6 érdekesség Eddie Murphy kultfilmjéről, a Beverly Hills-i zsaruról

„Hiába dugok banánt a kipufogócsövükbe?” – és egyéb furcsaságok.

 

1. A rögtönzés

Eddie Murphy, John Ashton és Judge Reinhold a legtöbb szöveget – főként a poénokat – rögtönözték. Ennek viszont az volt az ára, hogy

a stábtagok több száz felvételt tettek tönkre azzal, hogy beleröhögtek.

Reinholdnak volt egy bevált módszere ez ellen: zsebre dugta a kezét, és jó erősen belecsípett a combjába – így próbálta megakadályozni, hogy nevessen.

 

2. A póló

Az Eddie Murphy által alakított Axel Foley pólója egy valós Detroit környéki iskolából származik, ahová az egyik filmes járt.

Amikor a film sikeres lett, a Mumford a világ minden tájáról kapott megrendeléseket a pólóra.

 

3. A díszlet

Mivel a Beverly Hills-i rendőrség nem engedélyezte a forgatást a székházukban, ezért egy olyan díszletet építettek, ami pontos ellentéte annak: egy olyan rendőrkapitányság, ami mintha a gazdag emberek biztonsági szolgálata lenne. Martin Brest díszlettervező az 1983-as Háborús játékok című filmhez készült, fel nem használt koncepciójából indult ki a látvány megalkotásához.

 

4. A drog

Amikor Murphy nagyon elfáradt a forgatáson, a stáb kávéval kínálta, ám ő nem volt hajlandó inni belőle, azzal az indokkal, hogy semmilyen drogot nem fogyaszt – végül engedett a csábításnak, és ivott pár kortyot, amitől teljesen felpörgött.

Ebben az állapotban tolta le a híres szuperzsaruk- monológot.

 

5. A Szellemirtók helyett

Eddie Murphyt egy másik kultfilmbe is csábították akkoriban, nevezetesen a Szellemirtókba, amit szintén 1984-ben mutattak be. Valószínűleg Murphy akkor se járt volna rosszul, ha azt választja, de

kétségtelen, hogy Axel Foley szerepében ikonikus alakítást nyújtott.

 

6. A szinkron

Bár a filmnek van egy ikonikus szinkronja, ami 1987-ben készült, később mégis újraszinkronizálták, ezzel vetítették a TV2-n. Ugyan mindegyikben Dörner György hangján szólal meg Eddie Murphy, de a film az eredeti szinkronnal az igazi, hiszen abban sokkal több a lelkesedés:

szerencsére ezzel adták ki VHS-en és DVD-n is, valamint a SkyShowtime-on is ezzel nézhető.

Kritikánk az új filmről

A lényeg hiányzik az új Beverly Hills-i zsaruból, mégis működik

Nem lett olyan kínos Eddie Murphy klasszikusának felmelegítése, mint az Amerikába jöttem 2., sőt, a célnak megfelel. Kritika.

Lássuk!

 

(via IMDb, ISzDb)