A felebarátod meg a felesége

A dilemma nem több, mint aminek látszik: egyszer használatos vígjáték, amelynek alapkonfliktusa a megcsalás, és az, hogy ha barátunk feleségét egyszer megdöntöttük a régmúltban, vajon bevalljuk-e neki.

Karakterhalmaz

Vince Vaughn éppen a közepesen testes időszakát éli, így aztán megfelel a filmötlet alapkövetelményeinek, amelyet feltehetően ő maga ötlött ki. A figura sem nagyon különbözik az eddig tőle megszokottól: Ronny Valentine nagydumás, nagydarab fickó, akinek szövege halálos mind a nőkre, mind az üzleti partnerekre nézve. Ismerve Vaughn verekedésekkel terhes, bulvármagazinok címlapjára illő életét, nem lehet véletlen, hogy a figura a Valentine nevet kapta: Johnny Valentine minden idők egyik legismertebb profi bokszolója volt.

Node térjünk vissza a film Valentine-jára. Neki közben lelke is van: barátnője kezét évek óta meg akarja kérni, de nem megy. Ez a film során pár elég egyszerű konfliktushoz vezet – szerencsejátékos múlttal nem tanácsos titkolózni.
A másik férfi, a lúzer jó barát szerepére Kevin Jamest találta a stáb. Semmi gond vele, ő is hozza, amit megszoktunk tőle már a Férjek gyöngyében is, de A randiguruban teljesedett ki, s azóta sem tudja magáról levakarni. Az IMDb szerint édesapja második keresztneve Valentine, ezen kicsit fennakadunk, de nem sokáig.

Jennifer Conelly már a Nem kellesz eléggé című filmben is megmutatta, hogy nem csak drámában tud játszani, itt azonban nem nagyon használják nagyszerű adottságait. Egy-két drámai pillanattól eltekintve leginkább csak csodálatos szemeit és a nyakán kidagadó ereket nézegethetjük.

A film meglepetése számomra Winona Ryder, akit a csalfa feleség szerepére kárhoztatott a forgatókönyv. Képességeinek kb. 1 százalékát csillogtatja meg, igénybevétele kimerül a vezényszóra sírásnál... Ugyanakkor még a 2007-es Szex és halál kezdőknekben is képes volt hamvasnak tűnni, de itt történt valami: Ryder kisasszony belépett a negyvenesek körébe, s talán nem szerencsés, hogy ezt éppen egy olyan filmben mutatja meg, amely a negyvenesek gondjairól szól.

A sztori

[img id=274718 instance=1 align=left img]A történet olyan egyszerű, mint egy baseball-ütő. Ronny és Nick fősuli óta haverok, s észre sem veszik, hogy majd' 20 év telt el azóta, hogy lediplomáztak. Nick példás férj, Ronny pedig – aki már a fősulin is a menő csávó szerepét választotta – a létező összes nőt letarolja, aki szembejön. Két éve azonban ugyanazzal a nővel, Bethszel él, úgyhogy itt az ideje a lánykérésnek, hiszen mindenki ezt várja tőle. Ezen pörög hónapok óta, miközben sorra múlnak el olyan nevezetes napok Beth életében, amelyek alkalmasak lehetnének a Nagy Lánykérésre. Hogy bonyolultabb legyen a helyzet, a két pasi éppen a Nagy Áttörés előtt áll, amikor Ronny meglátja Nick feleségét, Genevát egy tetovált fickóval... Jó néhány gyenge helyzetkomikum után természetesen helyre áll a régi rend, s talán nem nevezhető spoilerezésnek, ha elárulom, végül a gyűrű is felkerül Jennifer Conelly csinos ujjacskájára.

Ezt most minek?

A filmet Ron Howard rendezte, aki olyan opuszokat jegyzett, mint az Egy csodálatos elme, A remény bajnoka, az Apollo 13 vagy a Frost/Nixon. Ezek mellé valami hiba folytán becsúszott még A Grincs, a Willow, A Da Vinci kód és az Angyalok és démonok is. Mélyen gondolkodóba estem, hogy vajon mi válogat a rendező, és arra jutottam, hogy az egy ilyen-egy olyan logikája mentén halad: néha bevállalja a biztos bevételt, hogy abból aztán szabadon "művészkedhessen". Ezt mondjuk nyugodtan kihagyhatta volna.

Kinek ajánljuk?
- Naivaknak – akik még hisznek abban, hogy létezik jó amerikai vígjáték.
- Pihenni vágyóknak – egy-két horkantás, nyálcsorgás garantált.
- Belsőépítészeknek – lenyúlható ötletekből nincs hiány.

Kinek nem?
- Akinek az őzikeszemű Winona Ryder maradt az utolsó infó.
- Aki bármi mélyebb tartalmat vár egy megcsalásról szóló nemzedéki filmtől.
- Aki Vince Vaughntól végre valami normális filmet várt.

4/10