7 színész, aki szembement a saját karakterével

Van, amikor a színészek megpróbálnak kilépni a skatulyából, és sikerül is nekik.

Megírtuk mi is a héten, hogy Sydney Sweeney teljesen felismerhetetlen új filmjében, amelyben egy bokszolót alakít. Nem ő az első olyan színész, aki megpróbál egy merész húzással kilépni a ráosztott skatulyából és a komfortzónájából. Ugyanígy tett annak idején Charlize Theron (A rém), Michael Keaton (Batman) vagy Robin Williams is (Sötétkamra). Róluk egy korábbi cikkünkben írtunk, lássunk most még néhány híres esetet.

Katasztrofális színészválasztások, melyek végül jól sültek el

Úgy tűnik, a castingosok mégiscsak értik a dolgukat, hiába háborognak előzetesen a nézők. Íme 10 példa!

Korábbi cikkünk

 

Leslie Nielsen – Airplane!

Ha elkezdjük sorolni minden idők legjobb komikusait, Robin Williams, Gene Wilder és Jim Carrey mellett ott a helye a néhai Leslie Nielsennek is. Ám nem volt ez mindig így, hiszen (ma már nehéz elhinni, de) Nielsen drámai színészként kezdte a pályát, majd David Zucker, Jim Abrahams és Jerry Zucker Airport-paródiája volt az, amely komikust faragott belőle 54 évesen – és sokkal jobb komikust, mint amilyen jó drámai színész volt. Fapofával bemondott aranyköpéseivel és remekül időzített poénjaival Nielsen nemcsak az Airplane! nem várt sztárja lett, de utána még egy sor halhatatlan vígjátékban szerepelt a Csupasz pisztoly-trilógiától kezdve a Sziki-szökevényen át a Drakula halott és élvezi-ig.


Cameron Diaz - A John Malkovich menet

Forrás: M1

 

Spike Jonze és Charlie Kaufman modern klasszikusában John Cusack és a címbéli Malkovich mellett Cameron Diaz alakítja a harmadik főszerepet. A Lotte nevű karakter Cusack munkanélküli bábjátékosának állatmániás felesége, akit a szkript szerint átlagos, kissé elhanyagolt nő. A karrierjét modellként kezdő, gyönyörű, szőke, kék szemű Diaz meglepő választás volt a szerepre, és még a film sminkese, Gucci Westman is úgy nyilatkozott, hogy „kihívás" volt Diazból egy slampos nőt faragni. Bár Cameron alig volt felismerhető a barna retrofrizurával és a hozzá illő barna szemekkel, kihozta a maximumot a szerepből, és alakításáért számos díjat kapott, köztük egy BAFTA-, egy Golden Globe- és két SAG-díjat.


Adam Sandler - Kótyagos szerelem

Filmes karrierje első 13 évében Adam Sandler kizárólag vígjátékokban szerepelt, azok közül is az infantilis, éretlen (de ettől függetlenül szórakoztató) vígjátékokban. 2002-ben aztán összeállt Paul Thomas Anderson rendezővel (Boogie Nights, Magnólia), és közösen elkészítették a Kótyagos szerelem című, vígjátéknak semmikép sem nevezhető romantikus drámát, amelyben nemcsak egy sötétebb és komolyabb szerepet kapott, hanem egy olyan karaktert kellett megformálnia, akinek valódi mélysége is volt. Ma már, a Csiszolatlan gyémántok felől visszatekintve talán kevésbé meglepő, hogy Sandler tényleg tud színészkedni, de akkoriban ez még nem volt evidens.


Matt Damon – A Bourne-rejtély

„...miként is lehetne az álcázás és beolvadás mestere, virtigli szuperkém az a Matt Damon, akin másfél versztányiról látszik, hogy Cartoon Networkon és málnahabos gofrin nőtt fel” – tette fel annak idején a költői kérdést a Filmvilág kritikusa, utalva arra, hogy a fiatal színész korábban főként drámákban játszott. Ráadásul a szuperkém fizikailag megterhelő főszerepét először Brad Pittnek, Russell Crowe-nak, Arnold Schwarzeneggernek, Tom Cruise-nak és Sylvester Stallonénak ajánlották fel. Damon végül nemcsak a várakozásokon felül teljesített a 2002-es A Bourne-rejtélyben és három folytatásában, de ragaszkodott ahhoz is, hogy a legtöbb kaszkadőrmutatványt ő maga csinálja.


Tom Hanks - A kárhozat útja

2002-ben Adam Sandler (Kótyagos szerelem), Jack Nicholson (Schmidt története), Matt Damon (A Bourne-rejtély) és Robin Williams (Sötétkamra) mellett Tom Hanks is elvállalt egy látszólag karakteridegen szerepet (a tisztességes polgár és családapa álcája mögött napközben bérgyilkosként dolgozik), és talán az ő választása volt a legmeglepőbb mind közül, mivel A kárhozat útja volt az első olyan nagyjátékfilm, amelyben Hanks negatív(abb) figurát játszott. A karaktere végül persze így is az Oscar-díjra jelölt film egyik szimpatikusabb és tisztességesebb szereplője, de mégis furcsa volt látni Amerika legkedveltebb színészét, amint több mint egy tucat embert gyilkol meg Thompson géppisztolyával.


Steve Carell - Foxcatcher (2014)

Forrás: InterCom

 

John Eleuthère du Pont nagyon fura figura volt: a paranoia és a skizofrénia tüneteit mutató férfi egy vegyipari óriáströsztöt vezetett, bélyegeket gyűjtött, madártani könyveket adott ki, és egy birkózócsapatot is támogatott. A közte és két olimpiai birkózó testvér (Mark Ruffalo, Channing Tatum) közti különös viszony végül gyilkosságba torkolt.

Bennett Miller rendező meglepő döntést hozott, amikor a szerepre azt a Steve Carellt választotta, aki leginkább olyan vígjátékokból volt ismert, mint A híres Ron Burgundy legendája, a 40 éves szűz, a Zsenikém – Az ügynök haláli vagy az Office című kultszitkom. Az óriási maszkréteg mögé temetett férfi lenyűgözte a kritikusokat, és végül a Screen Actors Guild, a Golden Globe és az Oscar-díj legjobb színészi alakításáért járó jelölést is kiérdemelte.


Elijah Wood - Sin City (2005)

Forrás: SPI

 

Elijah Wood karrierje már gyerekkorában elkezdődött, tinédzserként pedig A Gyűrűk Ura trilógiával folytatta útját a komoly színésszé válás felé, de amikor úgy tűnt, hogy beskatulyázzák a kedves arcú, naiv figurák szerepébe, válaszul elvállalta egy kannibál sorozatgyilkos szerepét a 2005-ös Sin Cityben. A merész döntés bejött, azóta szinte bármilyen szerepet rá mernek bízni a rendezők.

Via: Movieweb