7 komikus, aki teljesen felsült a drámai szerepben

Suszter maradjon a kaptafánál – mondják.

Vannak ezerarcú színészek, akik bármilyen szerepben helyt állnak – mint például Meryl Streep vagy Gary Oldman –, aztán vannak azok a komikusok, akik drámai szerepeket is simán elvisznek a hátukon – mint például Will Smith vagy Bill Murray –, és vannak azok a komikusok, akik szépen belebuktak egy-egy komolyabb szerepbe. Na, ez utóbbiból szedtünk össze hetet.

 

Chevy Chase

A nyolcvanas évek nagy nevettetője, aki egy időben még meg is kapta az „Amerika legviccesebb embere” díszítő jelzőt, 1976-ban a Saturday Night Live egyik legismertebb arca volt, majd olyan filmekkel vált világhírűvé, mint az Óvakodj a törpétől (1978), a Golfőrültek (1980), a Családi vakáció (1983) – illetve a teljes Vakáció-franchise –, a Fletch (1985), a Kémek, mint mi (1985), A három amigó (1986) és az Eszelős szívatás (1991), hogy mást ne mondjak. De 1992-ben, pont

az instant tébolyt csúcsra járató Eszelős szívatás után egy évvel, Chevy Chase egy kissé sötét humorú thrillerrel jelentkezett.

Az Memoirs of an Invisible Man című filmben egy egyszerű hivatalnokot alakít, aki a CIA elől menekül, mivel egy baleset következtében véletlenül láthatatlanná változott. Klasszikus láthatatlan ember-sztori, az eredeti címe is ezt sugallja: ’Egy láthatatlan ember emlékiratai’, ám a magyar cím inkább a színész komikusi vonalára ment rá, és szójátékot fabrikált a komoly filmhez: Semmit a szemnek – amivel még meg is tévesztették a hazai nézőket (emlékszem, engem is).

Chase számára hiúsági kérdés volt a projekt, mivel ezzel akart kitörni a vígjátéki figurákból, és megmutatni színészi sokszínűségét.

Sajnos ez nem jött össze, a The Washington Post korabeli kritikájában ez áll:

„Ha ez a film komoly akart lenni, akkor miért Chevy Chase a főszereplő? Az az ember, aki az Európai vakáció című filmben is játszott.”

A filmet ráadásul az a John Carpenter rendezte, aki olyan horror-klasszikusokat dirigált, mint a Halloween (1978) vagy A dolog (1982)

 

Mike Myers

A kilencvenes évek vígjáték-arca, aki hamarabb volt Wayne Campbell mint Austin Powers – de mindkettő jól áll neki. Ráadásul ahogy Chevy Chase, ő is a Saturday Night Live-ból indult. Myers szinkronhangként is remekelt már, többek közt őt hallhatod a Shrek-filmekben a főszereplő hangjaként, ha eredeti nyelven nézed.

A színész mindig nagy hangsúlyt fektetett az átváltozásra – gondolj csak bele, hány karaktert alakít ő az Austin Powers harmadik részében, az Aranyszerszámban (2002) –, de legtöbbször megmarad a komédia terepén.

Ha meg nem, az nagy csalódást okoz a rajongóinak. Ilyen volt többek közt az 1998-as 54 című film, melyben Steve Rubell vállalkozót, a Studio 54 társalapítóját alakította. Bár az alakításával semmi gond nem volt, de a közönség várta, hogy mikor tör ki a megszokott, komikus oldala – ám ezúttal ez nem történt meg.

 

Amy Schumer

A stand-up komikus és író az Amynek áll a világ című szkeccs-komédiasorozattal szerzett hírnevet, amely közel 10 évig, 2013 és 2022 közt futott. Egyik legnépszerűbb filmje a 2015-ös Kész katasztrófa, melyért Golden Globe-díjat kapott, és a nagyvászon elismert komikusa lett.

