. (A kifejezés egyszerre jelent állatszelidítőt, és azt a személyt, aki a lovakkal és más állatokkal foglalkozik a forgatások alatt.)

M mint Matthew McConaughey

Deadpool, a kölyök, avagy Cowboy Deadpool a karakter vadnyugati fegyverforgató változata a Föld-1108-ról. Először a 2010-es a Deadpool: Zsémbes zsoldos #7-ben tűnt fel, és bár a filmben az ő arca sem látszódik, Matthew McConaughey hangját azonnal fel lehet ismerni – mármint a feliratos verzióban.

O mint Az orosz

Kardfog vagy Gambit feltűnését meg lehetett tippelni, de arra ki számított, hogy a 2004-es A megtorló egyik említésre is alig érdemes mellék-gonosztevője is feltűnik? A Kevin Nash pankrátor által alakított figura a kék-piros csíkos pólójáról ismerhető fel, és a Verembéli csata közben látható.

P mint Penge

Wesley Snipes alakította az ikonikus vámpírvadászt az 1998-as Penge című filmben és a két folytatásában. Reynolds és Snipes korábban a 2004-es Penge: Szentháromságban szerepeltek együtt, amelynek a forgatásán híresen nem jöttek ki egymással, mivel Snipes karakterben marad, Reynolds pedig improvizálni próbált. Úgy tűnik, azóta kibékültek, de a Rozsomák & Deadpoolban azért visszautalnak a köztük lévő feszültségre. Vicces az is, amikor Penge megjegyzi: "Csak egy Penge van. Mindig is csak egy Penge lesz", utalva az MCU Mahershala Alival készülő Penge-rebootjára, ami papíron már 5 éve készül.

R mint Rozsomák

Egy Rozsomák & Deadpool című filmtől annyira nem meglepő, hogy szerepel benne Rozsomák, itt azonban a multiverzumos koncepciónak hála kapunk pluszban jó pár variánst. A már említett Henry Cavill-verzió mellett az eredeti is cameózik (igaz, csak csontváz formájában), láthatunk egy képregényhűen alacsony Rozsomákot (a karakter papíron csak 160 centi), a Vén Logant (a 2017-es Logan a Vén Logan-képregény laza adaptációja), Rozsomák képregénybeli alteregóját, a magát fehér szmokinggal és szemfedővel álcázó Patch-t, a legelső Rozsomákot, amelyik A hihetetlen Hulk #180. számában tűnt fel, és az egykezű Omega Fegyver Rozsomákot az X-Men: Alphából, illetve utalnak még Marc Silvestri ikonikus képregényborítójára (Uncanny X-Men,1989. 251-es szám), ahol Logan egy X alakú „kereszten” látható megfeszítve.

 

 

S mint Doctor Strange

Benedict Cumberbatch-et nem érdemes keresni a filmben, az általa alakított Doctor Strange-re azonban többször is utalnak. Cassandra Nova megemlíti, hogy találkozott egy "amatőr mágussal", és az asztalán látható Doctor Strange repülő köpenyének vörös széle.

T mint tüzes Piro

A 2000-es X-Men-ben Alexander Burton alakította a tűznek parancsoló Pirót, de a folytatásban, az X-Men 2-ben (2003) és az X-Men: Az ellenállás végében (2006) Aaron Stanford vette át a szerepet, és a Rozsomák & Deadpoolba is ő térhetett vissza, mint Cassandra Nova jobbkeze.

V mint Varangy

Varangy még a legelső, 2000-es X-Men – A kívülállókban tűnt fel Ray Park alakításában, mint Magneto egyik embere, ő rabolta el Mystique-kel együtt Kelly szenátort.

 

 

W mint Wrexham

Ryan Reynolds és a Felhőtlen Philadelphia kreátora, Rob McElhenney pár éve megvették a Wrexham AFC nevű walesi futballcsapatot, ami mára világhíres lett, köszönhetően a Disney+ dokusorozatának, az Üdv Wrexhamben!-nek. A csapat és a sorozat követői tudják, hogy a két legnagyobb sztár a pályán Paul Mulin és Ollie Palmer csatárok. Mindketten cameóznak a filmben, előbbi Welshpoolként, azaz Walesi Poolként, utóbbi egy bárvendégként látható, de kiszúrhatjuk a társtulajt is, McElhenney a TVA katonájaként bukkan fel.

X mint X-23

Dafne Keen a 2017-es Loganben játszotta először Laurát, más néven X-23-at, amikor még csak 11 éves volt. Ő Rozsomák klónja/lánya, akiért végül Logan feláldozza magát a film végén. Keen még Az akolitus sajtókörútján nyomott egy Andrew Garfieldot, vagyis azt hazudta, hogy nem fog szerepelni a filmben.


Apróbb utalások és érdekességek:

 

20th Century Fox – Művészet lenne nem észrevenni, hogy Deadpool és Rozsomák az első harcát a Disney által felvásárolt 20th Century Fox óriási, félig megsemmisült logója előtt vívja.

Fantasticar – A Fantasztikus Négyes híres repülő autóját Cassandra Nova csatlósai foglalták el, de jól látható a hatalmas "4" a jármű elején, és egy Fantasztikus Négyes-zászló is feltűnik. A Fox korábbi Fantasztikus Négyes-filmjeiben nem szerepelt a járgány.

Chitaurik Egy óriási, repülő Chitauri Leviathan teteme látható a Veremben. Ezek a lények támadták meg New Yorkot a Bosszúállókban, a Végjátékban pedig Thanos seregének részei voltak.

Chimichanga foodtruck A képregényekben Deadpool nagy rajongója a mexikói chimichangának - vagy legalábbis annak, ahogy a "chimichanga" szó hangzik. Gyakran látható egy Chimichanga foodtruck volánja mögött, és számos chimichanga-témájú játék készült az évek során. Az egyik autó Cassandra Nova flottájában látható a Veremben.

Stark autója – Egy pillanatra látható, ahogy Cassandra Nova egyik csatlósa Tony Stark 1932-es Ford Flathead Roadsterét vezeti a Veremben. A járgány az első két Vasember-filmben is feltűnt a garázsában.

 

Haláli vicces Bosszúállók-pótlék lett a Deadpool & Rozsomák

Logan „feltámadt”, és betársult egy olyan korhatáros szuperhősfilmbe, ahol percenként elcsattan két Amerikai pite-szintű altesti poén.

Kritikánk

 

 

The Milano Peter Quill és a Galaxis Őrzői csapatának űrhajója is látható úgy tűnik, hogy a Veremben zuhant le.

Amerika Kapitány Többek közt a Vasember első részéből származó befejezetlen Amerika Kapitány-pajzs díszíti Happy irodáját, a Veremben pedig Amerika Kapitány második világháborús pajzsa látható.

Thanos hajója Thanos Fekete Rendje óriási, gyűrű alakú űrhajókkal érkezett a Földre a Bosszúállókban: Végtelen háborúban. Pókember még bele is kapaszkodott az egyikbe kívülről. Ugyanezen hajók roncsai láthatók a Veremben.

Nagy Ervin Amikor a két főhős átkerül a Verembe, valaki a Mad Max világához hasonlítja a látványt, mire Deadpool megjegyzi, hogy abból gond lehet, mert az egy másik IP (szellemi tulajdon). A szinkronizált verzióban viszont Wade ehelyett azt mondja, hogy így neki kellene szinkronizálnia Thort, amivel arra utal, hogy az itt Deadpoolt megszólaltató Nagy Ervin Chris Hemsworth Dementusának is a hangja a Furiosában.

Via: Variety