8 dolog, amit nem tudtál Tarzanról

Mi a helyzet a dzsungel urának fürdőruha-szerződésével, miért kellett a főhősnek annyi csirkét ennie, és milyen emberszabású majmok Tarzan legjobb barátai. Megannyi kínzó kérdés a Tarzan legendája kapcsán.

Tarzan és az irodalom

Tarzan a világirodalom egyik legismertebb és legkedveltebb alakja, még akkor is, ha Edgar Rice Burroughs nem feltétlen irodalmi alkotásnak szánta a Tarzan könyveket, hanem pusztán ponyvaregényeknek. A dzsungel ura nem kevesebb, mint 24 általa írt regénynek volt főszereplője, illetve rengeteg, Burroughs által hitelesített könyvnek, amelyeket Fritz Leiber, Joe Lansdale, Philip Jose Farmer, Robin Maxwell és Will Murray jegyeztek. Tarzan nem csak regényhős, hanem egy népszerű rádióműsor hőse is volt a maga idejében, majd jöttek a képregények és a filmek. Tarzan legendája a kezdetekig megy vissza, az első forgatókönyv vázlatot konkrétan a Tarzan visszatér és a Tarzan és a gyémántok alapján készítették el, de a Tarzan képregényekkel 1996 óta foglalkozó Dark Horse Comics több kiadványát is beledolgozták a történetbe, hogy elég modern legyen.

Edgar Rice Burroughs színes élete

A Tarzan írójának családja jeles katonai hagyományokkal rendelkezett, így a fiatal Edgar Rice Burroughs  is katonai iskolába járt, a híres West Point tiszti akadémiára azonban nem sikerült bejutnia, ami nem akadályozta meg abban, hogy ne legyen hivatásos katona. A 7. lovasezrednél szolgált az arizonai Fort Grantben, azonban 1897-ben szívproblémával diagnosztizálták, és le kellett szerelnie. Volt aranyásó, könyvelő, bolti eladó, sőt, vasúti rendőrként is dolgozott. 1911-ben egy ceruzahegyező-gyár ügynökeként a termékük reklámjait követve kezdett el ponyva magazinokat olvasni, és rájött, hogy az ezekben található történetekről sokkal jobbakat is tudna írni. 35 éves korában elkezdett novellákat küldeni a népszerű All-Story magazinnak, a többi pedig már történelem. Élete azonban befutott íróként is tartogatott egy fordulatot: Pearl Harbor bombázása után rögtön szolgálatra jelentkezett. Bár 66 évesen katonának túl öreg volt, haditudósítóként „dolgozta” végig a II. világháborút a Csendes-óceáni hadszíntéren

 

 

Apuka fia

 

Alexander Skarsgard elsősorban azért vállalta el Tarzan szerepét, hogy lenyűgözze apját, aki nem más, mint Stellan Skarsgard, a fiánál is híresebb színész. Alexander így mesélt erről. „Apám elképesztően nagy Tarzan rajongó. Amikor kicsi voltam, teli volt a nappali a Johnny Weissmüller filmek videókazettáival, és én így ismertem meg a karaktert. Csakhogy ezek a filmek már több, mint hetven évesek, és annyi idő telt el azóta, hogy szerintem az én verzióm rendkívül friss változatnak fog számítani. Johnny Weissmüllerrel nem versenyezhetek, de én csak azt szerettem volna, ha sikerül apámat lenyűgöznöm. nagyon örült a hírnek, és szerintem nálam is izgatottabb volt.." Az első körben azonban nem csak a svéd színész került szóba a szerepre, Henry Cavill, Tom Hardy és Charlie Hunnam is felkérést kapott rá, de még az olimpiai úszóbajnok Michael Phelps nevét is emlegették – az ő szerepeltetése szép csavar lett volna, és főhajtás Weissmüller előtt.


Gorilla vagy csimpánz?

 

Filmje válogatja, a dzsungel urát hol csimpánzok, hol gorillák társaságában mutatják, most az utóbbiak játszanak fontos szerepet, de melyik a hiteles verzió? Edgar Rice Burroughs valójában egy mára már kipusztult emberszabású majomfajtáról írt, amelyek felnevelték Tarzant. Hasonló méretűek a gorillához, de intelligensebbek náluk, külsejük is különbözik és a nevük mangani – míg a gorillákat a regények bolgani néven emlegetik. Vannak köztük kifejezetten negatív szereplők, mint Tarzan mostohaapja, Tublat, de akadnak okosabbak, és olyanok, akik barátkoznak vele. A Burroughs által említett faj egyesek szerint az australopithecus egy válfaja, míg mások szerint az óriás csimpánzok egy típusa. 1990-től a Kongói Demokratikus Köztársaság területén találtak óriás termetű majmokat, közel 2 méteres termettel és közel mázsás testsúllyal, akik a DNS elemzés szerint a csimpánzokhoz állnak közelebb.

