Hatalmas katasztrófa is lehetett volna a Csillagok háborúja

Nehezen jött össze George Lucas álma, és a Star Wars forgatása sem volt sétagalopp.

A filmstúdiók sorra visszadobták az ötletet

A 70-es évek Hollywoodjára a pesszimista sci-fik voltak jellemzőek, köszönhetően a korhangulatnak: hidegháború, Watergate, vietnámi háború, a nagy kiábrándulás kora volt ez. Egy fiatal filmes, nevezett George Lucas azonban egy könnyed űroperát akart forgatni, olyasmit, ami a régi Flash Gordon és Buck Rogers sorozatokra hajazott. A nagy filmstúdiók sorra elhajtották ezzel a bolond ötlettel, mígnem Alan Ladd Jr., a 20th Century Fox vezetője adott neki egy lehetőséget.

 

Lucas eredetileg egy Flash Gordon filmet szeretett volna

A hetvenes években Lucas a semmiből robbant be, és hamar sikeres lett. Első nagyjátékfilmje a disztópikus THX 1138 felkeltette a United Artists figyelmét, és felajánlottak neki egy szerződést két filmre. Az első egy nosztalgikus mozi volt, amelyhez az élményanyagot saját, hatvanas évekbeli fiatalságából merítette – ez volt az American Graffiti, minden idők legjövedelmezőbb kisköltségvetésű filmje, ami nem utolsósorban kiváló kritikákat is kapott. Ezután Lucas még messzebb akart menni, egészen a gyerekkoráig, és egy Flash Gordon filmet szeretett volna tető alá hozni, a jogokat azonban nem sikerült megszereznie. Először rosszul viselte a kudarcot, majd úgy döntött, hogy akkor teremt magának egy saját világot.

 

A forgatókönyv korai változatai nem voltak valami jók

Lucas 1973 körül kezdett el dolgozni a forgatókönyvön. Először egy 12 oldalas vázlatot írt, amelynek a The Star Wars címet adta. Ebben Luke idősebb volt, és ő tanította Annikin Starkillert, hogy az Jedi-Bendu harcossá váljon, Han Solo pedig vukievő mocsári lény volt. A történetben Leia hercegnő szülőbolygóját, az Aquilae-t megtámadják az Alderaan birodalmi erői, hogy megszerezzék a planéta klónozási technológiáját. 

Ezt utasították el a filmstúdiók, ám aki kíváncsi rá, könnyen megtalálhatja a neten, de képregényben is megjelent a Dark Horse kiadónál. Sok-sok elem felismerhető a történetben, amit Lucas később a filmfolytatásokban használt fel.

 

A forgatás során túllépték a költségvetést

A Fox 8 millió dollárt adott Lucasnak a Star Warsra, ám ez nem volt elég: olyan tízmillió körüli lett a végső összeg. Lucas eleve nem akart sok pénzből forgatni, afféle Roger Corman-stílusban képzelte el a filmet, és akkoriban még a tízmilló is igen szerény összegnek számított a hollywoodi filmgyártásban.

Alan Ladd Jr. a stúdió elnökségének nyomására figyelmeztette Lucast, hogy ha csúszik a forgatás, vagy túllépik a költségvetést, akkor leállíttatja a munkát. Lucas és Gary Kurtz producer azonban valahogy meggyőzték, hogy ne tegye, és inkább pótolja ki azzal a kétmillióval a büdzsét.

Forrás: Sunset Boulevard/Getty Images

 

A tunéziai forgatás nem volt egy leányálom

Egy ennyi trükkel – amiket gyakorlatilag menet közben találtak ki/fel – telezsúfolt film forgatása alapvetően nem egyszerű mulatság, de a Tatuint „játszó” Tunéziában még egy kiadós homokvihar is keserítette a stáb életét. És ez még csak a kezdet volt.

 

Az ILM csúszott a trükkök elkészítésével

Míg Tunéziában, Londonban és Guatemalában forgott a film, a Kaliforniában frissen alapított Industrial Light & Magic serényen dolgozott a speciális effekteken. Lassan haladtak, vészesen elcsúsztak a határidőkkel, ráadásul a trükkökre szánt pénz felét négy olyan trükkfelvételbe ölték bele, amelyek végül be sem kerültek a filmbe.

