Haláli vicces Bosszúállók-pótlék lett a Deadpool & Rozsomák

Logan „feltámadt”, és betársult egy olyan korhatáros szuperhősfilmbe, ahol percenként elcsattan két Amerikai pite-szintű altesti poén.

Többé-kevésbé spoilermentes kritika!

Korán jött el idén a geekek karácsonya! Nem egyszerűen csak megkaptuk végre az évek óta ígérgetett harmadik Deadpool-mozifilmet, amiben a címbéli kettyós zsoldos mindenkit kibelez, de visszatért a szuperhősös bizniszbe az a Hugh Jackman is, aki 2017-ben egyszer már látványosan elbúcsúzott az adamantiumkarmos hős szerepétől a Logan című neo-westernben. A 2016-os Deadpool és a 2018-as Deadpool 2 zajos sikere után persze kézenfekvő lett volna, hogy a kasszarobbantó blockbusterek vaslogikája szerint 2020-ban érkezik a minden szempontból grandiózusabb, véresebb és viccesebb harmadik rész, csakhogy 2017-ben a Disney felvásárolta a patinás 20th Century Fox filmstúdiót, a versenyjogi szabályok és egyéb bürokratikus akadályok miatt azonban a tényleges fúzióra csak 2019-ben került sor, így

sokáig kérdéses volt, hogy a Marvelt is birtokló Disney mit fog kezdeni a Fox saját képregényes univerzumával, azon belül is az X-Men tagjaival...

 

Forrás: Disney

 

Hiszen a Marvel épp azért faragott anno pont Hulkból, Vasemberből, Thorból, Amerika kapitányból és a Fekete Özvegyből saját világmegmentő csapatot, mert a Bosszúállóknál sokkal népszerűbb Pókember filmes jogai a konkurens Sonynál voltak, a mutánsok (és  Fantasztikus Négyes) és Deadpool pedig a Foxnál. Ezeket az ismert karaktereket azért nem két perc szervesen beilleszteni a 2008-as Vasember óta épülő-szépülő Marvel Cinematic Universe-be, ahol a producer-atyaúristen Kevin Feige évekre előre kitalálja az egymásra épülő mozifilmek és tévésorozatok összefüggő, nagy sztoriját.

Naná, hogy a fél világ kongatta a vészharangot, mondván, hogy így már megette a fene az egészet, Disney-hercegnő lesz az Alien királynőből, Deadpool meg nyugdíjba megy, hiszen a Disney a kedves családi filmek szinonimája...

Sőt, sokan attól tartottak, hogy a Disney-nél korhatáros agymenés helyett szirupos musical lesz a Deadpool 3-ból, elvégre Hugh Jackman köztudottan remek ebben a műfajban is (valóban volt ilyen terv, de ezt végül kukázták). Ráadásul idehaza még egy szinkronbalhé is borzolta a kedélyeket, miután kiderült, hogy Hugh Jackman örökös magyar hangja, Sinkovits-Vitay András helyett Weil Róbert szinkronizálja Logant.

Nem csitul a Deadpool & Rozsomák körüli szinkronbalhé

Most épp a film szinkronrendezője, Nikodém Zsigmond magyarázza a bizonyítványt, hogy miért nem Sinkovits-Vitay András maradt Hugh Jackman magyar hangja.

Tovább

 

Ha hozzávesszük mindehhez azt, hogy a Bosszúállók: Végjáték óta a Marvel-filmek már közel sem olyan sikeresek a pénztáraknál, mint korábban (lásd a témába vágó Bajban a Marvel, elkeseredett lépésre szánhatja el magát a stúdió című cikkünket), akkor könnyen belátható, hogy a Deadpool & Rozsomák minden szempontból nehezített pályán indult.

Az eredmény viszont egészen parádés lett, mert Deadpool a Disney égisze alatt is ugyanúgy ontja a vért és a disznó vicceket, ahogy eddig – sőt, még rá is tesz egy lapáttal!

