A hétvégi kirándulások után azért befér egy-két jó film is, ugye?

Október utolsó hétvégéje, az őszi szünet első napjai, szóval minden egyben van egy csodás hétvégéhez! Tele leszünk filmes eseményekkel, amik jó levezetései lehetnek egy-egy jól sikerült kirándulásnak.

Drakula vár! - Vajdahunyad vára épületegyüttes, október 26. 17.30h

Drakula visszatér egy estére a Vajdahunyadvárba - performansz a vámpírkultusz jegyében, fáklyás vártörténeti séta Lugosi Béla emlékére, vámpírfilmek, és egész estés borzongás a Vajdahunyadvárban, október 26-án 17.00-24.00

 

Mit csinál a gyerek a neten? És mit tesz a net a gyerekkel? - MEMO (Mesterek és Módszertanok Háza), október 26. 10-17.30h

 

A digitális kor olyan új kihívások elé állít minket, szülőket, amelyek megoldására nemhogy mintánk, de sokszor megfelelő tudásunk sincs. Hogyan tanítsuk meg a gyereket biztonságosan használni az internetet, ha mi sem tudjuk, hogyan kell? Milyen szabályokat kellene hoznunk a kütyüzésre? Milyen hatása lesz a gyerekünk életére annak, hogy a neten nő fel, hogy online játszik és online tartja a kapcsolatot a barátaival? Van-e határvonal a fizikai és az online kommunikáció között, mit engedünk meg az egyikben magunknak és mit a másikban, hol vannak azok a határok, amiket egyikben sem lehet átlépni, aki online lájkol, az valójában kedvel-e, aki online bánt, az folytatja-e a valóságban? Milyen veszélyekkel találkozhat a gyerek, miközben a neten barangol? És egyáltalán: mi történik ott vele pontosan?

26. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál – Uránia, Francia Intézet, október 21-27.


Az idei Titanic Filmfesztiválon október 21-27 között 17 filmet láthattok két helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben.

 

Cinema City Filmünnep – Cinema City Aréna, október 24-27.


Október 24. – 27. között rendezi meg a Cinema City mozirajongóknak szóló eseménysorozatát, a Filmünnepet. A négy nap során minden fővárosi és vidéki moziban 10 filmet premier előtt mutat be, 4 alkotást premieren tűz műsorára a mozihálózat, összesen majd 30 film közül választhatnak a mozizni vágyók. A nézők 900 forintért (2D) és 1100 forint plusz szemüveg (3D vetítés) áron vásárolhatnak jegyet többek között Vincent Cassel, Juliette Binoche filmjeire és találkozhatnak a Valan - Az Angyalok Völgye és Szép Csendben magyar filmek alkotóival. A Cinema City Filmünnep előadásaira jegyvásárlás a pénztárakban október 19-én reggel indul, online, vagy a Simple applikáción keresztül lehetséges, jegyfoglalásra nincs lehetőség.

12. Koreai Filmfesztivál - Koreai Kulturális Központ, október 25-31.


2019. október 25. és 31. között Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden összesen 25 filmet vetít a Koreai Kulturális Központ. A fesztivál 4 állandó szekcióval fut: FRISS | A legújabb koreai filmeket vonultatja fel a kosztümös alkotásoktól a thrilleren át a dokumentumokig. Az újdonság mellett a koreai film alakuló irányaira fókuszál; FÓKUSZ | Egy speciális témára összpontosít. Idén, az 1989-es diplomáciai kapcsolatfelvétel apropóján Korea elmúlt 30 évét felölelő filmeket szemléz; ARCOK | Korea nagyhatású filmkészítőinek egyikét mutatja be, hogy a közönség átfogó képet kapjon az egyes alkotókról. 2019-ben Bong Joon-ho rendező életművével foglalkozik; EXTRA | Filmtörténeti érdekességek, független- és művészfilmek blokkja. A koreai film 100. születésnapja alkalmából a koreai filmtörténet kiemelkedő alkotóinak filmjeiből nyújt válogatást.

Esküvő Kiállítás Ősz - CEWES 2019 – Hungexpo Budapesti Vásárközpont, október 26-27.


Kapcsolódjatok ki Magyarország legnagyobb esküvő kiállításán!
Akár kész elképzelésekkel, akár tanácstalanul érkeztek, a kiállításról biztosan nem távoztok üres kézzel.

Budapest Töklámpás Fesztivál 2019 – Hősök tere, október 26. 19-21h


Tököt hozz, ne légy töketlen!!!
19:00 órakor találkozó a Hősök terén. A résztvevők magukkal hozzák otthon faragott Halloween töklámpáikat. 21:00 órakor, mindenki fogja a lámpáját és csendben-rendben hazamegy. Ez nem csak egy Töklámpás fesztivál, a szervezők minden résztvevőt kérnek, hogy hozzon magával 1-3 konzervet vagy bármilyen tartós élelmiszert. Az összegyűlt ennivalót a Gyermekétkeztetési Alapítvány fogja eljuttatni rászoruló gyerekek részére.

VÁRkert Mozi - Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában – Várkert Bazár (Testőrpalota), október 26. 16h


A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része, amely a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját - ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát - egészen 30 évvel ezelőtti, 1989.

Budapest Auto Show 2019 - Millenáris, október 25-27.

Ismerős, amikor kinyitod egy új autó ajtaját és egy kellemes, semmihez sem fogható illat csap meg? Október utolsó hétvégéjén, a Millenárison vár téged 2019 legizgalmasabb újautó gyűjteménye, a Budapest Auto Show. A legújabb modelleket testközelből szemlélheted meg vagy viheted el egy tesztkörre, a hétvége programjai pedig gondoskodnak a kicsik és nagyok szórakoztatásáról egyaránt.

 

Gasztrohegy hétvégék 8. - Nem Hekk - KULTKIKÖTŐ - Badacsony, október 26-27.

 

Halak hétvégéje – Tokhal, harcsa, keszeg, süllő, tengeri halak…Minden, amit a víz ad, az most tányérra kerülhet a szőlőhegyen. Október van, kikötünk, partra szállunk, összegyűlünk. Így indul a Gasztrohegy 2. évada.

 

Nagy Kriszta x-T: Magyar nemzeti genderművész vagyok - Godot Galéria, október 23. - november 23.

Az új művek a művésznő merített papírra írt szövegei varrva, textilekkel mixelve, műszőrmékkel keretezve hajaznak a falvédők hangulatára, rajta bölcsességekkel, humorral, iróniával keverednek, és természetesen a feminizmus szempontjából tekintenek a mai helyzetre. Vallomásokat tesznek a művész hitéről, nő és férfi – korunk nyomása alatt változó- kapcsolatáról. Női és férfi fehérneműket varr fel, minősít át, helyez más kontextusba. Ezek a varrott képek nagyon emlékeztetnek Kriszta régi naplórajzaira, de a technika ezennel teljesen új, látványos és “menő” (sic) és nagyon vicces. Ez a kollekció sem tud teljesen kimaradni a politikából, mert a politika már a bugyikban van és alsógatyákban, bizony.

 

Capa-nagydíj 2019 - Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, október 21. - november 3.

A Capa-nagydíj 2019 tavaly októberben kiválasztott ösztöndíjasai kiállítás nyilvános prezentáció keretében számolnak be a zsűrinek az elmúlt egy évben végzett munkájáról. A kiállításon a tavalyi pályázaton nyertes és azóta kiegészített, részben újragondolt sorozataikat mutatja be a Capa Központ Project Roomjában.