 

A Halálcsillag egyenlítői árka a balszerencsének köszönhető

Colin Cantwell, a Halálcsillag makett prototípusának alkotója osztotta meg Redditen, hogy az eredeti terveken szó sem volt arról az árokról, amiben a látványos finálé során az X-szárnyúak száguldanak, nyomukban a TIE-vadászokkal. Csakhogy már későn vette észre, hogy amikor agyagból megformázta a makettet, a két félgömb alja összeesett, és legalább egy hétig tartott volna, mire kipótolta volna a hiányzó részt. Elment hát Lucashoz, és javasolta, hogy legyen inkább árok a Halálcsillagon. Neki megtetszett az ötlet – milyen jó, hogy megnyomorodott az az agyag!

 

Az első vágás pocsék lett

Széles körben ismert, hogy a Csillagok háborúját Lucas akkori felesége, Marcia Lucas mentette meg, azzal, hogy feszesebbre vágta a filmet, és a jelenetek sorrendjét is megcserélte. Az alábbi videó remekül mutatja be, milyen volt a korábbi változat, és hogyan kupálták ki. A fináléban a Halálcsillag is csak egy helyben állt volna, Marcia Lucas javasolta, hogy növeljék azzal a feszültséget, hogy az X-szárnyúak támadása közben az űrállomás csak arra vár, hogy lőtávolba kerülhessen, és porrá lőhesse a Yavin-4-et és az egész Lázadók Szövetségét.

 

Nem volt pénz vadiúj díszletekre

A klasszikus trilógia hangulatát nagyban növeli, hogy az egész világ lepukkant, lerohadt, és az előzményfilmek fényében szemléletesen ábrázolja, hogy a Birodalom mennyire kizsákmányolta a népek galaxisát. Persze a díszletezésnek is anyagai okai voltak: egyszerűen nem volt pénz rá, hogy grandiózus, vadiúj díszleteket gyártsanak, ezért sokszor úgy oldották meg, hogy mindenféle szemétből barkácsoltak össze valamit. És tökéletesen működött.

 

 

Lucas nem jött ki jól az operatőrrel

Méghozzá azért, mert magának való, szégyellős fickó, ugyanakkor szeret mindent kontroll alatt tartani. Ez a kettősség azt jelentette, hogy utólag kért változtatásokat, és nem az elején mondta meg határozottan, hogy mit szeretne. Gilbert Taylor operatőr pedig ki nem állhatta ezt, s miután egy-egy felvétel után Lucas elmondta, mit csináljon másképp, a férfi kiakadt, hogy nem teszi meg, mondta volna előtte. A súrlódások ellenére azért a szakember kitartott a forgatás végéig.

 

Lucas nem instruálta a színészeket

A Star Wars soha nem a színészi alakításairól volt híres, és ez leginkább Lucasnak köszönhető, ugyanis nem tudja irányítani a színészeit. Nem tudja nekik elmondani, mit szeretne, hogyan játsszanak, csak olyanokat hajtogat, hogy „gyorsabban” vagy „nagyobb intenzitással”. Némelyik színésznek elég ennyi is, de vannak, akik szeretik, ha konkrétan megmondják nekik, mit is szeretne a rendező, és ha semmit nem mond, úgy érzik, mintha rosszul játszanának.

Forrás: Sunset Boulevard/Getty Images

 

Jócskán csúszott a film bemutatója

Manapság egy film bemutatója kőbe van vésve, és csak kivételes esetekben tolják el, ami sok jót nem jelent. A koronavírus okozta csúszások persze érthetőek, de ez kivételes helyzet, egyébként általában olyasmi áll ilyenkor a háttérben, hogy pótforgatásokkal, egyebekkel kell gatyába rázni a produkciót, különben már eleve bukottként küldik a mozikba. A Csillagok háborúja félévvel a beharangozott dátum után, azaz 1976 karácsonya helyett 1977 nyarán került a mozikba. Persze hatalmas siker lett, de gondoljunk csak bele: a sorozatos csúszás és az átlépett költségvetés azért előtte egy lehetséges katasztrófát sejtetett.

Forrás: Movie Poster Image Art/Getty Images

 

Lucas a forgatás végére lebetegedett

A vége-hossza nincs stressz és leterheltség kikezdte Lucas egészségét, magas vérnyomást diagnosztizáltak nála, és a végső kimerülés küszöbén állt. De valahogy mégis végigcsinálta, és megteremtette a XX. század egyik legnagyobb mítoszát, filmtörténelmet írt – és így tovább.

(Forrás: Ranker)