Ráadásul mivel ez a karakter tökéletesen tisztában van azzal, hogy ő csak egy kitalált képregényhős, a film elején ő maga mélázik el a fentieken! Deadpool a rá jellemző, negyedik falat lebontó, nézőkre kikacsintó jelenetekben szarkasztikus humorral kommentálja például a Disney–Fox-fúziót, de ahogy halad előre a sztori, jóval tovább is megy ennél: presztízskérdést csinál abból, hogy a Bosszúállók vagy az X–Men-e a menőbb szuperhőscsapat, és önmagát Marvel-Messiásnak kikiáltva tökéletesen meg van győződve arról, hogy vele megint sikeres lesz a kasszáknál a Marvel Moziverzum.

 

 

A legviccesebb az egészben az, hogy Deadpool és Rozsomák párosa tényleg bitang jó, és ha ezentúl ők is helyet kapnak majd az aktuális Marvel-filmekben, akkor komoly esély van rá, hogy megint tódulni fognak az emberek a mozikba!

Ryan Reynolds és Hugh Jackman között ugyanis „megvan a kémia”, hiszen a való életben is országos cimborák már vagy 15 éve. Anno a 2009-es X-Men kezdetek: Farkasban egyszer már eljátszották Deadpoolt és Rozsomákot (ki is parodizálják ezt a nem túl jól sikerült szuperhősfilmet), és azóta is rendszeresen szívják egymás vérét a közösségi médiában (ami valahogy mindig úgy sül el, hogy a végén meglódulnak a saját márkás termékeik eladásai). Szóval innen tényleg már csak egy apró tyúklépés volt, hogy 200 millió dolláros büdzséből filmre vigyék a kettejük közti kakaskodást, a rajongóik legnagyobb örömére.

Végre kiderült a nagy titok: ezért zrikálja egymást évek óta Ryan Reynolds és Hugh Jackman!

Több, mint 10 éve tart köztük a nyilvánosság előtti adok-kapok – aminek állítólag nem más az oka, mint Scarlett Johansson!

Tovább

 

De hogy támadhat fel Rozsomák, ha egyszer már véglegesen meghalt?!?

A dolgot elüthetnénk egy idétlen poénnal, hogy Farkas halt meg, nem Rozsomák, de ez csak nekünk, magyaroknak lenne vicces (a Deadpool & Rozsomák szinkronos verziójában egyébként ebből is extra poént csináltak!).

A filmben természetesen van magyarázat Logan „feltámadására”, ami ugyan úgy marhaság, ahogy van,

de a Marvel Cinematic Universe időutazós-multiverzumos világában a maga tufa módján valahol mindez mégis logikus. Az alternatív idősíkok behozatalával persze egy ideje már egyáltalán nincs komoly tétje annak, hogy melyik fontos Marvel-karakter hal meg az épp aktuális szuperhősös blockbusterben – vicces, hogy ezt olykor még maga Deadpool is kiröhögi.

 

 

„Volt az a pénz”, hogy Hugh Jackman újra felvegye a szögre akasztott adamantium karmokat, de ha már így tett, akkor inkább elvicceli az egész visszatérését, mint hogy egy percig is komolyan venné, így a Deadpool & Rozsomák lényegében egy se vége se hossza verbális és fizikai harc a kvázi-sebezhetetlen Deadpool–Rozsomák-páros között, akik a szusszanásnyi szünetekben azért betörik mások koponyáját is, hiszen a világot is meg kell valakinek mentenie.

Természetesen a sok tróger poén és CGI-trükk mögött megcsillan a Marvel-blockbusterekre jellemző, eposzi ívű történet is, de ezt nem akarjuk elspoilerezni.

Főleg azért nem, mert olyan ismert szuperhős karakterek bukkannak fel benne lépten-nyomon, hogy a sok váratlan cameótól szem nem marad szárazon – hol a meghatottságtól, hol meg a röhögéstől. Ha tényleg Deadpool lesz a Marvel-Messiás (elvégre harmadnapon ő is feltámad, haha!), és ezentúl őt is meg Rozsomákot is ugyanúgy beleszuszakolják majd minden létező MCU-produkcióba összekötő kapocsnak, mint Nick Furyt meg Pókembert, akkor ám legyen, áldásomat adom rá. Mert a Thor-, a Hangya- és a Marvel Kapitány-filmek futószalagon gyártott, egyre laposabb színvonalú, sokadik gyenge folytatásánál lényegében bármi jobb!

Ítélet: 8/10

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a hősies Bosszúállók-filmeket, de nem pirulnak bele, ha elcsattan egy-két Amerikai pite-szintű altesti poén is.