5 film Philip Seymour Hoffmannal, amiket mindenképpen meg kell nézned a napokban

  • PORT.hu / PORT.hu

Ilyen jellegzetes arccal és testtartással csakis sikeres színész lehet az ember, persze nem árt, ha ehhez ragyogó tehetség is párosul. A következő napokban szerencsénk lesz, ugyanis a színész különböző korszakaiban láthatjuk őt különböző filmekben, és meggyőződhetünk róla, hogy minden életkorában zseniális volt.

Philip Seymour Hoffman korai halála minden szempontból tragikus, de a mozirajongó még el is gondolkozik azon, hogy idősebb korában vajon milyen fantasztikus alakításaiban gyönyörködhettünk volna még.

Egy asszony illata

Egyik legkorábbi filmje ez az 1992-es alkotás, 25 éves volt ekkor, de már profi. Seymour itt még hihetetlenül fiatal, de szemtelen stílusa már itt is érvényesül. A színész tehetségére bizonyíték, hogy a filmben alakított tenyérbemászó kamaszt úgy képes eljátszani, hogy a néző egyszerre irtózik a pofátlan hülyegyerek George Willis-től, és egyszerre élvezi Seymour önfeledt és lehengerlő játékát. Persze ne felejtsük el, hogy azért felbukkan még ebben a filmben Al Pacino is. Csak úgy. Mellesleg. Főszerepben.

DIGI FILM, Kedd (Május 17.) 20:00

A tehetséges Mr. Ripley

7 év telik el az Egy asszony illata óta, 1999-et írunk és Seymour már egyáltalán nem az a kamaszfiú, aki az előbb említett moziban. A tehetséges Mr. Ripley-ben Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow társaságában jelenik meg a filmvásznon. Tulajdonképpen mellékszereplőként, de mint igazi színésznagyság, ezt a mellékszerepet is sikerül emlékezetessé tennie. Itt már látható, hogy Seymourt könnyen beskatulyázzák a vörös hajú bunkó kategóriájába, pedig ennél többdimenziósabb színész ő.

PARAMOUNT CHANNEL: Szombat (Május 14.), 23:40

Kótyagos szerelem

Csak 3 évet ugrunk a Kótyagos szerelemig, és Seymour egy újabb arcát mutatja meg. Míg a Mr. Ripley-ben az Olaszországban lebzselő zenebolond aranyifjút formázta meg nekünk, addig itt egy kőbunkó matracbolt-tulajdonost, aki amúgy meg perverz telefonszex-függőket próbál átverni és pénzzel lehúzni. Szintén nem az övé a film főszerepe, de a tőle megszokott módon maximális teljesítménnyel van jelen a vásznon, teljesen kitöltve a rendelkezésére bocsátott időt és teret. Ha szigorúak akarnánk lenni, még azt is mondhatnánk, hogy ezt a filmet főleg Seymour miatt érdemes megnézni.

COOL, Hétfő (Május 16.) 1:10

A vörös sárkány

Seymour elemében van. A skatulya persze ebben a filmben is jelen van, hiszen kedvencünk egy tenyérbemászó stílusú, pofátlan bulvárújságírót alakít, de annyira jól csinálja, hogy a vásznon töltött minden másodperce élvezet. Ez a mozi amúgy a Hannibal Lecter-filmek sorába tartozik, kőkemény sorozatgyilkosos krimi. Seymour mellett már csak Sir Anthony Hopkins, Edward Norton, Harvey Keitel és Ralph Fiennes miatt is feltétlenül tekintsük meg.

DIGI FILM: Vasárnap (Május 15.), 23:35

A hatalom árnyékában

És jöjjön egy viszonylag friss, 2011-es szerep. Végre igazán Seymourhoz illő feladat, végre nem egy mellékszerep és végre nem egy sima bunkót kell alakítania. Elnökválasztási kampányban vagyunk az USA-ban, Seymour pedig a kampánystáb egyik legfontosabb figuráját játssza. A fizimiskájához illő rámenősség persze itt sem marad el, de ez intelligenciával párosul. Paul Zara egy nagyvad, tapasztalt tanácsadó, és nem holmi matracárus a sarokról. Partnerei pedig Ryan Gosling és George Clooney.

TV2, Szombat (Május 14.),23:50