5 megrendítő film a szegénység elleni küzdelem világnapjára

1992 óta október 17-e a szegénység elleni küzdelem világnapja.

A filmek alapvetően fikciós művek, de vannak olyan alkotások, amik érzékletesen és valósághűen ábrázolnak bizonyos jelenségeket. 1992 decemberében az ENSZ közgyűlése október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította. Következzen most öt film, ami szívbe markoló valósághűséggel mutatja be a szegénységet.

 

Willy Wonka és a csokigyár (1997)

Akár Tim Burton 2005-ös adaptációja is ide kerülhetett volna Roald Dahl regényéből, de az 1971-es, Gene Wilder címszereplésével készült verziót választottuk, mert abból lett igazi, családi klasszikus. De hiába az édes és groteszk történet, a sztori alapja bizony a szegénység, hiszen a kis Charlie három Wonka-csokit vásárol nehezen összekuporgatott pénzéből, hátha valamelyikben ott az aranyjegy, amivel meg lehet látogatni a titokzatos gyárat.

A csokik megvásárlása kifejezetten nagy dolog, mivel a kisfiú családja rendkívüli szegénységben él a csokigyár közelében: nagyapját elbocsátották, mikor a gyár bezár, apja pedig a munkaerő-csökkentés miatt veszítette el az állását.

Annak ellenére, hogy a végére Charlie örökli a gyárat, a közeg, amiből érkezett, kifejezett fájdalmas.

 

A boldogság nyomában (2006)

Will Smith és fia, Jaden Smith apa-fia párost játszanak ebben a filmben, ami azt mutatja be, mit meg nem tesznek a szülők a gyermekeikért. Amikor a feltörekvő tőzsdeügynököt, Chris Gardnert (Will S.) elhagyja a felesége,

egyszerre kell megküzdenie az anyagi gondokkal, a kisfia nevelésével (Jaden S.) és azzal, hogy a frissen szerzett gyakornoki állásában minél szimpatikusabb legyen a főnökének.

Ráadásul egy időre hajléktalanná is válnak, mivel az adóhivatal lefoglalja a pénzét. Bár a sztori happy enddel zárul, mégis megrázó látni, ahogy egy apa és gyermeke azért küzd, hogy meglegyen a következő étkezésre való.

 

Gettómilliomos (2008)

Bár a történet középpontjában az áll, miként nyerte meg a húszmillió rúpiás fődíjat a tizennyolc éves, gettóból származó Jamal Malik (Dev Patel) a Legyen Ön is milliomos! indiai változatában, a visszaemlékezésekben azt is láthatjuk, micsoda mélyszegénységből jött ez a fiatal játékos.

Egy olyan élethelyzetet mutat be, amiben a becsületes ember is lopásra kényszerül, ha meg munkája van, akkor abba bele lehet gebedni

(mint például az éjjel-nappal tartó mosogatásba), de az sem kizárt, hogy rossz társaságba keveredik és egy gengszter kihasználja.

Ez is érdekelhet

Halászkirály, Huncutka, hobó puskával – hajléktalanábrázolás Hollywoodban

A társadalom perifériáján élőkről szóló történetek egyidősek az emberi civilizációval. Már Chaplin is a nincstelen Csavargóként lett 100 évvel ezelőtt a némafilmek királya, de máig visszatérő hollywoodi toposz a hordóban lobogó tűznél melegedő hajléktalan.

Lássuk!

 

Forrest Gump (1994)

Tom Hanks talán legnépszerűbb filmje annyi, de tényleg annyi oldalát megmutatja az emberi életnek, hogy miért épp a szegénység maradna ki? A film első fele a kis Forrestet mutatja meg, akit egyedül nevel édesanyja, aki igyekszik mindent megadni neki, amit tud. Pedig nagy szegénységben élnek, ahogy a kisfiú legjobb barátnője, Jenny (Robin Wright) is.

A két gyerek két különböző utat jár be: míg Forrest a sportolói tehetségének köszönhetően jobb életet tud teremteni magának, Jenny – a családi körülményeinek köszönhetően – egyre mélyebbre kerül a szegénység és a függőség spiráljában,

és elvész valahol a sztárság ígérete és a hajléktalanság közt.

 

Élősködők (2019)

A 2020-as Oscar-gála egyik legnagyobb nyertese volt Bong Joon-ho filmje, ami számtalan kérdést felvet, de elsősorban azt, hogy kik is a címbeli „elősködők”? A Kim család, akik szép lassan beszivárognak a Park-házba? Vagy Parkék, akik tisztelettudó felsőosztálybelinek adják ki magukat, miközben mindenkire megvetéssel tekintenek, különösképp a kollégákra és a Kim családra. Vagy az egész társadalom élősködő, amiben élünk?

A film megrázó érzékletességgel mutatja be a társadalom alsó és felső rétegei közti különbséget Szöulban.

A túlzásba eső pazarlástól az anyagi stabilitás érdekében elkövetett szélsőségekig rengeteg fájdalmas jelenséget megmutat az Élősködők.

 

(via Movieweb)