A lányok nem angyalok

Az angoloknak lehet, hogy hagyniuk kéne a tinivígjátékok készítését másra - mondjuk az amerikaiakra.

Legkevésbé sem tisztes hagyományok

A St. Trinian középiskola fogalom Angliában - ugyan a valóságban nem létezik, de mindenki hallott már róla. Ide járnak ugyanis a legvásottabb, legelvetemültebb lányok az egész országból, és mindez egy léha igazgatónővel megfejelve kiadja a királyság legrosszabb gimijét. Az angol elitiskolák antitéziseként megszülető St. Trinian először képregényen jelent meg a negyvenes-ötvenes években, majd a mozivásznon is: 1954 és 1966 között négy mozifilmet is forgattak az anarchista iskoláról. Ezekben az ifjúsági vígjátékokban mindig ugyanaz a férfiszínész játszotta az igazgatónőt és annak bátyját, mindig volt egy gengszter, akivel szövetkeztek a lányok, és mindegyik filmet Frank Launder (Hitchcock Londoni randevújának forgatókönyvírója) rendezte. Sőt, Launder még 1980-ban is megpróbálkozott egy St. Trinian-filmmel, de az utánlövés akkor érdektelenségbe fulladt. Néhány angol producer pedig valamiért úgy gondolta, most nagyobb sikerre számíthat a hagyomány felélesztése.

Színe-java

A siker érdekében pedig egy valóban díszes szereplőgárdát válogattak össze. Néhány nagy név esetében egyszerűen érthetetlennek is tűnik, miért vállalt szerepet egy ilyen filmben, és pláne ilyen kicsi szerepben. Lena Headey (spártai királyné a 300-ban) például egy szürke angoltanárnő néhány mondattal mindössze, Toby Jones (Színes fátyol, A Hírhedt) lúzer matektanár, akit néha leöntenek valamivel, Stephen Fry (Oscar Wilde szerelmei, Gosford Park) egy idióta tévéshow házigazdája. Colin Firth szerepe nagyobb (az iskolát bezáratni akaró oktatási miniszter), de nem kevésbé idióta és egysíkú - ki tudja mi vonzhatta a Rupert Everettel való csókolózásban... Talán az ifjúkori nosztalgia vezethette a színészeket, hiszen körülbelül az ő gyerekkorukban vetítették (ha máshol nem, a tévében) az eredeti St. Trinian-filmeket. Mindenesetre ha máskor nem, az elkészült film megtekintése után biztos megbánták a döntésüket.

Sztori

A St. Trinian iskolát Annabel szemén át ismerhetjük meg, akit az apja épp bead e jeles intézménybe, és akinek az igazgatónő a nagynénikéje. Annabel első éjszakája a beavatás jegyében telik: szörnyű, megalázó élményeket szerez. Később aztán fokozatosan beilleszkedik a suli társadalmába, amelyet egy Kelly nevű dögös csaj vezet, aki folyamatosan üzletel Flash Harry-vel, a környék piti gengszterével. Az iskolát hamarosan két oldalról is veszély kezdi fenyegetni: egyrészt az igazgatónő volt egyetemi szerelme, a jelenlegi oktatási miniszter be akarja záratni fegyelmi okokból, másrészt a hitelezők is követelik a felhalmozódott hatalmas adósságokat. Így aztán a lányok Annabel ötletére haditervet eszelnek ki: egy iskolák közti műveltségi vetélkedő segítségével ellopják a híres Lány gyöngy fülbevalóval című festményt, így oldva meg mindkét problémát.

Summa

Azon kívül, hogy láthatunk néhány igazán szemrevaló fiatal angol színésznőt (köztük Gemma Artertont, a következő Bond-lányt, és a Vénuszból ismerős Jodie Whittakert) iskoláslánynak öltözve, nem sok élményt nyújt a St.Trinian's - Nem apácazárda. Na jó, akad benne még két jó poén is: az egyik, hogy az igazgatónő kutyáját Mr. Darcynak hívják, a másik, hogy Colin Firth egyik jelenetben ugyanúgy jön elő vizes ingben, mint a Büszkeség és balítéletben. Ezen kívül maximum néha mosolygunk a nézőtéren, pedig a film (szándékai szerint) folyamatos poénokkal bombáz minket. Csak épp ezek a poénok nem viccesek...
A filmet rendező Barnaby Thompson-Oliver Parker páros úgy döntött, hogy teljesen elrugaszkodik a realitástól, és a történetet a teljes komolyan vehetetlenség tartományába helyezi át. Mindez rendben is volna, de aztán abban a tartományban már nem tudtak mit kezdeni vele. Nincsenek eredeti ötletek, csak elhasznált sablonok az idiotizmusig eltúlozva, ami egy harsány, összevissza csapongó katyvaszt eredményez. A komolyan vehetetlenség következtében pedig teljesen eljelentéktelenedik a sztori, a fordulatoknak nincsen tétje, a karakterek pedig hol feltűnnek, hol eltűnnek (mint Annabel, akiről a film elején azt hisszük, hogy ő a főszereplő, aztán valahogy egy lesz a sok csaj közül). Ennél még a klasszikus vasárnap délelőtti angol ifjúsági tévéfilmek stílusában is élvezhetőbb lett volna feltámasztani az amúgy izgalmas helynek tűnő St. Trinian iskolát.

Kinek ajánljuk:
- 16 éven aluli nőnemű lázadóknak.
- Colin Firth rajongóinak (a vizes ing miatt).
- Agymosásra vágyóknak.

Kinek nem:
- 16 éven felülieknek.
- Colin Firth rajongóinak (a színészi játék miatt).
- Agymunkára vágyóknak.

4/10