A Csillagok háborúja autósmoziban is élmény

A Lupa Autósmozi augusztus 21-i műsorán, 20:45-ös kezdettel látható lesz a film, amelyet senkinek nem kell bemutatni, de mi most mégis megtesszük.

Réges régen, egy távoli galaxisban kezdődött a nagy kaland, amikor Leia Organa hercegnő két fura robottal egy alig értékelhető hologramot küldött az egyetlen Jedi lovagnak, a remeteként élő Ben Kenobinak. Az idős jedi Luke Skylwalker, Han Solo és szőrős vukija, a hatalmas Chewbacca társaságában útra kel, hogy kiszabadítsa a hercegnőt Darth Vader fogságából, és győzelemre vigye az igaz ügyet az egész Galaxisban.

Leia hercegnőt túszul ejtik a gonosz birodalmi erők, amikor megpróbálják elfojtani az ellenük irányuló lázadást. Luke Skywalker és Han Solo kapitány, társaságában két fura robottal nekivág, hogy megmentse a hercegnőt, és győzelemre vigye az igaz ügyet az egész Galaxisban.


Mi újat lehetne még elmondani minden idők talán legnépszerűbb kultfilmjéről? Például azt, hogy kevésen múlott, hogy nem lett belőle egy óriási nagy kudarc. Íme néhány rossz ómen (korábbi cikkünk nyomán):

A filmstúdiók sorra visszadobták az ötletet
A 70-es évek Hollywoodjára a pesszimista sci-fik voltak jellemzőek, köszönhetően a korhangulatnak: hidegháború, Watergate, vietnámi háború, a nagy kiábrándulás kora volt ez. George Lucas azonban egy könnyed űroperát akart forgatni. A nagy filmstúdiók sorra elhajtották ezzel a bolond ötlettel, mígnem Alan Ladd Jr., a 20th Century Fox vezetője adott neki egy lehetőséget.

A forgatókönyv korai változatai nem voltak valami jók
Lucas 1973 körül kezdett el dolgozni a forgatókönyvön. Először egy 12 oldalas vázlatot írt, amelynek a The Star Wars címet adta. Ebben Luke idősebb volt, és ő tanította Annikin Starkillert, hogy az Jedi-Bendu harcossá váljon, Han Solo pedig vukievő mocsári lény volt. A történetben Leia hercegnő szülőbolygóját, az Aquilae-t megtámadják az Alderaan birodalmi erői, hogy megszerezzék a planéta klónozási technológiáját. 

A forgatás során túllépték a költségvetést
A Fox 8 millió dollárt adott Lucasnak a Star Warsra, ám ez nem volt elég: olyan tízmillió körüli lett a végső összeg. Lucas eleve nem akart sok pénzből forgatni, afféle Roger Corman-stílusban képzelte el a filmet, és akkoriban még a tízmilló is igen szerény összegnek számított a hollywoodi filmgyártásban.

Alan Ladd Jr. a stúdió elnökségének nyomására figyelmeztette Lucast, hogy ha csúszik a forgatás, vagy túllépik a költségvetést, akkor leállíttatja a munkát. Lucas és Gary Kurtz producer azonban valahogy meggyőzték, hogy ne tegye, és inkább pótolja ki azzal a kétmillióval a büdzsét.

Az első vágás pocsék lett
Széles körben ismert, hogy a Csillagok háborúját Lucas akkori felesége, Marcia Lucas mentette meg, azzal, hogy feszesebbre vágta a filmet, és a jelenetek sorrendjét is megcserélte. A fináléban a Halálcsillag is csak egy helyben állt volna, Marcia Lucas javasolta, hogy növeljék azzal a feszültséget, hogy az X-szárnyúak támadása közben az űrállomás csak arra vár, hogy lőtávolba kerülhessen, és porrá lőhesse a Yavin-4-et és az egész Lázadók Szövetségét.

Lucas nem instruálta a színészeket
A Star Wars soha nem a színészi alakításairól volt híres, és ez leginkább Lucasnak köszönhető, ugyanis nem tudja irányítani a színészeit. Nem tudja nekik elmondani, mit szeretne, hogyan játsszanak, csak olyanokat hajtogat, hogy „gyorsabban” vagy „nagyobb intenzitással”. Némelyik színésznek elég ennyi is, de vannak, akik szeretik, ha konkrétan megmondják nekik, mit is szeretne a rendező, és ha semmit nem mond, úgy érzik, mintha rosszul játszanának.

Július 1-jén nyitotta meg a kapuit a PORT.hu, a Totalcar, a Filmio és a Lupa Beach együttműködésében a Lupa Drive-in Autósmozi, amely a műfaj '60-as évekbeli amerikai fénykorát igyekszik hetente négy este megidézni a budakalászi Lupa-tó parkolójában, csupa olyan régi klasszikussal és örökzöld közönségkedvenccel, mint a Ponyvaregény, a Vissza a jövőbe, a Koktél, a Macskafogó vagy az Üvegtigris.