 

 

Egy kidolgozott alak

 

A képek nem hazudnak: az amúgy is rendkívüli fizikummal megáldott Alexander Skarsgard tényleg ennyire kigyúrta magát Tarzan szerepére. 4 hónapot töltött folyamatos edzéssel és az ennek megfelelő étrendet fogyasztva, miközben szinte sehová nem járt el, és még a családjával és barátaival is alig találkozott. Egyfolytában súlyt emelt és csirkehúst evett, míg ki nem alakult az a kockás has, amit itt is láthatunk, hiszen a játékidő zömét félmeztelenül tölti. A cél azonban nem a nagy hústömeg, hanem a kidolgozott izmok elérése volt, hogy a főhős egy modern karakter lehessen. Mindez rendben is volt, amíg le nem ment az elég megerőltető forgatás, amikor fél évvel később kiderült, hogy pár jelenetet újra fel kell venni, és ezért Skarsgardnak újra masszív edzésbe kellett kezdenie, ami most sokkal nehezebben ment, mert már a fenébe kívánta az egészet.

 

 

Így járt Hollywood

 

Edgar Rice Burroughs amolyan szeretlek is nem is kapcsolatban állt Hollywooddal. Szerette az elismerést és a hírességgel járó előnyöket, a komoly bevételről nem is beszélve, de rendkívül kritikus volt minden Tarzan filmmel szemben. Kifejezetten utálta Elmo Lincolnt, az első színészt, aki megszemélyesítette a dzsungel urát - Lincoln nagydarab pasas volt 132 centiméteres mellkas bőséggel, míg a könyvek Tarzanja vékony, magas és atletikus volt. Burroughs valamivel jobban kedvelte Johnny Weissmüllert, mindenki kedvenc Tarzanját, de vele sem volt teljesen elégedett, elsősorban azért, mert az nem beszélt jól angolul, míg az író szerint a „majomember” kifejezetten választékos volt – a női szereplőket pedig egyformán rühellte. Burroughs az Álomgyárral kapcsolatos frusztrációit a Tarzan és az Oroszlánember című regényében élte ki, ahol Tarzan egy egész forgatócsoportot ment meg az őserdőben, akikről rendre kiderül, hogy ostobák és felszínesek. Az író még azt a poént is elsüti, hogy hősét szereplőválogatásra küldi egy készülő Tarzan-filmre, de a producerek szerint „nem a megfelelő típus”.

 

 

A kis Johnny fürdőnadrágja

 

Mint tudjuk, Johnny Weissmüller bánáti sváb családba született az egykori Monarchia magyar területén,. és családja innen vándorolt ki Amerikába, Beteges gyerek volt, és az orvos tanácsára kezdett úszni, hogy aztán 5 olimpiai aranyérmet, 67 nemzetközi és 52 országos bajnoki címet nyerjen, amikhez egy reklámszerződés is járt egy fürdőruhát gyártó, BVD nevű céggel. Cyril Hume, aki a Tarzan, a majomember forgatókönyvét írta, egy hotelben lakott Weissmüllerrel, és felfigyelt a minden reggel a medencében úszó sportolóra, és ő javasolta az MGM vezetőségének a főszerepre -  akik meglepő módon vevők voltak az ötletre. Egy akadály maradt, ki kellett vásárolni Johnny-t a BVD, akik csak úgy egyeztek bele a dologba, ha a női főszereplők mindig az ő fürdőruháikat hordják.

 

Tarzan a harcművész

 

Tarzan erős és gyors, és ha ez nem lenne elég, még a küzdősportokhoz is ért, és most nem viccelünk, pedig szoktunk. És nem a megannyi különböző koppintás regényre vagy képregény füzetre gondolunk, ahol mindenféle elképesztő dolog történhet – mint az, hogy Tarzan és Superman helyet cserélnek vagy hősünk Batman oldalán harcol,- hanem Edgar Rice Burroughs írásairól. A Tarzan a fenevadak élénben például kiderül, hogy hősünk nem (csak) nyers erejét használja, hanem az emberek között megtanult küzdőtechnikákat, jelesül a bokszot és a birkózást, ami még hihető is valamennyire. És ha ez nem lenne elég, a Tarzan, a vademberben hősünk egy dzsiudzsicu fogással tesz ártalmatlanná egy rátámadó hatalmas gorillát – és ezt is „az emberek között élve” sajátította el. Jó, mi?