A lápi lidérc lecsap

  • L. Zs. / PORT.hu

Van-e élet a halál és Harry Potter után? A Susan Hill 1983-as regényéből készült thriller választ ad a kérdésre.

Kísért a múlt

A 20. század elején játszódó történet szerint a fiatal londoni ügyvéd, Arthur Kipps (Daniel Radcliffe) még mindig nem tudta túltenni magát felesége négy évvel korábbi halálán. Amikor megbízást kap a főnökétől, hogy utazzon el egy távoli faluba, és vegye számba a néhai Alice Drablow hagyatékát, nem szívesen bízza a nevelőnő gondjaira kisfiát, Josephet. Ráadásul a lápvidékre megérkezve a helyiek elutasító viselkedésével kell szembesülnie, egyedül a jómódú földbirtokos, Sam Daily (Ciarán Hinds) fogadja barátságosan. Hamarosan kiderül, hogy a mocsár által körülölelt ódon kastély kísérteties titkokat rejt, melyek összefüggnek a környéket évtizedek óta rettegésben tartó gyanús halálesetekkel.

A rendezőnek, James Watkinsnak ez a második filmje az egészen jól sikerült Eden Lake – Gyilkos kilátások után, és ami rajta múlott, azt ezúttal is megtette – nem ő tehet róla, hogy az alapanyag nem éppen újszerű. A fekete ruhás nő egy régimódi kísértethistória, annak minden nélkülözhetetlen – és jól ismert – stíluselemével és eszközével. Van itt isten háta mögötti mocsárvidék, elhagyatott, hátborzongató kastély, sírok között megjelenő sötét ruhás alak, pislákoló gyertyák, becsapódó ajtók, furcsa porcelánbabák és misztikus köd.

Forma: kitűnő, tartalom: erős közepes

[img id=350643 instance=1 align=left img]Watkins biztos kézzel nyúlt az alapanyaghoz, és mesterien teremtette meg a sztorihoz elengedhetetlen korhű és nyomasztó atmoszférát. A stáb látványvilágért felelős része is remek munkát végzett, a díszletek és a jelmezek tökéletesek, az operatőri munka kiváló. Az, hogy a film végül is milyen hatást gyakorol a nézőre, erősen függ attól, hogy az illető mennyire tapasztalt a szellemtörténetek terén. Aki látott már néhány darabot a műfaj legjobbjai közül, annak a számára semmi újat nem tartogat a történet, így az izgalomfaktort sem fogja túl magasra értékelni. Egy újszülöttnek azonban minden vicc új, aki tehát most ismerkedik ezzel a stílussal, az biztosan jól fog szórakozni.

A vidéket, az épületbelsőket és az emberi arcokat egyaránt beárnyékoló sötét melankólia még azokra is hatással lesz, akik a soron következő cselekménymozzanatot esetleg könnyűszerrel kitalálják. A szereplőgárda is derekasan helytáll, köztük a Harry Potter utáni élete első szerepében felbukkanó Daniel Radcliffe. Ügyesen választotta ki ezt a filmet, amely hangulatában hajaz kicsit a Roxfort világára, de persze annál sokkal komorabb és komolyabb, mindenesetre megfelelő átmenetet képez a teljesen más jellegű alkotások felé. Meg kell említenünk még a mindig remek Ciarán Hindset Mr. Daily szerepében, és a feleségét alakító Janet McTeert, akit már kétszer jelöltek Oscarra, legutóbb épp idén.

Kinek ajánljuk?
- Kezdő szellemfilm-nézőknek.
- Az erőteljes atmoszférát fontosnak tartóknak.
- Akik kíváncsiak, miként boldogul Daniel Radcliffe a Harry Potter után.

Kinek nem?
- Akik forradalmi újításokra számítanak a kísértetfilmek terén.
- Akik körömrágós rettegésre és váratlan fordulatokra vágynak.
- Akiknek illúzióromboló Daniel Radcliffet borostásan, apaszerepben látni.

7/10