A Harry Potter szerzője tovább sokkol

A hírhedten transzfób J.K. Rowling új könyvében tovább borzolja a kedélyeket a transzneműekhez való viszonyulását illetően.

Augusztus 30-án jelent meg A koromfekete szív című bűnügyi regény, Rowling Robert Galbraith álnéven írt Cormoran Strike-könyvsorozatának hatodik kötete (a magyar megjelenés valamikor novemberre várható), amelyben egy kétségbeesett nő keresi fel a két főhős nyomozót. Edie Ledwell egy animációs websorozat, a Koromfekete szív alkotója, és miután transzfóbiával vádolják, a neten kezdik pokollá tenni az életét, ahol hamarosan halálos fenyegetéseket is kap. Hőseink úgy döntenek, nem tudnak segíteni az ügyben, a nőt azonban pár nappal később egy londoni temetőben meggyilkolják.

Forrás: Facebook / GABO Kiadó


A dolog pikantériája, hogy az elmúlt években Rowling maga is többször került a címlapokra transzellenes megjegyzései miatt, és ezt követően őt is mindig szétszedték a neten, sőt, halálos fenyegetéseket is kapott – nem nehéz tehát észrevenni az összefüggést a valóság és a fikció között. Az írónő azonban határozottan tagadja, hogy saját életének eseményeit fogalmazta volna bele új regényébe. „Azok után, amik az elmúlt években történtek, tisztázni szeretném, hogy ez nem erről szól.

Ezt a könyvet már azok előtt a bizonyos dolgok előtt megírtam, amelyek az online térben történtek velem.

Mondtam is a férjemnek, hogy biztos vagyok benne, hogy majd mindenki azt fogja gondolni, hogy ez egy válasz mindarra, ami történt velem, de őszintén mondom, hogy nem az” – nyilatkozta a szerző a Virgin Radio műsorában Graham Nortonnak. „A könyv első verzióját épp akkor fejeztem be, amikor azok a bizonyos események lezajlottak” – tette hozzá.

Forrás: Walter McBride / WireImage / Getty Images


A dolog további pikantériája pedig, hogy J.K. Rowlingot a Cormoran Strike-regények előző, ötödik kötetének megjelenése táján is megvádolták azzal, hogy belefogalmazta a könyvbe a transznemű közösséghez fűződő ellentmondásos viszonyát. A Zavaros vér című folytatásban szerepel ugyanis egy olyan sorozatgyilkos, aki nőnek öltözve szedi az áldozatait. Az, hogy a szerző egy transzvesztitát tett meg kegyetlen (és elmebeteg) bűnözőnek, nagy port kavart 2020 szeptemberében, az eredeti kiadás idején; a könyv azóta magyarul is megjelent, és igazából amennyiben nem vagyunk tisztában Rowling múltjával a transzneműeket illetően, nincs benne semmi transzfób.


(via Independent)