A legjobban csengő név - Benedict Cumberbatch portré

Már fiatalon is patinás színész volt, a legjobb szerepeket kapta, de kicsivel is megelégedett és úgy is csillogott. Napjaink legszerethetőbb, legtehetségesebb és legbritebb színésze ő!

Pár nap még, és vadonatúj szuper- és képregényhőst ismerhetünk meg! Ő Doctor Strange, az egykori világhírű idegsebész. aki egy szörnyű baleset után új életet kezd, és akit nem más alakít, mint korunk egyik legtöbbre tartott angol színésze! Benedict Timothy Carlton Cumberbatch 1976. július 19.-én született, Timothy Carlton Cumberbatch és Wanda Ventham gyermekeként – mivel mindkét szülő színész, pályája már ekkor adva volt. Tanulmányait a West Sussex-i Brambletye School-ban és a London északnyugati részén lévő Harrow School-ban végezte. A középiskola után egy évig angolt tanított egy tibeti kolostorban. Érettségi után a manchesteri Egyetemen drámát tanult, majd a London Academy of Music and Dramatic Art-on színészi képzettséget szerzett. Mint a legtöbb brit színész, Benedict Cumberbatch is komoly színházi múltra tekinthet vissza. 2001 óta szerepel londoni színházakban, többször jelölték Olivier-díj is, amit végül 2012-ben kapott meg.

A TV-ben körülbelül 2000 tájékán tűnt fel először, de első komoly szerepét a 2004-es Hawking című filmben kapta: Stephen Hawking eljátszásáért BAFTA-díjra jelölték, valamint megkapta a Golden Nymph díjat. Ezek után nagyobb szerepeket is kapott olyan sorozatokban, mint például a Last Enemy vagy a Stuart: A Life Backwards, és egy darabig úgy volt, hogy ő lesz a Doctor Who főszereplője. Az igazi áttörést a BBC 2010-ben készült Sherlock című sorozat hozta, ahol a méltán híres Sherlock Holmes modern kori változatát személyesíti meg, amihez jól jöttek korábbi zenetanulmányai, hiszen a mesterdetektívről köztudott, hogy kiválóan hegedül. A Sherlock első évada 2011-es BAFTA-gálán elnyerte a legjobb drámasorozatért kijáró díjat, 2012-ben pedig 13 jelölést kapott Emmy-díjra.

Több filmben is szerepelt és olyan neves színészekkel, mint Gary Oldman, Colin Firth, Julia Roberts vagy Meryl Streep. 2011-ben két Oscar díjra jelölt filmben is szerepelt, Steven Spielberg Hadak útján című háborús filmjében, mint Stewart őrnagy, illetve a című filmben, mint Gary Oldman jobbkeze. 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben Peter Jackson Hobbit-trilógiájában kapott szerepet, Smaugnak, a sárkánynak valamint Szauronnak kölcsönözte a hangját. 2013-ban több nagy filmben is szerepelt. Ő játszotta a J. J. Abrams rendezte, Star Trek - Sötétségben című sci-fi főgonoszát Khant, de szerepelt a 12 év rabszolgaság című - 2014-ben a legjobb filmnek járó Oscar díjjal jutalmazott - filmben, illetve Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját alakította a A WikiLeaks-botrány című filmben.

Legemlékezetesebb szerepe természetesen a Kódjátszma című filmhez fűződik, ahol olyan sikeresen alakította a német Enigma kódot feltörő, de közben saját titkait rejtegetni kényszerülő matematikust, Alan Turinget hogy a jelölték legjobb drámai színész kategóriában a 2015-ös Golden Globe-on és legjobb színész kategóriában az Oscaron. Legutóbb Johnny Depp testvéreként láthattuk a Fekete misében, és most itt a Doctor Strange, ami pont miatta lesz akkor is jó, ha történetesen mégsem jó – bár az arcszőrzetét nehéz megszokni. Benedict sokoldalú színész, különleges hangját sokféle módon kamatoztatja: többször narrátorkodott filmekben, videójátékokban, valamint időről-időre a rádióban is hallható a BBC különböző rádiós sorozataiban, de szívesen vállalkozik akár reklámok alámondására is – igen komoly munkabírása van, ráadásul vagy háromtucat jótékonysági szervezet munkájában vesz részt.

Még az egyetem évei alatt találkozott Olivia Poulet színésznővel, akivel 12 évig alkotott egy párt, de 2011 márciusában közös megegyezéssel szétváltak.A felesége Sophie Hunter opera- és színpadi rendező. 2015. február 14-én szűk családi és baráti körben házasodtak össze. 2015. június 1-én született meg első gyermekük, Christopher Carlton Cumberbatch. És végezetül egy nagyon szórakoztató videó arról, mi lett volna, ha elképesztő népszerűségnek örvendő és hatalmas rajongótáborral rendelkező hősünk nem a roppant arisztokratikusan és kifinomultan csengő Benedict Cumberbatch nevet kapta volna, hanem valami mást...