7 kihagyhatatlan városi séta nyárra

Járd be a budai vár alatti titkos járatrendszert, a Törley pezsgőgyár hűvös pincéit vagy a híres aligai pártüdülőt. Tematikus városi sétákból egyre jobb a választék, és nem csak Budapesten. Most főleg olyanokat ajánlunk, amikre nyáron érdemes befizetni.

1. A mélység titkai – látogatás egy föld alatti létesítményben

 

????ImagineBudapest - Május???? - http://eepurl.com/dv8_Pn

Posted by Imagine Budapest on Friday, 25 May 2018

 

Ha épp a hőguta kerülget, akkor fogj egy vastag pulcsit, egy kényelmes cipőt, és látogass el abba a titkos földalatti járetrendszerbe, amit az 1930-as évek végén épített a Magyar Nemzeti Bank a Várban! Eredetileg a bank értékeinek elrejtésére, a szóbeszéd szerint pedig a háborús időkben az ország aranytartalékának őrzésére és a Szent Korona védelmére használták volna, aztán második világháború alatt hatszáz ember talált itt biztonságos menedéket.

 

2. Káderek fürdőnadrágban

 

Forrás: Fortepan

 



A balatoni nyaralást érdemes feldobni egy kis történelmi sétával. A nem is olyan régi múltba nézhetünk vissza a híres aligai pártüdülőben, ahol a kommunista párt krémje töltötte a nyarakat. A sétán megnézhetjük, hol lazított Kádár és Castro, melyik volt a dolláros bolt, ahol menő ruhákhoz juthatott a korabeli elit, és arról is szó esik, hogyan folytatódott még itt is a szigorú kontroll.



3. Sör, mámor, Kőbánya

 

 

Ha szereted a sört, de nem érzed magad elég tájékozottnak a kézműves sörforradalom idején, akkor ezt a sétát neked találták ki. Az egykori Fővárosi Sörfőzdében megismerheted az intézmény múltját és az itt kivirágzott új, kézműves sörfőzdéket. Közben azt megtudhatod, mit jelent, ha a sör spontán, alsó vagy felső erjesztésű. A sétán nemcsak beszélnek a sörről, de kóstoltatják is.



4. Palackba zárt legendák

 

Forrás: Fortepan/Új Nemzedék napilap



Ezen a sétán olyan, máskor nem látogatható helyszínekre juthatunk el, mint a Törley család mauzóleuma és a pezsgőgyár hűvös pincéi. Miközben megismerjük a pezsgőgyáros család kalandos életét, közelebb kerülhetünk a pezsgőgyártás rejtelmeihez, megkóstolhatjuk a nyers pezsgőt, és feltárul előttünk Budafok régi, pezsgő élete.

 

5. Kőbánya kincsei: pincerendszer, egzotikum, szecesszió

 

Forrás: Fortepan



Miután felfedeztük Kőbánya két csodálatos, szecessziós épületét és felfedezzük a Szent László templom apró építészeti kincseit, egy közel egy órás földalatti séta következik. Ezalatt bejárjuk a Pestet ellátó kő- és vízkészlet egykori lelőhelyeit, azaz a híres-neves kőbányai pincerendszert. A 10-15 fokos hőmérséklet garantált.

 

6. Két té között a fű alatt - Budapesti underground a Kádár-korszakban

Ezen a késő esti belvárosi sétán a kádár rendszer tiltott és tűrt művészeti közegének helyszíneit járhatjuk be, ahol a korabeli zenészek, kísérleti filmesek és neoavantgard képzőművészek éltek és alkottak.

 

7.  Biblioterápia a Festeticsekkel

 

Biblioterápia a Festeticsekkel Különleges, esti bejárásunkon fehér kesztyűt húzunk és egy titkos ajtón keresztül...

Posted by Hosszúlépés. Járunk? on Monday, 7 May 2018

Igazi különlegesség ez a séta, ahol fehér kesztyűt húzva, egy titkos ajtón át juthatunk be a Festetics család könyvtárába, ami érintetlenül vészelte át a huszadik századot. Az utóbbi években több részletében felújított keszthelyi Festetics-kastélyban megelevenednek előttünk az arisztokrata múlt hétköznapjai, megtudhatjuk, hogyan működött egy főúri könyvtár, és hogy mit kártyáztak el a könyvtár kincsei közül.