A Globalista Konyha folytatja hagyományát: ezúttal Selin Kiazim Angliában született ciprusi török séf ételkísérleteivel ismerkedhetünk meg.
Selin Kiazim már gyerekkorában tudta, hogy szakács szeretne lenni. Török-ciprusi családban nőtt fel, fontosnak tartja a közös étkezéseket, ahol megoszthatjuk egymással a finomságokat, a történeteket. Még csak tízéves volt, de már szenvedélyesen szerette a jó ételeket.
Selin a Westminster Kingsway College-ban kiváló minősítéssel végezte tanulmányait, ahonnan rögtön Peter Gordon éttermébe, a The Providores-ba került. A Covent Gardenben található Kopapa főszakácsaként folytatta karrierjét.
Rendkívül sikeres volt hathónapos munkája Haggerstonban a Trip Kitchen and Bar-ban, ahol számos elragadtatott sajtókritikát kapott. Nagyon szereti a főzőversenyeket. Járt Mexikóban, Új Zélandon és Genfben, és több díjat is elnyert. A 2008-as Kulináris Olimpián bronz- és ezüstérmes lett. Bekerült a BBC3 Young Chef of the Year versenyébe 2009-ben, a Spanish Young Chef of the Year versenyébe 2010-ben, és a döntőbe, illetve középdöntőbe a National Chef of the Year versenyen 2010, 2011 és 2012-ben. Selin jövőre nyitja meg első barbecue éttermét.
Mindenre nyitott, szeret utazni, és élményeit beépíti az ételeibe is. Folyamatosan a hagyományos határok feszegetésén dolgozik, azon, hogy a török-ciprusi ételek végre kikerüljenek a kebab büfék világából és elnyerjék méltó helyüket. Innovatív és kísérletező séf, aki a klasszikus ízeket szokatlan alapanyagokkal párosítja. Giles Coren, a The Times kritikusa szerint Selin Kiazim ételcsodái megváltoztatják az életeket. Erre csak a Globalista Konyha januári vacsorái után kapjuk meg a választ.
Selin képes arra, hogy a tradicionális ételeket egy pici csavarral megújítsa, vagy elfeledett ételeket életre keltsen. A séfet a szervezők egy londoni vacsora után csábították Budapestre, aki szívesen vállalta a felkérést, így január 29-30-án, este hét órakor az Interni Budapest Showroomban (V.kerület, Vigyázó Ferenc utca 3.) mutatja meg gasztro tehetségét a Globalista Konyha január végi vacsoráin.
A helyszín sem hétköznapi: az Interni Budapest egy gyönyörű designbolt Budapest szívében, az Akadémiától egy percre, egy felújított bérház üveggel fedett belső udvara.
Menü:
- Feta hab, muhammara, sült salotta és petrezselyem saláta, gránátalma öntet
- Pácolt padlizsán, keserű saláta levelek, padlizsán püré és füstölt mandula
- Pisztácia kéregben sült tőkehal, karfiol krém, uborka, rókagomba és kandírozott citrom öntet
- Sumac-kal marinált kacsamell, -comb, árpagyöngy pite, édes savanyú datolya, grillezett káposzta, sherry jus
- Vérnarancs, fehér csokoládé ganache, körte és karamellizált réteslap
A borok a Csobánci Bormanufaktúra keze alól kerülnek az asztalokra.
Információ a nagyszerű szakácsról: www.globalistakonyha.com, www.facebook.com/aglobalista