93 éves korában elhunyt Darth Vader hangja, James Earl Jones

A Star Wars főgonoszának hangját kölcsönző színész halálát hétfőn jelentették be.

93 éves korában elhunyt James Earl Jones. Az amerikai színész a kultikus Star Warsban Darth Vader hangja volt, ám nem ez volt az egyetlen ismert szerepe. Az oroszlánkirály című rajzfilmben ő adta Musafa hangját.

Kevesen tudják, de James Earl Jones gyerekként dadogott, ám ezt a beszédproblémát leküzdve a saját generációjának egyik legelismertebb fekete színésze lett. 

Nagy karriert futott be

James Earl Jones New York állambeli otthonában hunyt el szeptember 9-én. A népszerű színész kétszeres Tony- és kétszeres Primetime Emmy-díjas, valamint Grammy- és Golden Globe-díjat is bezsebelt. Az elhunyt színész 1953 óta szerepelt filmekben, első ismertebb filmszerepe a Dr. Strangelove 1964-ből.

A nagy fehér remény című drámában 1968 és 1970 között főszerepet játszott, amiért Tony-díjat is nyert, és aminek később a filmváltozatában is főszerepet vállalt. 

Habár a Csillagok háborúja filmekben ő volt Darth Vader hangja, a karaktert magát nem ő, hanem David Prowse alakította.

A 2016-os Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történetben még szinkronizált, ám a 2022-es  Disney-féle Obi-Wan Kenobi-sorozatban nem, de engedélyt adott arra, hogy a mesterséges intelligencia segítségével felhasználják a hangját, valamint az archív felvételek is a készítők rendelkezésére álltak.

A CNN is megszólalt a haláláról 

A CNN International (CNNI) nemzetközi angol nyelvű televíziós csatorna is megszólalt a színész halálhíréről, mert James Earl Jones az elmúlt 34 évben számos alkalommal szinkronizált náluk vagy adta a hangját különböző műsorokhoz. 

Évtizedekig a CNN és a márkánk hangja volt, aki beszédével egyedülálló módon közvetítette a tekintélyt, a méltóságot és az illemet. Ez a figyelemre méltó hang csak egy a sok dolog közül, ami a világnak hiányozni fog Jamesből

– írták. 

Itt az egyik legikonikusabb jelenet a Csillagok háborújából, ahol James Earl Jones Darth Vaderként beszél:

Forrás: Independent