A leghüjébb kémek

A Sacha Baron Cohen főszereplésével a héten a mozikba került Agyas és agyatlan kapcsán futunk át a legjobb kémvígjátékok meglepően széles kínálatán, és a Macskafogót még meg sem említjük.

Zsenikém - Az ügynök haláli (2008)

A lista legbénább címét viselő film Steve Carell jutalomjátéka, aki itt valójában Mr. Beant alakítja/újrázza, akinek Johnny English címen szintén megvolt a maga kémkomédiája, ahol a csetlő-botló kisember diadalmaskodik nem csupán a gonoszok, hanem az őt korábban rendre lebecsülő, lekicsinylő szuperkém kollegái felett is, szóval ez egyfajta munkahelyi komédia is. Hősünk partnere Anne Hathaway, aki – szerintünk – jobb komika, mint drámai színésznő, és jó párost alkotnak.

A kém (2015)

Paul Feig tulajdonképpen a Steve Carell-vígjáték alapsztoriját vette, ahol a lúzer aktakukacból lesz hirtelen szuperkém, de a rendező annyit csavart rajta, hogy az illető ráadásul nő is, egy sima irodista a CIA-nál, és nem éppen a csinos, döglesztő fajtából, de a helyzet úgy kívánja, hogy őt vessék be – és ő bevesse magát. Melissa McCarthy-t az úristen is az ilyen szerepekre teremtette: nagyszájú, határozott, de mégis ügyetlen, és itt is inkább a szerencséje és a józan esze viszi előre, mint a képességei. Remek párja a filmben Jason Statham, aki egy kis csavarral játssza a szokásos kemény csávót: nagyon buta ugyanis, viszont óriási az egója. A filmet egyébként kis hazánkban forgatták, és Budapest kivételesen Budapestnek felel meg benne, mint az Eddie Murphy és Owen Wilson főszereplésével készült Én, a kém, de az olyan gyengus lett, hogy fel sem vettük a listára.

 

Égető bizonyíték (2008)

A Coen testvérek is tudnak jó kémvígjátékot rendezni, sőt, itt egymás mellett két kémszál is fut. Az egyikben egy kirúgott, alkoholista CIA ügynök (John Malkovich) hagyja el a visszaemlékezéseit tartalmazó cédét, amivel néhány amatőr próbálja meg zsarolni, a másikban egy furcsa kém (George Clooney) pont az egyik zsarolóval kavar, és a szálak nagyon, de nagyon furcsán összegabalyodnak, amikor az oroszok is képbe kerülnek és elkezdenek hullani a játékosok, köztük a teljesen idióta személyi edzőt alakító Brad Pitt is – ez azon kevés filmek egyike, ahol Pitt meghal! Az átlag kémvígjátéknál jóval komplikáltabb és okosabb darabról van szó, de Coenék azért nem vették magukat túl komolyan.

Szőr Austin Powers: Őfelsége titkolt ügynöke (1997)

Minden kémvígjátékok királya, az Austin Powers széria nyitódarabja, az élvezetes idiotizmus csimborasszója, a parádésan kitalált hülye viccek gyűjtői darabja ez, imádjuk. Miután 1967-ben legnagyobb ellenfele, Dr. Genya hibernáltatta magát és kilőtték az űrbe, őfelsége ügynöke önként vállalta a feladatot, hogy őt is jégre tegyék, és csak 30 évvel később keltsék újra életre. De vajon a '90-es évek végén felkészültünk Austin Powersre? Az ügynök szomorúan tapasztalja, hogy vége a szabad szerelem áldásos világának, a bársonyöltöny már nem divat, sőt napszemüvege is már nagyon ciki. De Austin minderről nem vesz tudomást: jöhetnek a még nagyobb kalandok, kamatyok és egyéb nyalánkságok. Mike Myers több szerepben is sziporkázik, és senki nem tud úgy hosszan kitartani egy kellemetlen pillanatot, mint ő. A többi Powers film is majdnem ilyen jó, sőt, csajok tekintetében talán jobb is!

Kémes hármas (2012)

Nem mennénk olyan messzire, hogy azt állítsuk, hogy jó filmről van szó, de nagy kedvencünk, az amúgy nem kifejezetten vígjáték specialista Tom Hardy az egyik főszereplője, így némi protekcióval felkerülhetett a listára. Hardy és a kissé bájgúnár Chris Pine CIA ügynökök a legjobb cimborák, egészen addig, amíg mindketten udvarolni nem kezdenek a náluk szerintem jóval idősebb Reese Witherspoonnak, és innentől kezdve őrült rivalizálásba kezdenek, amibe egy nemzetközi bűnöző és Witherspoon legjobb barátnője is bekavar. Igazi komikusok híján közepesen vicces, nem éppen elgondolkodtató, de nagyon akciódús darab.


True Lies - Két tűz között (1994)

Miután kiöregedett az akcióhős kategóriából, Arnold Schwarzenegger egy időre átnyergelt a könnyed vígjátékokra, de ez a darab pont köztes időszakba esik, és meglepően jól sikerült. Itt egy olyan titkosügynököt alakít, akiről az egész családja azt hiszi, hogy számítógépekkel foglalkozó, halálosan unalmas kereskedő. Ezért is esik kísértésbe a kedves neje (Jamie Lee Curtis), amikor behálózza egy, magát kémnek hazudó szélhámos, így hőseink a legbizarrabb szituációkban találják magukat, hiszen mindketten kénytelenek hazudni a másiknak, miközben feltűnik egy atombombával fenyegetőző terrorista is. A True Lies igazi bűnös élvezet, és adjuk meg Arnoldnak, ami kijár neki, itt egészen vicces!