A Lucasfilm 2 millió dollárra pereli a Fénykard Akadémiát

A Lightsaber Academy a Star Wars-lázból hasznot húzva, védjegybitorlással szervezett vívóleckéket és Jedi meditációt.

Márkavédjeggyel való visszaélés miatt jogi útra tereli a Lucasfilm Lightsaber Academy ügyét, mivel a Star Wars jogtulajdonosa beleegyezése nélkül használták a Jedi Rend logóját és oktattak fénykardvívást - írja a Telegraph.

A New Yorkban és Floridában is székhellyel rendelkező Lightsaber Academy vezetője, a 45 éves Michael Brown állítása szerint óriási Star Wars-rajongó. Csak 1977-ben 32 alkalommal nézte meg moziban az Egy új reményt, később pedig úgy döntött, hogy egy harcművészet-szerű életmódprogramot dolgoz ki George Lucas modern meséje alapján. Az általa szervezett "Jedi Akadémián" 2005-től kezdve a filmekből ellesett vívóleckéket lehetett megtanulni műanyag fénykardokkal, amivel nincs is semmi gond, elfér a többi beöltözős, gladiátoros-lovagos történelmi hagyományőrző csapat tevékenysége közé.

ligtsaberacademy.JPG

Még csak nem is az volt a Lucasfilm legnagyobb baja, hogy Brown a Jedi lovagok kitalált életmódját, bölcsességét és képességeit olyan önfejlelsztő kamutréningekhez vette kölcsön, amiben elmagyarázta, hogyan kell helyesen viselkedni egy stresszes munkahelyen, egy zsúfolt aluljáróban vagy egy csirkefogókkal teli kocsmában. A gond leginkább az volt, hogy a Ligthsaber Academy a Lucasfilm beleegyezése nélkül használta a Jedi Rend logóját, a szárnyakkal keretezett fénykardot - ez pedig már védjegybitorlásnak és a licenc szerződés nélküli licenchasználatnak számít.

erqk2vd.jpg

A Lucasfilm múlt hét pénteken támadta meg a Los Angeles-i bíróságon a Lightsaber Academyt: minden egyes védjegybitorlásért 2 millióra perelik Michael Brownt, és arra kötelezik, hogy változtassa meg a szervezete logóját egy olyanra, amit nem kevernek össze az emberek a Star Wars Jedi Rendjével. A LightsaberAcademy.com és a New York Jedi alapítója egyelőre nem kommentálta az esetet. A Telegraph úgy tudja, a Lucasfilm hasonlóan erélyesen fog ezentúl fellépni a többi fénykardvívós küzdősport egyesülettel is.