Az elmúlt években sikerrel ötvözte a komédiát a drámával a Life & Beth című sorozatban, de megpróbálkozott teljesen komoly szereppel is: a Köszönjük, hogy a hazáját szolgálta! (2017) című háborús életrajzi dráma viszont egyáltalán nem állt jól neki.

Ebben egy harcban elesett katona gyászoló feleségét alakítja, de nehéz komolyan venni a szívhez szóló alakítását, mivel a rajongók a csípős és önironikus humorához szoktak.

 

Owen Wilson

A karizmatikus színész olyan filmekkel alapozta meg a karrierjét, mint a Zoolander, a trendkívüli (2001), a Tenenbaum, a háziátok (2001), a Starsky és Hutch (2004), vagy épp az Ünneprontók ünnepe (2005). Talán nem is emlékszel rá, de mindeközben megpróbálkozott egy komolyabb szereppel is: ő alakította Chris Burnett hadnagyot, a 2001-es Ellenséges terület című háborús filmben. Bár Wilson komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy komoly alakítást nyújtson, de

sokak szerint elhibázott volt a casting: a színész képtelen volt levetkőzni jellegzetes grimaszait és sajátos stílusát,

ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem lehet komolyan venni ezt a filmet.

ilyen is van

8 komikus, aki gonosznak állt, és jól tette

Van, amikor a vígjátéki színészekből lesznek a legjobb rosszfiúk.

Lássuk!

 

Molly Shannon

A durván alulértékelt Molly Shannon ugyancsak a Saturday Night Live-ból indult, majd olyan filmekben kapott mellékszerepet, mint A Grincs (2000), a Gyagyák a gatyában, avagy tudom, kit fűztél tavaly nyáron (2001) és A főnököm lánya (2003), de látható volt olyan sikeres sorozatokban is, mint a Megvilágosultam vagy A Fehér Lótusz.

Amikor komolyabb filmekben és sorozatokban tűnt fel, mindig ő volt az a karakter, aki könnyedséget, humort vitt a drámába,

ám a 2016-os Other People című filmben egy rákbeteg édesanyát játszik, amivel igyekezett bővíteni színészi skáláját – és bár ebbe is vitt némi, tőle megszokott szellemességet, ilyen mértékben nem volt nyerő tőle a dráma.

 

Kevin Hart

A népszerű komikus amellett, hogy folyamatosan turnézik stand-up fellépéseivel, számtalan vígjátékban is szerepelt már: Pofázunk és végünk (2014), Keményítőkúra (2015), Központi hírszerzés (2016) és persze az új Jumanji-filmek. 2021-ben egy négy filmre szóló szerződést kötött a Netflixszel, ennek része volt egy dramedy, a 2021-es Apaság. Hart egy egyedülálló apát alakít, akinek a felesége tragikus halála után azzal is meg kell birkóznia, hogy felnevelje újszülött lányát. Ez volt a komikus első nagyobb kitérője a drámai műfajba, és

bár érzékenyen játszotta a bensőséges jeleneteket, jellegzetes humorát nem sikerült levetkőznie,

így némiképp súlytalanná vált a film drámai vonala.

 

John Cleese

Bizony, a Monty Python oszlopos tagja is belekóstolt a komoly(abb) szerepbe. Cleese komikusi alakításait talán nem is kell sorolni, hiszen a Monty Python Repülő Cirkusza (1969-’73) című sorozattól a Gyalog galoppon (1975) át A hal neve: Wandáig (1988) számtalan szerep eszünkbe juthat, és

bármilyen filmben játszik, komikusi vénáját mindig megcsillogtatja:

gondoljunk A világ nem elég (1999) című James Bond-filmre. Cleese alakította a Harry Potter-franchise-ban, pontosabb az első pár részben Félig Fej Nélküli Nicket, a Griffendél-ház kísértetét – a színész itt is a tőle megszokott komikus vonalat hozta, ami alapvetően szórakoztató, de a figura így inkább lett egy John Cleese-szellem, mint egy Harry Potter-karakter.

 

(via Movieweb)